Ι. Ζέπος (πρέσβης επί τιμή) στο Πρώτο: Ανάσα για την Ουκρανία η βοήθεια των ΗΠΑ (audio)

Ανάσα ζωής για την Ουκρανία χαρακτήρισε ο πρέσβης επί τιμή ο Ιωάννης – Αλέξιος Ζέπος, σε συνέντευξή στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τη δεκάδων δις στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προς την αμυνόμενη στη ρωσική επίθεση χώρα, ενώ μέρος της βοήθειας θα φτάσει και στο Ισραήλ.

«Αναμφίβολα και η Ευρώπη έχει κάνει μέχρι σήμερα ό, τι μπορεί για να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει πάντα να σκεφτούμε ότι η Ρωσία είναι μια χώρα ευρωπαϊκή, είναι πυρηνική δύναμη. Και βεβαίως όλα αυτά κινούνται με προσοχή, διότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα χειρότερα. Επομένως, ναι μεν θα βοηθά η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες την Ουκρανία, αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω, ότι παράλληλα θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και χειρισμοί τέτοιοι, ώστε αργά ή γρήγορα να μπορέσει να υπάρξει μια εκεχειρία σε αυτό το μέτωπο» σημείωσε ο κ. Ζέπος.

Το προστατευτικό δίχτυ στο οποίο είχαμε συνηθίσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπάρχει πια, επισήμανε, επομένως, πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούριο, το οποίο είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ακριβώς πώς θα λειτουργήσει.

«Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει παύσει να μπορεί να λειτουργεί όπως πριν αυτό το παγκόσμιο σύστημα που προστάτευε μέσω του ΟΗΕ. Μην ξεχνάτε ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επομένως είχε ένα ρόλο σταθεροποιητικό μέσα από αυτή τη θέση. Αυτός ο σταθεροποιητικός ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας πάσχει σήμερα. Επομένως, έχουμε ένα κενό ως προς τη διαφύλαξη της ειρήνης παγκόσμια και ένας από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή να είναι εισβολέας στην Ουκρανία. Αυτό λοιπόν δυσκολεύει πάρα πολύ την εικόνα. Βεβαίως, τα νέα που υπάρχουν δεν είναι ευχάριστα, γιατί και οι Ουκρανοί πολεμούν έναν δύσκολο πόλεμο και η Ρωσία με τον καιρό εμφανίζεται ισχυρότερη, πιο οργανωμένη στρατιωτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέπος.

«Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ φαίνεται ότι έχει πυρηνικά, δεν είναι κάτι το οποίο έχει ποτέ ανακοινώσει. Από την άλλη μεριά, νομίζω ότι για το Ιράν δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε ότι είναι πυρηνική δύναμη. Ανησυχεί βεβαίως τη Δύση, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει πυρηνικά όπλα» σημείωσε ο κ. Ζέπος αναφορικά με την πιθανότητα να εξελιχθεί αυτή η ένταση σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με χρήση πυρηνικού οπλοστάσιου.

Επιπλέον, μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζέπος δεν φαίνεται να αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη προς το παρόν, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι μπορούν να υπάρχουν επιλεγμένα χτυπήματα από τη μια ή άλλη πλευρά είτε τώρα ή αργότερα. Αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, αλλά μια ευρύτερη σύρραξη δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν σύνορα κοινά το Ιράν με το Ισραήλ, επομένως μεσολαβούν και άλλες χώρες από πλευράς εδαφικής. Νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί αυτή τη φορά» τόνισε ο κ. Ζέπος.

«Άλλωστε το Ισραήλ έχει να λύσει προβλήματα πολύ σοβαρότερα στον άμεσο χώρο του και είναι και ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί γιατί κι εμείς ανήκουμε στον ευρύτερο αυτό χώρο και μας απασχολεί ως Ελλάδα» προσέθεσε. Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό πρόβλημα, με την επισήμανση ότι ένα πάρα πολύ παλαιό και δύσκολο ζήτημα, όπως και το ότι μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ δεν υπάρχει μεταξύ τους επικοινωνία αλλά επικοινωνούν μέσω τρίτων αραβικών χωρών, οι οποίοι προσπαθούν με τη σειρά τους να βρουν κάποιες λύσεις, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για θέματα συμφερόντων των μεν και των δε.

Όσο αφορά την αλλαγή των συσχετισμών στη γεωπολιτική σκακιέρα, είναι σύμφωνα με τον κ. Ζέπο,  πολύ νωρίς να έχει κανείς μια εικόνα, ποιο θα είναι το επόμενο σύστημα. «Σημασία έχει, αντιλαμβάνομαι, ότι οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, είτε είναι Κίνα, πέραν δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, είτε είναι Κίνα είτε είναι Ινδία προσπαθούν να παίξουν θετικό ρόλο με την έννοια πραγματικά κινούνται προς την κατεύθυνση όχι της ενίσχυσης των καταστάσεων, αλλά της αποσόβησης περαιτέρω δυσκολιών και λανθασμένων βημάτων. Έχω την εντύπωση ότι αργά η γρήγορα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς κάποιο σχήμα το οποίο θα φέρει και πάλι μια ισορροπία. Πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτό το σχήμα είναι πολύ νωρίς να το δει κανείς, αλλά νομίζω ότι κινούμεθα προς τα εκεί, ένα νεότερο σχήμα, ίσως ευρύτερο κατά τη γνώμη μου, το οποίο θα μπορέσει να παίξει το ρόλο του προηγούμενου όσον αφορά την ασφάλεια» είπε καταλήγοντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος