Γ. Τζογόπουλος στο Πρώτο: Πολύ θετική εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας – Δεν έχει να κερδίσει κάτι η Μόσχα από έναν πόλεμο (audio)

Έντονες επιφυλάξεις για τα σενάρια που εκπορεύονται – κυρίως από αμερικανικά ΜΜΕ -περί επικείμενου πολέμου της Ρωσίας με τη Δύση και εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πολύ μεγάλο διπλωματικό παζάρι μεταξύ των δυο πλευρών.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα κερδίσει η Ρωσία από έναν πόλεμο, μάλλον πολύ περισσότερα θα χάσει σε τελική ανάλυση», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν είναι πραγματικός ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, διότι η συγκεκριμένη απάντηση βρίσκεται σε έναν πολύ στενό κύκλο ανθρώπων στη Ρωσία. Χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι Αμερική και Ρωσία εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια διαδικασία συνεννόησης για το ζήτημα της Ουκρανίας, έστω και αν διαφωνούν, σημειώνοντας ότι εντός της ημέρας θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. «Αυτού του είδους η διπλωματική δραστηριότητα με κάνει αισιόδοξο ότι δεν θα φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, γιατί αν ήταν να συμβεί αυτό, δεν θα μιλούσαν οι άνθρωποι κάθε μέρα στο τηλέφωνο. Δηλαδή θα ήταν το κλίμα πάρα πολύ κακό. Νομίζω ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι που λαμβάνονται οι σοβαρές αποφάσεις, και όχι σε κάποια – αμερικανικά κυρίως- ΜΜΕ τα οποία λένε καθημερινά για κίνδυνο εισβολής, κάτι που μέχρι στιγμής φυσικά δεν έχει συμβεί», υπογράμμισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν «εχεμύθεια» από τους Ρώσους και επομένως γνωρίζομε λίγα πράγματα για την απάντηση των ΗΠΑ στη Μόσχα, κάποιες γενικές κατευθύνσεις ότι δεν αποδέχονται το αίτημα της Ρωσίας για νομικές δεσμεύσεις και για μη επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά είναι διατεθειμένες για περισσότερες διαπραγματεύσεις».

«Τώρα τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Ίσως, με αυτά που διαβάζουμε, να έχουμε σήμερα κάποιες περισσότερες πληροφορίες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ. Ακόμα και αν απλώς και συμφωνούν ότι διαφωνούν, είναι θετικό να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το «διπλωματικό παζάρι» που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Τζογόπουλος εξήγησε πως όταν γίνονται τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, είναι λογικό η μια πλευρά να ζητάει πάρα πολλά, ώστε να πετύχει κάπως λιγότερα πράγματα, τα οποία όμως θα είναι αποδεκτά ιδίως για τις εγγυήσεις ασφάλειας τις οποίες θέλει να πετύχει. «Και μιλάω κυρίως για τη Ρωσία, η οποία θεωρεί ότι μια περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ ή η προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι θέματα που δεν μπορεί να αποδεχθεί. Ζητώντας δηλαδή περισσότερα πράγματα (κυρίως για μια συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας ώστε ο ρόλος του ΝΑΤΟ να περιοριστεί ακόμα και εκεί που σήμερα είναι ενεργός), η Μόσχα στοχεύει σε δυο χώρες, σε Ουκρανία και Γεωργία, με την Ουκρανία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο», διευκρίνισε.

«Απομένει να δούμε αυτή τη στιγμή τι ακριβώς επιδιώκει η Ρωσία και γιατί αυτή την περίοδο εμφανίζεται αρκετά επιθετική όσον αφορά τις επιδιώξεις της. Νομίζω ότι η Ρωσία βλέπει πολύ καλά ότι η προσοχή των ΗΠΑ στρέφεται προς την Ασία. Βλέπει, επίσης, ότι ο πυρήνας της Ευρώπης δεν συμμερίζεται την αμερικανική πολιτική για μια επιθετική αντίδραση έναντι της Ρωσίας, αλλά περισσότερο επιθυμεί μια συνεννόηση. Και για αυτό ζητάει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα ζητούσε σε μια προγενέστερη φάση. Αυτό είναι και το δίλημμα για την Ευρώπη, πέρα από τις ΗΠΑ», επισήμανε.

Η θέση και ο ρόλος της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον κ. Τζογόπουλο, «η Ευρώπη είναι απούσα σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το ΝΑΤΟ και τη σχέση του με τη Ρωσία, αλλά είναι παρούσα στη συζήτηση που γίνεται για μια καινούργια αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία από την ευρωπαϊκή οπτική – Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία – θα πρέπει να έχει τη Ρωσία στους κόλπους της».

«Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτού του είδους η αρχιτεκτονική ασφάλειας, με ποιες συμφωνίες και κυρίως με ποιες συμφωνίες οι οποίες θα αφορούν τον αφοπλισμό και τον περιορισμό των οπλικών συστημάτων. Αυτή είναι η ουσία της συζήτησης από την ευρωπαϊκή οπτική και σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική που παραδοσιακά είναι πολύ πιο σκληρή, η ευρωπαϊκή πολιτική έχει μια βάση περισσότερο σταθερή, υπό την έννοια ότι εάν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα στην Ουκρανία, δεν θα είναι οι ΗΠΑ που θα πληρώσουν το κόστος του πολέμου, αλλά η Ευρώπη για λόγους γεωγραφικούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνομιλίες Μακρόν – Πούτιν, και στο ενδεχόμενο να υπάρξει δια ζώσης συνάντηση του δυο αντρών, λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος «εδώ και τρία χρόνια λέει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι απούσα από τέτοιου είδους διεργασίες, αλλά η πολύ μεγάλη διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική, η Ευρώπη θέλει τη Ρωσία να είναι τμήμα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας, πράγμα με το οποίο διαφωνούν Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, για ρόλους ιστορικούς, ψυχολογικούς και ρεαλιστικούς».

«Η εξέλιξη μιας κατάστασης όπου ένα διεφθαρμένο καθεστώς στην Ουκρανία θα ζητά συνεχώς βοήθεια από την Δύση και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην προσέγγιση και στους γεωπολιτικούς υπολογισμούς Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Αν οδηγηθούμε σε παγίωση της έντασης χωρίς πόλεμο, ίσως να είναι τελικά η Ρωσία αυτή που θα επωφεληθεί», συμπλήρωσε ο κ. Τζογόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος