Γερμανία: Πλησιάζει η ώρα της κάλπης – Αίνιγμα οι μετεκλογικές συνεργασίες (video)

Το ποιος θα συνεχίσει να ηγείται της Γερμανίας είναι σχεδόν βέβαιο, όμως με ποιον συνασπισμό θα κυβερνήσει τελικά η ‘Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι καθόλου σίγουρο, προειδοποιούν πριν ανοίξουν οι κάλπες, Γερμανοί εκλογολόγοι. «Υπάρχει περίπτωση οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού να κρατήσουν ως τα Χριστούγεννα, δηλώνει ο Γερμανός ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, Tom Weingaertner, σχολιάζοντας ότι η μετεκλογική Γερμανία απειλεί να «παγώσει» ως το τέλος του χρόνου τη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. 

Στο Μόναχο έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας της 63χρονης Άνγκελα Μέρκελ και στο Βερολίνο τερμάτισε ο 61χρονος Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, με ομιλίες που χαρακτηρίστηκαν από προειδοποιήσεις προς τους αναποφάσιστους και διάχυτη ανησυχία για  επάνοδο της άκρας δεξιάς στην Μπούντεσταγκ. 

Πιστή στο πολιτικό της στιλ, η γυναίκα που κυβερνά τη Γερμανία τα τελευταία δώδεκα χρόνια δεν έκανε καμιά μεγάλη προεκλογική υπόσχεση. Βασίστηκε σε μια εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «να ζει κανείς καλά και με ευχαρίστηση στην Γερμανία», αντιπαραβάλλοντας τη σταθερή κατάσταση στη χώρα της με εξωτερικούς κινδύνους, απλά υπενθυμίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ ή το Brexit.

Αντίθετα, ο 61χρονος Μάρτιν Σουλτς στον προεκλογικό του επίλογο επικεντρώθηκε στις κοινωνικές αδικίες στη χώρα όπου η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την ενοποίηση, ενώ αποδείχτηκε λάβρος κατά της Μέρκελ.

«Αυτή η Κυριακή δεν είναι σαν τις άλλες», «πρέπει να βάλουμε τέλος στο κοινωνικό ψύχος, να εμποδίσουμε να έλθει στην εξουσία μια κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες», «το νιώθει ο καθένας ότι η Γερμανία βράζει. Προσωπικά μου είναι αδύνατον να ανεχθώ ότι στην ηγεσία μια γυναίκα, με την κυρία Μέρκελ καγκελάριο, απειλούμαστε με τέσσερα χρόνια στασιμότητας και λήθαργου» επισήμανε ,μεταξύ άλλων, ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στην τελευταία μεγάλη προεκλογική ομιλία του, σε κεντρική πλατεία του Βερολίνου, το βράδυ της Παρασκευής.

Κατά του AFD

«Αν η AfD μπει στην Μπούντεσταγκ την Κυριακή, αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1945 που θα ακουστεί ξανά στη Βουλή η φωνή των νεκροθαφτών της δημοκρατίας», είπε o βασικός αντίπαλος της κυρίας Μέρκελ, ως ύστατη προειδοποίηση για το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Αριστερά (Die Linke)

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω, σε κοντινή πλατεία της γερμανικής πρωτεύουσας, έκανε την τελευταία του συγκέντρωση χθες βράδυ και το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke).

«Μόνο αν η αριστερά παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα τολμήσουν να εφαρμόσουν όλες αυτές τις κοινωνικές αθλιότητες, όπως τη σύνταξη στα 70», που συζητείται στη Γερμανία εδώ και καιρό, προειδοποίησε στην ομιλία της η Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

«Παρά τη δημοσκοπική άνοδο της AfD, συνεχίζουμε τον αγώνα για να παραμείνει Η Αριστερά τρίτο κόμμα» συνέχισε η Ζάρα Βάγκενκνεχτ .«Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να συνταξιοδοτηθεί, δεν της αξίζει παράταση της θητείας της», υποστήριξε η ίδια.

Το FDP

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες οδεύουν προς την 4η θητεία τους, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο αίνιγμα αποτελούν οι μετεκλογικές συνεργασίες και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ο φωτογενής 38χρονος ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, περιγράφεται ως δύσκολος εταίρος για την Άνγκελα Μέρκελ σε περίπτωση που προκύψει “μαυροκίτρινος” κυβερνητικός συνασπισμός (CDU -FDP), μετά τον «μαυροκόκκινο» κυβερνητικό συνασπισμό (CDU -SPD) που καθιερώθηκε το 2013.

Το κόμμα του ήδη απαίτησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο η CDU θέλει να παραμείνει στα χέρια του 75χρονου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνου της πολιτικής και εκ των πιο πιστών συμμάχων της καγκελαρίου.

Την είσοδό τους στη Βουλή φέρεται να εξασφαλίζουν -σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις- εκτός από την Αριστερά και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών- και οι Πράσινοι.

Σχετικές ειδήσεις:

Δημοσκόπηση: Το κόμμα της Μέρκελ χάνει μια ποσοστιαία μονάδα

Πρωτότυπο, περίπλοκο και δίκαιο το γερμανικό εκλογικό σύστημα

Ελληνικό λογισμικό κατά των ψευδών ειδήσεων στις γερμανικές εκλογές (video)

Μέρκελ και Σουλτς δίνουν μάχη για να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος