Γ. Τσακίρης (Υφ. Επενδύσεων) στο Πρώτο: Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έχει ξεπεράσει το 80%- Ξεκινά η διαβούλευση για τις νέες δράσεις (audio)

Η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχει ξεπεράσει το 80% ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ενώ προέβλεψε ότι θα απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Ο κ. Τσακίρης διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά αφορούν στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 το οποίο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Είπε επίσης ότι τη Δευτέρα ξεκινά η διαβούλευση για την πρώτη δράση του νέου ΕΣΠΑ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027 και αφορά στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 300 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να αυξηθεί αναλόγως των αναγκών και του ενδιαφέροντος.

Ο κ. Τσακίρης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει έγκαιρα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η όποια πιθανή καθυστέρηση στην συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων θα ξεπεραστεί, αφού τα έργα που είναι στη λίστα, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά, είναι έργα τα οποία είναι ώριμα και οι επιχειρήσεις θέλουν να τα κάνουν.

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι το brain drain έχει τελειώσει καθώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη χώρα μας.

« Έχουμε καινούργια προγράμματα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το παλιό ΤΑΝΕΟ σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα με πολλά προγράμματα να έχουν εγκριθεί και έχουν περάσει στη δεύτερη φάση και μάλιστα έχουμε βγάλει προγράμματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις αλλά αφορούν και την ενέργεια, αφορούν και άλλους κλάδους της οικονομίας» είπε ο κ. Τσακίρης.

Το οικοσύστημα των start ups έχει ανθίσει πλήρως, είπε ο κ. Τσακίρης,

και μένει ακόμα μεγάλος χώρος για να ανθίσει παραπάνω.

Ο  κ. Τσακίρης ανέφερε χαρακτηριστικά, «βλέπουμε start ups που δέχονται επενδύσεις από κεφάλαια του εξωτερικού. Βλέπουμε ξένες μεγάλες επιχειρήσεις να έρχονται να εξαγοράζουν ολικώς και να εγκαθίστανται στην Ελλάδα και να μεγαλώνουν την παρουσία τους εδώ. Άρα έχει δώσει για την οικονομία πάρα πολύ σημαντική ώθηση. Και η δικιά μου θέληση είναι το κομμάτι αυτό της νεοφυούς επιχειρηματικότητας πραγματικά να γίνει ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας, έτσι ώστε να έχουμε αρκετές διαφοροποιήσεις στο ΑΕΠ και να μην στηριζόμαστε μόνο σε παραδοσιακούς ελληνικούς κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός που προφανώς μεγαλώνει και αυτός, αλλά έχοντας διαφοροποιήσεις. Με τον τρόπο αυτό καθιστούμε και την οικονομία πιο ανθεκτική. Δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της οικονομίας, είναι και η ανθεκτικότητα. Γιατί όταν ο κύκλος πάει προς τα κάτω, αν δεν έχεις ανθεκτικότητα, θα χάσεις πάρα πολύ από την ανάπτυξη που έχεις πετύχει τα προηγούμενα χρόνια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος