Γ. Τζογόπουλος (ΕΛΙΑΜΕΠ): Ο Πούτιν προσπαθεί να αξιοποιήσει τη σύνοδο των BRICS για να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποπειράται από σήμερα να κάνει το δικό του rebranding, το δικό του επαναλανσάρισμα, ανέφερε ο παρουσιαστής της εκπομπής Prime Ηλίας Σιακαντάρης λέγοντας ότι μπορεί το Διεθνές Δικαστήριο να έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης, η Δύση να τον αντιμετωπίζει ως παρία, εκείνος όμως θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι παρίας, έχει παρέα και μάλιστα δυνατή που μπορεί να απειλήσει τη Δύση. Την αφορμή δίνει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών BRICS που φιλοξενεί η Ρωσία στην πόλη Καζάν, στις όχθες του Βόλγα. Ο Ρώσος πρόεδρος θα υποδεχθεί περισσότερους από 20 ηγέτες, μεταξύ αυτών τον Κινέζο πρόεδρο Σι, τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι, τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν, σε μια εκδήλωση που το Κρεμλίνο διαφημίζει ως μια από τις πιο μαζικές διπλωματικές συνάξεις που έχουν γίνει ποτέ στο έδαφος της Ρωσίας.

Αλλά τι είναι τα BRICS και τι ελπίζει ο Πούτιν να πετύχει μέσω της Ένωσης εκτός από το να δείξει ότι δεν είναι διεθνώς απομονωμένος.

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στην εκπομπή για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «[…] Ακριβώς αυτό προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας. Να αξιοποιήσει τη σύνοδο των Brics, η οποία γίνεται στην πόλη Καζάν για να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένος. Και όπως σωστά είπατε προηγουμένως, είναι η πρώτη φορά που η σύνοδος των BRICS θα γίνει με τη διευρυμένη μορφή τους. Δηλαδή συμμετέχουν οι χώρες οι οποίες εντάχθηκαν ύστερα από την πρόσκληση που εστάλη πέρυσι από τη Σύνοδο που είχε γίνει στη Νότιο Αφρική. Συνεπώς, αυτή είναι η πολιτική σκοπιμότητα από την πλευρά της Ρωσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η οικονομική συνεργασία, ανεξάρτητα από το πού σκοπεύει η Ρωσία, είναι ασήμαντη».

Για το πόσο πιθανό είναι να το πετύχει αυτό ο Ρώσος πρόεδρος και αν μπορεί να υπάρξει μια συναίνεση από τους BRICS που θα απειλήσει τη Δύση ο κ. Τζογόπουλος είπε « Νομίζω ότι ο ρόλος της Ινδίας από μόνος του είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί είναι η μεγαλύτερη δημοκρατική χώρα στον κόσμο και η θέση της για το ουκρανικό δεν συνάδει με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Άρα, συνεπώς, ο Μόντι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Καζάν και συνομιλεί με τον πρόεδρο Πούτιν είναι από μόνο του ενδεικτικό της δυσκολίας την οποία αντιμετωπίζει η Δύση να απομονώσει τη Ρωσία. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν πολλές χώρες και εκτός από αυτές τις οποίες αναφέρατε προηγουμένως, τις βασικές, ο λεγόμενος παγκόσμιος Νότος, ο οποίος βλέπει θετικά τη σύνοδο των BRICS. Διότι υπάρχει μια λογική διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει στη Δύση στο πλαίσιο του G7. Άρα λοιπόν, αυτό που θα δούμε και στη Σύνοδο αλλά και στο μέλλον είναι τις χώρες αυτές να αυξάνουν τη συνεργασία τους σε οικονομικό και σε ενεργειακό επίπεδο και ενδεχομένως να χρησιμοποιούν και άλλα νομίσματα πέραν του δολαρίου, έτσι ώστε να ενισχύσουν από τη δική τους οπτική τις οικονομίες τους. Αυτό νομίζω θα συνεχιστεί».

Σε άλλο σημείο ανέφερε «[…] Νομίζω ότι η Ρωσία λίγο πολύ το έχει αποδεχτεί, ότι πλέον η Κίνα είναι ο βασικός παίκτης και στη διμερή τους σχέση, αλλά και εντός των BRICS. Και επειδή αναφέρατε προηγουμένως τα διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν από άποψη συνοχής μέσα στην ομάδα, αυτό είναι μια υπαρκτή δυσκολία. Από εκεί και πέρα η Κίνα το βλέπει και ως μια ευκαιρία να μπορεί να μεσολαβεί. Έτσι το έχει κάνει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Προσπαθεί να το κάνει μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας και θα δούμε τι άλλο μπορεί να πετύχει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος