Τα αποτελέσματα και οι ανατροπές στις εκλογές της Βαυαρίας και της Εσσης, δύο από τα σημαντικότερα κρατίδια της Γερμανίας τόσο από πλευράς πληθυσμιακών και εδαφικών μεγεθών όσο και οικονομίας, αναλύονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (A ‘Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00), με τη συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργου Παππά.
Τα σχετικά αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και να καταγράψουν την πρωτοκαθεδρία των Χριστιανοδημοκρατών (με απώλειες στη Βαυαρία, αλλά και κέρδη στην Εσση), τη σταθεροποίηση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ως δεύτερου κόμματος και με διαφορά, καθώς και τη φθορά και των τριών κυβερνητικών εταίρων (μεγαλύτερη των Σοσιαλδημοκρατών και αναλογικά παρόμοια των Πρασίνων και Φιλελεύθερων).
Να σημειωθεί, βεβαίως, ότι βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της κυβερνητικής θητείας των τριών και μένουν –πλην απροόπτου- περίπου 2 χρόνια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παππάς ερωτάται αν το προαναφερόμενο πολιτικό τοπίο μοιάζει να καθιερώνεται και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν να είναι η ισχυρή παρουσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, με ότι αυτή πρεσβεύει για το μεταναστευτικό, την οικονομία, τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, αναφέρονται πόσες άλλες κρατιδιακές εκλογές απομένουν πριν τις εθνικές και ποια είναι σήμερα η πολιτική γεωγραφία των κρατιδίων, από την οποία εξαρτάται και ο έλεγχος της Άνω Βουλής της Γερμανίας.
Τέλος, εξετάζεται αν ο συνδυασμός όλων των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων μέσα στις οποίες κινείται σήμερα η Γερμανία μοιάζει να προοιωνίζει τη μεγαλύτερη ανατροπή μετά την ενοποίηση του ’90. Εκτός από τις προαναφερόμενες πολιτικές αλλαγές, στο κοινωνικό επίπεδο εμφανίζεται μια συντηρητική στροφή σε πολλά θέματα, με κυριότερο το μεταναστευτικό.
Το κυριότερο όμως πρόβλημα της Γερμανίας μοιάζει να είναι οικονομική κατάσταση της χώρας, ώστε αυτή, από ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης να αποκαλείται ξανά –μετά τα τέλη του ’90- ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Εκτός από τα παραδοσιακά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας (έλλειψη επαρκούς καινοτομίας, γήρανση υποδομών της χώρας, γραφειοκρατία σε σχέση με ανταγωνιστές, έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού), αυτή αντιμετωπίζει τώρα την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διάρρηξης της σχέσης με τη Ρωσία, αλλά και την συρρίκνωση των οικονομικών/εμπορικών δεσμών της με την Κίνα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος