Γ. Τσίπρας στο Πρώτο: Αναμφίβολα σημαντική η συμφωνία με την Γαλλία-Οι Belharra ήταν στο τραπέζι από το 2018 (audio)

«Είναι αναμφίβολα σημαντική η συμφωνία με την Γαλλία, ακόμα και αν μιλάει μόνο για επιθέσεις στην επικράτεια κάποιου από τα δύο μέρη και ακόμη και αν πρέπει και τα δύο μέρη να αποφασίσουν ότι έγινε επίθεση, δηλαδή κάποιες λεπτομέρειες που θέλουν επεξεργασία και ανάλυση για να δούμε ακριβώς τι προσφέρουν. Παρ’ όλ’ αυτά είναι εξαιρετικά θετικό γεγονός αυτή η αμυντική συμφωνία», σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας.

Ήταν ένα ζητούμενο εδώ και αρκετά χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, κρίνοντας ως θετικό γεγονός την επιλογή της Belharra που βρίσκεται στο τραπέζι από το 2018. «Αυτές οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει κάποια χρόνια τώρα, από τον καιρό της δικής μας κυβέρνησης και η προμήθεια των φρεγατών Belharra ήταν επιλογή που πέρασε από κάποια ζιγκ ζαγκ και παλινωδίες. Να σας θυμίσω ότι όταν ρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης το περσινό καλοκαίρι για το συγκεκριμένο όπλο, η άποψή του ήταν ότι ήταν πολύ ακριβές και ότι θα καθυστερήσουν πολύ να έρθουν, αλλά η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια».

Αυτά που συνέβησαν το προηγούμενο 20ήμερο, με την συμφωνία AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Μ. Βρετανίας, Η.Π.Α., προφανώς τροφοδότησαν κάποιες εξελίξεις ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Γαλλία, εκτιμά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σχολιάζει και το οικονομικό μέρος του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας.

«Ο τρόπος που η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το οικονομικό σκέλος του εξοπλισμού-που πρέπει να θωρακιστεί η άμυνα- είναι μάλλον σαν να ζούμε σε κάποια άλλη χώρα που δεν έχει οικονομικά προβλήματα, παρότι έχουμε 300 τόσα δισ. χρέος, σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε μάλιστα, σε σχέση με την ανάγκη της Ελλάδας για αμυντική θωράκιση, ότι η χώρα μας μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2000 βάδιζε σε έναν μονομερή αποκλεισμό, την ώρα που η Τουρκία όχι απλώς συνέχιζε να εξοπλίζεται, αλλά επιτάχυνε τον βηματισμό της ακόμα και με εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η Ελλάδα ακολούθησε μια πορεία αποβημιοχανοποίησης είπε ο κ. Τσίπρας. «Δυστυχώς σήμερα η αμυντική βιομηχανία είναι σε κατάσταση διάλυσης, ελπίζω όχι και ιδιωτικοποίησης».

Πηγαίνοντας παραπέρα από την αμυντική θωράκιση της χώρας, στην οποία έχουμε μείνει πίσω, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτό που θέτει ως το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πεδίο είναι η πολιτική. «Το αν υπάρχει δηλαδή ή όχι εθνική στρατηγική αντιμετώπισης των νέων καταστάσεων που έχουν εμφανιστεί στην Αν. Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αν το περσινό καλοκαίρι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε όταν το Oruc Reis, έκοβε βόλτες στην Αν. Μεσόγειο είναι θέμα πολιτικής και όχι ότι μας έλειψαν τα όπλα».

Κατά το μεγαλύτερο μέρος τα προβλήματά μας σήμερα με την γείτονα, αφορούν περιοχές κυριαρχικών δικαιωμάτων περισσότερο παρά κυριαρχίας, εξηγεί ο κ. Τσίπρας.

«Σε μια περίπτωση, που διαδραματίζεται κάτι σε χώρο διεθνών υδάτων που όμως είναι στην δική μας υφαλοκρηπίδα, προφανώς εκεί, δεν προβλέπει κάτι η αμυντική συμφωνία. Από αυτό δεν προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν έχει σημασία η συμφωνία. Έχει μεγάλη σημασία, είναι πολύ καλό που υπάρχει έστω αυτή η αμυντική συμφωνία. Όμως, ας μην φαντασιώνεται ο κόσμος ή έχει αυταπάτες, ότι στα προβλήματά μας με την Τουρκία, υπάρχει κάποιος που θα είναι συνεχώς δίπλα μας».

Τέλος ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα είναι σαφές πως η κυβέρνηση προσανατολιζόταν σε άλλες επιλογές, απλώς υπήρξαν διεθνείς εξελίξεις που έστρεψαν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι καλό για την χώρα που πήγαν έτσι τα πράγματα, αλλά δεν ήταν αυτή η αρχική επιλογή της κυβέρνησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος