Γ. Βαρουφάκης στο Πρώτο: Καρκίνωμα οι φοιτητικές παρατάξεις – Πρόσκληση για αντιδεξιό μέτωπο πριν τις εκλογές (audio)

Την εκτίμηση ότι οι φοιτητικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια είναι ένα «καρκίνωμα», εξέφρασε με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο ΑΠΘ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Τραβάω και τα λίγα μαλλιά που έχω με αυτά που βλέπω. Από τη μια βλέπεις φοιτητές που νοιώθουν παρατημένοι εδώ και πολλά χρόνια. Και από την άλλη γίνονται προσπάθειες από κάποιους εξαιρετικούς προέδρους τμημάτων, από καθηγητές και πρυτάνεις οι οποίοι χτυπάνε “τοίχο” είτε στο υπουργείο, είτε σε καταληψίες, είτε σε παρατάξεις κομμάτων που έχουν στήσει ένα απίστευτο αλισβερίσι μέσα στα πανεπιστήμια. Από την άλλη υπάρχουν και μαφίες κανονικές καθηγητών που χρησιμοποιούν τις ταμπέλες τους για να κερδοσκοπούν μέσα στο πανεπιστήμιο», επισήμανε.

Πρόσθεσε, δε, πως «όταν πραγματικά αγκαλιάσεις τους φοιτητές ως καθηγητής, ως τμήμα, ως σχολή και οι φοιτητές – ακόμα και οι καταληψίες – δουν ότι πας να κάνει κάτι καλό, είναι πολύ όμορφο ότι από εκεί που νοιώθεις μια εχθρότητα, σε αγκαλιάζουν και εκείνοι., Χρειάζεται στοργή το ελληνικό Πανεπιστήμιο και οι κυβερνήσεις δεν την έχουν δείξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της φύλαξης στα Πανεπιστήμια, αλλά είναι αντίθετος στην Πανεπιστημιακή αστυνομία, λέγοντας ότι τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη δεν έχουν αστυνομία, αλλά δεν είναι και «ξέφραγο αμπέλι». «Τα ίδια τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τη δική τους υπηρεσία φύλαξης που να λογοδοτεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όχι στο υπουργείο της Αστυνομίας», υπογράμμισε, λέγοντας πώς «όποιος πάει με βαριοπούλα να γκρεμίσει κάτι, καταστρατηγεί βασικές αρχές του ανθρωπισμού», καθώς «δεν είναι δημιουργική διαδικασία», σημειώνοντας ότι ο ίδιος λέει ναι στις καταλήψεις που έχουν στόχο να αναδείξουν ένα ζήτημα, αλλά όχι στις καταστροφές.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι στην εναρκτήρια ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης 12 Μαΐου 2020 στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ 25, θα καταθέσει πρόταση καλώντας «όλα τα αντιδεξιά κόμματα, και τον ΣΥΡΙΖΑ διότι χωρίς αυτός δεν μπορεί να σχηματιστεί αντιδεξιά κυβέρηση, και το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ, και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, να κάτσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε 7 σημεία τομές που τα θεωρούμε ως το μίνιμουμ πρόγραμμα μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Να μας πουν που διαφωνούν και ποιο είναι το δικό τους πρόγραμμα».

Όπως είπε, αντιδεξιό μέτωπο μπορεί να γίνει μόνο στη βάση ενός κοινού προγράμματος. «Θα προτείνω να γίνει αυτό πριν τις εκλογές. Θα δεσμευτώ ότι αν διαφωνούμε σε ορισμένα σημεία από αυτά που θέτουμε εμείς, όταν μας φέρουν τις δικές τους προτάσεις που θα είναι προϊόν συζήτησης θα το θέσουμε σε ψηφοφορία στα μέλη μας, με το ερώτημα “ναι” ή “όχι” και δεσμεύομαι ότι η ετυμηγορία των μελών θα μας δεσμεύσει», επισήμανε.

«Αλλά μην έρθετε μετά τις εκλογές να μας ζητήσετε συγκυβέρνηση γιατί τότε δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε καν ανοχής», διεμήνυσε, λέγοντας πως «ο διάλογος είναι το άλας της γης. Ο κόσμος ανοίγει το λογαριασμό της ΔΕΗ και παθαίνει έμφραγμα, πρέπει να του πούμε τι θέλουμε να κάνουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει στις εκλογές, απάντησε ότι αυτό δεν το ξέρει, αλλά «πάντως ο πρωθυπουργός πανικοβάλλεται, το βλέπετε και από το ύφος του στη Βουλή, δεν έχει το αυτοκρατορικό ύφος που είχε. Μπαίνει φοβισμένος».

Για το ζήτημα της ακρίβειας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, επανέλαβε τη θέση του ότι η ακρίβεια δεν υπάρχει λόγω λαθών ή αστοχιών της κυβέρνησης, αλλά συμβαίνει βάση προγράμματος. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Εάν είχε βαθμούς ελευθερίας και τον ΦΠΑ θα πήγαινε στο 15% και θα έκανε αυτά που λέμε για την ενέργεια. Είναι απίστευτο αυτό. Δεν μπορώ να το αποδεχθώ ότι γίνεται αυτό το έγκλημα», δήλωσε.

«Έγκλημα οι επιδοτήσεις»

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ακρίβειας στην ενέργεια. «Πάρτε την εταιρεία CVC, ένα μεγάλο fund του Λονδίνου που αγόρασε τη ΔΕΗ. Πήρε τα υδροηλεκτρικά. Έχουμε τόσες δεκαετίες από το υστέρημά μας κατασκευάσει- ως λαός – αυτά τα υδροηλεκτρικά τα οποία παράγουν κιλοβατώρες με μηδέν κόστος. Αυτό το πληρώνουμε σαν να είχε παραχθεί από το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο. Και ποιος τα παίρνει αυτά τα λεφτά; Η CVC που τα πάει στα Κέιμαν. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολιτικό κίνητρο για το σταματήσει αυτό, διότι θα τις χάσει τις εκλογές όπως πάει. Όμως η “Μητσοτάκης ΑΕ” και αυτό είναι συγκεκριμένη καταγγελία, ανήκει σε αυτές τις εταιρείες, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Μυτιληναίο – ο οποίος βγήκε μάλιστα και τρόλαρε τον κ. Μητσοτάκη και όλους μας λέγοντας ότι φέτος είχε 108,3% αύξηση των κερδών του από την ενέργεια. Τολμάει ο κ. Μητσοτάκης να τα βάλει με τον κ. Μυτιληναίο; Θα ήθελε ίσως, αλλά δεν τολμάει», υποστήριξε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι εισαγόμενος ο πληθωρισμός, αλλά το ερώτημα για μια κυβέρνηση – όπως είπε – είναι «ότι έρχεται ένα σοκ από έξω, είτε ο Covid, είτε η αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Εσύ τι κάνεις ως κυβέρνηση; Λειτουργείς ως αμορτισέρ για να αποσβήσεις τον κραδασμό ή λειτουργείς ως επιταχυντής και μεγεθυντής του κραδασμού»;

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «έγκλημα» τις επιδοτήσεις, λέγοντας ότι «καμία επιδότηση δεν έπρεπε να γίνει».

«Σας έδωσα το παράδειγμα με το ρεύμα που βγαίνει από την τουρμπίνα του υδροηλεκτρικού της ΔΕΗ. Καταλαβαίνω ότι έχει αυξηθεί το φυσικό αέριο που έρχεται από έξω. Πόσο ποσοστό ρεύματος που καταναλώνουμε προέρχεται από φυσικό αέριο; 44%. Το υπόλοιπο δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό αέριο. Όμως εμείς πληρώνουμε όλες τις κιλοβατώρες σαν να είχαν παραχθεί από φυσικό αέριο. Αυτό είναι έγκλημα. Τα παίρνουν ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Λάτσης, ο κ. Περιστέρης και τα βάζουν στη τσέπη τους. Και έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης σε μια περίοδο που η κυρία Λαγκάρντ – η οποία δανείζει το ελληνικό κράτος, μη λέμε ανοησίες περί αγορών – και αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Σε μια περίοδο που ήδη το χρέος μας είναι διπλάσιο του ΑΕΠ και αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού, ο κ. Μητσοτάκης δανείζεται και άλλα για να τα δίνει στον κ. Μυτιληναίο. Αυτό είναι έγκλημα. Δεν χρειάζονται επιδοτήσεις», υπογράμμισε.

«Να πας στον κ. Μυτιληναίο και στη CVC και να τους πεις ότι θα πάρεις για κάθε κιλοβατώρα το μέσο κόστος συν 5%, δεν λέω να χάνουν οι άνθρωποι, αλλά όχι αισχροκέρδεια του στυλ έχεις οριακό κόστος και μου το χρεώνεις σας να είχε παραχθεί από το πιο ακριβό φυσικό αέριο. Και μάλιστα να επιδοτούμε με δανεικά από την κυρία Λαγκάρντ τη CVC για να τα πάει στα Κέιμαν», πρόσθεσε.

«Έρχονται νέα μνημόνια»

Αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η  Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη από το 2010 και η χρεοκοπία βαθαίνει την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γιόρταζαν την έξοδο μας από την χρεωκοπία. «Αυτός είναι ο βασικός λόγος που φτιάξαμε το ΜέΡΑ 25. Τώρα με την αύξηση των επιτοκίων αυξάνεται και αυτός ο λόγος ύπαρξής μας γιατί η χρεοκοπία γίνεται ακόμα πιο βαθιά. Προφανώς και έρχονται νέα μνημόνια., δεν θα τα πουν μνημόνια», ανέφερε.

«Τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας πανηγύριζε την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ για μένα ήταν 4ο μνημόνιο και ήταν πολύ βαρύ γιατί πάει μέχρι το 2060. Αυτό έχει εξοκείλει τώρα, χρειάζονται νέα δάνεια ή νέες παρατάσεις των υπαρχόντων δανείων και αυτά η τρόικα δεν τα δίνει έτσι, αλλά τα δίνει με μέτρα», συμπλήρωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος