Γερμανία – άσυλο: Γεωργία και Μολδαβία «ασφαλείς χώρες προέλευσης»

Η Γερμανία εντάσσει δύο ακόμη κράτη, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης». Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενες αιτήσεις ασύλου για πολίτες από τις χώρες αυτές, όπως και οι επαναπροωθήσεις θα διεκπεραιώνονται πολύ ταχύτερα.

Τη σχετική απόφαση πήρε το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνοντας σχέδιο νόμου που παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ (SPD).

«Και τα δύο κράτη θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στα δύο κράτη, οι πολίτες γενικά δεν απειλούνται με πολιτικές διώξεις. Περισσότερες από μία στις δέκα απορριφθείσες αιτήσεις ασύλου προέρχεται από αυτές τις δύο χώρες», εξήγησε η Φέζερ σε δηλώσεις της στο γερμανικό τύπο. «Εδώ μπορούμε να μειώσουμε αποτελεσματικά την παράτυπη μετανάστευση πολύ γρήγορα”, συμπλήρωσε.

Η Φέζερ ανακοίνωσε επίσης συμφωνίες μετανάστευσης με τη Μολδαβία και τη Γεωργία. «Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε ευκαιρίες σε άτομα που θέλουν να έρθουν στη Γερμανία για να ολοκληρώσουν εκπαίδευση ή να εργαστούν – άτομα με προσόντα που χρειαζόμαστε επειγόντως», είπε. «Ταυτόχρονα, συμφωνούμε ότι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν μαζί μας πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους». Μέχρι στιγμής, πολλές απελάσεις έχουν αποτύχει εξαιτίας του σημερινού καθεστώτος, το οποίο αλλάζει με την κατάταξη των δύο κρατών στις ασφαλείς χώρες προέλευσης.

Βαρύνουσα σημασία στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης έπαιξε το γεγονός ότι τα ποσοστά αναγνώρισης ασύλου για υπηκόους των δύο χωρών ήταν λιγότερο από 0,1% το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με το χαρακτηρισμό τους ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης» οι διαδικασίες ασύλου μπορούν να διεκπεραιωθούν ταχύτερα και οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο μπορούν να απελαθούν ευκολότερα.

Η Γερμανία θεωρεί ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης» τις χώρες Γκάνα και Σενεγάλη (από το 1993), Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία (από το 2014), Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο (από το 2015). Στη λίστα αυτήν περιλαμβάνονται χώρες, στις οποίες εκτιμάται ότι δεν υπάρχει φόβος κρατικών διώξεων και ότι το αντίστοιχο κράτος μπορεί να προστατευθεί από μη κρατική δίωξη. Τότε ισχύει το λεγόμενο τυπικό τεκμήριο ότι δεν συντρέχει κίνδυνος διώξεων.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος