Γ. Τζογόπουλος στο Πρώτο: Η Ελλάδα μπορεί να συνδυάσει το συμφέρον της με τη στάση της ΕΕ και το timing στις ευρωτουρκικές σχέσεις (audio)

«Υπάρχει ζωτικός χώρος για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο που μας επιτρέπεται, καθώς είμαστε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αυτό διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει μια μικρή αισιοδοξία, καθώς εάν δεν επρόκειτο να υπάρξει πρόοδος, δεν θα γινόταν η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν», τόνισε ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. «Δεν πηγαίνει ένας πρωθυπουργός στη Μόσχα αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει ένα modus vivendi, αμοιβαία αποδεκτό και από τις δυο πλευρές», εξήγησε, λέγοντας πως η προετοιμασία έγινε σε υψηλό επίπεδο, αλλά και σε διπλωματικό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Η επιλογή Μητσοτάκη να ταξιδέψει στη Ρωσία υπό αυτές τις συνθήκες, δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο που δεν θα είναι πρωταγωνιστικός, αλλά θα είναι σημαντικός, και αυτό αναγνωρίζεται από τη Ρωσία. Η Μόσχα βλέπει θετικά την Αθήνα παρά την πρόσφατη κρίση και υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί που δεν ξεχνιούνται», υπογράμμισε.

Όπως είπε, η συνάντηση των δυο ηγετών δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα μιας πολύ καλής προετοιμασίας που έχει γίνει, σε τρία χρόνια μετά την «παρεξήγηση» που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018. «Φαίνεται, πλέον, ότι τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Ρωσία μπορούν να αφήσουν αυτή την κρίση στο παρελθόν. Χρειάστηκε πολύς χρόνος μετά την απέλαση των διπλωματών και τα αντίμετρα τα οποία πήρε η Ρωσία, ώστε  οι δυο πλευρές να βρουν τα “πατήματά” τους».

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά από εκεί και πέρα σε διμερές επίπεδο, μπορούμε να έχουμε μια μικρή αισιοδοξία. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που πρωτοστατεί στον διάλογο ΕΕ-Ρωσίας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψιν το κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ και κυρίως σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, είναι να εκμεταλλευτούμε τη διάθεση να ξεκινήσει ένας ευρω-ρωσικός διάλογος, πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν», υπογράμμισε.

Διευκρίνισε ότι σε επίπεδο Βερολίνου, Παρισίου και Ρώμης, υπάρχει η αντίληψη ότι η σκληρή ευρωπαϊκή πολιτική από το 2014 και μετά, δεν απέδωσε ιδιαίτερα ούτε σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε επίπεδο κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας και επιπλέον δεν έβαλε «φρένο» στις ρωσικές επιδιώξεις. «Για αυτό φαίνεται ότι η ΕΕ επιχειρεί μια πιο συνεκτική στρατηγική έναντι της Ρωσίας», αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν κράτη – μέλη της ΕΕ με διαφορετικές απόψεις, όπως οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις

Ο κ. Τζογόπουλος είπε ότι πρέπει να δούμε λεπτομερώς τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις στις οποίες υπάρχουν αρκετά σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία και με άλλα ζητήματα. «Ο Πούτιν θεωρεί ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία δεν συνάδει με τα ρωσικά συμφέροντα. Εκεί μπορεί να επενδύσει η ελληνική πλευρά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που έχει πετύχει η Μόσχα με την Άγκυρα, δηλαδή να βρεθεί ένας τρόπος αμοιβαίας συνεννόησης, ώστε να μπορούν να λύνουν τις διαφορές τους. Αλλά επειδή διαφωνούν σε πολλά, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας για τη Μόσχα είναι πάρα πολύ σημαντικές, στο πλαίσιο της μελλοντικής εξέλιξης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων και πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα ρόλο ώστε η Ρωσία να ενισχύσει τη θέση της και έναντι της Τουρκίας. Αυτό προσπαθεί να κάνει και η Ελλάδα, να πετύχει όσα περισσότερα μπορεί, με δεδομένο ότι η Ρωσία μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, παίζει δημιουργικό ρόλο και στο Κυπριακό», εξήγησε.

Ο αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ, υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο Σεργκέι Λαβρόφ αναγνώρισε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει, εάν θέλει, τα χωρικά της ύδατα, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, με την προϋπόθεση ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές παράμετροι και τα ειδικά δεδομένα της περιοχής. «Έξυπνη και σοφή τοποθέτηση από έναν “γερόλυκο” της διπλωματίας ώστε η κάθε πλευρά να την ερμηνεύει ανάλογα με αυτό που χρειάζεται», επεσήμανε.

Πρόσθεσε, δε, ότι τους τελευταίους 8 μήνες που η Τουρκία έχει αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό και μιλάει για 2 χωριστά κράτη, η Ρωσία και η Κίνα μιλούν για λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και αυτό είναι «εξαιρετικά σημαντικό».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία μπορεί να λειτουργήσει ως «ανάχωμα», σε περιφερειακό επίπεδο, πάντα στο πλαίσιο το αμοιβαία αποδεκτό και η Ρωσία γνωρίζει ότι υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο που δρα η Ελλάδα, καθώς ενισχύεται η συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως να δούμε οικονομικά οφέλη και στον Τουρισμό, γιατί υπάρχει περιθώριο, παρά τις κυρώσεις από την ΕΕ», συμπλήρωσε.

Οι συμφωνίες

Όπως είπε ο κ. Τζογόπουλος, στο πλαίσιο πάντα που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό, τεχνολογικό. «Και επίσης, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες και να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, υπό τις συνθήκες της πανδημίας, καθώς το εμβόλιο Sputnik δεν αναγνωρίζεται στην ΕΕ», επεσήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος