Γαλλία: Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις ταραχές-133 οι τραυματίες και 378 συλλήψεις (video)

Έκτακτη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο συγκάλεσε για σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια απάντηση στη μείζονα πολιτική κρίση, την επομένη των εξαιρετικά βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι κατά την τρίτη ημέρα κινητοποίησης του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» που διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις στο φόρο καυσίμων και στο κόστος διαβίωσης. Χθες κατά τις ταραχές στο κέντρο του Παρισιού, τουλάχιστον 133 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 23 αστυνομικοί, ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 412 προσαγωγές. Ο Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την επιστροφή του σήμερα από την Αργεντινή, επισκέφθηκε την Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στο διάσημο μνημείο.

Πιθανόν να τεθεί και το θέμα επαναφοράς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζήτησε το αστυνομικό συνδικάτο Alliance, θέμα για το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ έχει απαντήσει ότι για τον ίδιο «δεν αποτελεί ταμπού», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Γαλλία: Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις ταραχές-133 οι τραυματίες και 378 συλλήψεις (video)Τα ξημερώματα της Κυριακής ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Αρλ, σε τροχαίο κοντά σε οδόφραγμα που είχαν στήσει τα τα «κίτρινα γιλέκα», όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία και όπως μετέδωσε το Sputnik, οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματός του λόγω του οδοφράγματος και συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό.

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, οδήγησαν τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. «Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο  Φιλίπ στους δημοσιογράφους. «Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου». Χθες το βράδυ μετέβη σ’ ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της τάξης.

Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, έγιναν λεηλασίες στο εσωτερικό της Αψίδας του Θριάμβου, ενώ στο εξωτερικό του τμήμα γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι. Η Αψίδα του Θριάμβου αποτελεί εθνικό μνημείο συμβολίζοντας τα αισθήματα φιλοπατρίας των Γάλλων πολιτών.

Γαλλία: Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις ταραχές-133 οι τραυματίες και 378 συλλήψεις (video)Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. «Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ’ αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Διεκδικήσεις

Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την πρότασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις μκο για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.

Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».

Μπροστά στις διεκδικήσεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση έχει παραμείνει μέχρι τώρα ανυποχώρητη.

Την ώρα που οι πρώτες συγκρούσεις ξεσπούσαν στα Σανζ Ελιζέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό επαναλάμβανε χθες, Σάββατο, το πρωί πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα μέτρα αρωγής που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

«Άκουσα αυτούς που μου λένε πως στις 15 του μήνα, ο τραπεζικός λογαριασμός τους βρίσκεται στο κόκκινο. Όμως επισκευάζουμε τη χώρα βήμα-βήμα. Το κάνουμε με σοβαρότητα και δεν αναβάλλουμε τις επιλογές μας για τη μελλοντική γενιά», πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος