Γαλλία: Συνελήφθη 39χρονος άνδρας για την ένοπλη επίθεση – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρομοκρατικό ή φυλετικό κίνητρο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλου σε τρία διαφορετικά σημεία στις περιοχές Τραπ και Λα Βεριέρ, στο διαμέρισμα Ιβελίν, δυτικά του Παρισιού,. 

Ο δράστης είναι ένας άνδρας 39 ετών με το όνομα Kevin T., ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές στην Κουανιέρ, ενώ την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Γαλλίας, η οποία διερευνά, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η επίθεση να είχε τρομοκρατικά ή φυλετικά κίνητρα. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από έρευνες που έγιναν στο διαμέρισμά του, ο δράστης φέρεται να το είχε παγιδεύσει με φιάλες υγραερίου.

Γαλλία: Συνελήφθη 39χρονος άνδρας για την ένοπλη επίθεση – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρομοκρατικό ή φυλετικό κίνητρο
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιέζ, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία στις δύο πόλεις, ενώ ο δράστης φέρεται να χρησιμοποίησε «ένα όπλο που φαίνεται να ήταν στρατιωτικού τύπου ή, τουλάχιστον, αυτόματο». Ο δήμαρχος της Τραπ, Αλί Ραμπέ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι ο ένοπλος κινούνταν με το αυτοκίνητό του στον δρόμο που συνδέει την Τραπ με τη γειτονική Λα Βεριέρ και φαινόταν να πυροβολεί αδιακρίτως, στοχεύοντας περαστικούς. Μεταξύ των σημείων όπου άνοιξε πυρ ήταν και μια παιδική χαρά. «Είναι θαύμα που δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται ένα 12χρονο κορίτσι, το οποίο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BFM, δέχθηκε οκτώ πυροβολισμούς. Ο δήμαρχος της Τραπ ανέφερε επίσης ότι το θύμα που σκοτώθηκε ήταν αφρικανικής καταγωγής, ενώ ένας από τους τραυματίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ήταν βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Διερευνώνται τα κίνητρα

Η Αντιτρομοκρατική ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής έρευνας για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία στο πλαίσιο τρομοκρατικής ενέργειας, με επιβαρυντική περίσταση το ενδεχόμενο η πράξη να διαπράχθηκε λόγω της πραγματικής ή θεωρούμενης φυλετικής, εθνοτικής, εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας του θύματος. Οι αρχές εξετάζουν, επομένως, τόσο το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας όσο και την πιθανότητα η επίθεση να είχε φυλετικό ή θρησκευτικό κίνητρο.

Η ένοπλη επίθεση σημειώνεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στη Γαλλία, μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, και ενόψει νέων κινητοποιήσεων το Σάββατο, με αιχμή το αυξημένο κόστος ζωής. Υπό τον φόβο νέων επεισοδίων, η κυβέρνηση ενισχύει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας, ενώ μεγάλα μουσεία έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν κλειστά, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να αποτραπεί η επανάληψη των ταραχών που έχουν προκαλέσει σοκ στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του θύματος και ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας για την άμεση σύλληψη του υπόπτου. Την ίδια στιγμή ο Μακρόν, ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία, σύμφωνα με γαλλική προεδρική πηγή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν αυτό συνδέεται με τις τις βίαιες διαδηλώσεις ή το περιστατικό της ένοπλης επίθεσης.

Η έρευνα για τα κίνητρα της επίθεσης και τις συνθήκες του περιστατικού βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος