Γιάκοβ Μιλάτοβιτς: Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ είναι υπόθεση μεγαλύτερη από το Μαυροβούνιο

Σύνοψη
  • «Είναι σημαντική και η είσοδος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ καθώς αυτό θα ενισχύει την σταθερότητα αυτής της πολύ περίπλοκης περιοχής της Ευρώπης»

Στην καθοριστική σημασία που θα έχει η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της χώρας Γιάκοβ Μιλάτοβιτς (Jakov Milatović) στην ομιλία του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε το 28ο μέλος της ΕΕ το 2028» είπε. «Αυτό το καταλαβαίνουν και οι Βρυξέλλες. Είναι μία ιστορική στιγμή, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν μία ιστορία επιτυχίας που θα δείχνει το φως στο τέλος του τούνελ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ιστορία του Μαυροβουνίου και της εισόδου της χώρας στην ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από το ίδιο το Μαυροβούνιο, γιατί θα δώσει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις, η νέα πολιτική ηγεσία και οι κοινές αξίες αποδίδουν» τόνισε.

Γιάκοβ Μιλάτοβιτς: Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ είναι υπόθεση μεγαλύτερη από το Μαυροβούνιο
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εργασιών του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, που σημείωσε ότι η χώρα του πήρε μέρος στον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία, ευχάριστε την ηγεσία της Ελλάδας για την υποστήριξη στις προσπάθειες της χώρας του να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.
«Ευχαριστώ πάρα πολύ» είπε στα ελληνικά κλείνοντας την ομιλία του.

Νωρίτερα παρουσίασε εκτενώς τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο Μαυροβούνιο, την θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και τις παράλληλες προσπάθειες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι στην χώρα του ήδη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάνει στο 60% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και υποστήριξε ότι η χώρα του είναι πρωταγωνιστής στην ενταξιακή διαδικασία, καθώς εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το ευρώ και έχει ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της ΕΕ.

«Είναι σημαντική και η είσοδος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ καθώς αυτό θα ενισχύει την σταθερότητα αυτής της πολύ περίπλοκης περιοχής της Ευρώπης» τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος