Γ. Τσακίρης στο Πρώτο: Τα 2 τελευταία χρόνια δώσαμε τα 12 από τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020 (audio)

«Ως κράτος-μέλος, η Ελλάδα ενέκρινε πρώτη το ΕΣΠΑ τον Ιούλιο, έχουμε ήδη τελειώσει τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα τομεακά και τα περιφερειακά, τα οποία έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η έγκρισή τους. Υπάρχει μια καθυστέρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώ ότι θα λήξει εντός του πρώτου τριμήνου του 2022» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

«Εμείς, παρ’ όλα αυτά, ετοιμαζόμαστε από την μεριά μας για να ξεκινήσουμε τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ γιατί έχει ήδη ξεκινήσει η επιλεξιμότητα, δηλαδή μπορούμε να πληρώσουμε κάτι από εθνικούς πόρους και να το ζητήσουμε μετά από το ΕΣΠΑ», προσέθεσε ο κ. Τσακίρης.  Στόχος είναι να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι δράσεις προς τις ΜμΕ ώστε να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν αιτήματα πληρωμής για 560.000 δράσεις του ΕΣΠΑ, με τον χρόνο πληρωμής να έχει μειωθεί κατά πολύ. Υπήρχαν δράσεις που η πρόσκληση δεν είχε κλείσει και οι επιχειρήσεις ήδη πληρώνονταν, σημείωσε ο κ. Τσακίρης, ενώ πρόσθεσε πως οι πληρωμές γίνονται σχεδόν στον μήνα.

«Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ αφορά τις δαπάνες, τι πραγματικά πηγαίνει στην οικονομία, εκεί μετριέται η αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ. Όλες οι δράσεις που έχουμε κάνει, οι οποίες δεν ήταν πολλές αλλά ήταν στοχευμένες και μεγάλες σε όγκο πήγαν στην πραγματική οικονομία και όχι προς χάριν της απορρόφησης. Οι δράσεις του covid, τα χρηματοδοτικά εργαλεία πήγαν σε επιχειρήσεις, κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής πήγε στις επιχειρήσεις, σημαντικά έργα υποδομής πληρώνονται από το ΕΣΠΑ. Στο παρελθόν, πριν την διακυβέρνησή μας, τα λεφτά πήγαιναν σε δράσεις οι οποίες αμφιβάλλω αν είχαν θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Το ΕΣΠΑ είναι καθαρά επενδυτικό. Αναμένουμε από κάθε ευρώ ΕΣΠΑ που ξοδεύουμε να υπάρχει και σημαντική μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».

Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε πως μια επιχείρηση κάνοντας ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, όλος αυτός ο μετασχηματισμός προς τον οποίο πηγαίνει η παγκόσμια οικονομία, σαν αποτέλεσμα θα έχει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. «Αυτό θέλουμε, η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική, που σημαίνει ότι και θα πουλάει φθηνότερα και γρηγορότερα, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ ανταγωνιστικότητα. Με το να αλλάξει ένα ξενοδοχείο καναπέδες μέσω ΕΣΠΑ δεν γίνεται πιο ανταγωνιστικό αλλά αν βάλει μια αντλία θερμότητας και καταργήσει τον καυστήρα πετρελαίου, γίνεται πιο ανταγωνιστικό γιατί προφανώς θα έχει μικρότερα κόστη ενέργειας».

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε επίσης ότι σύντομα θα βγει μια προκήρυξη που θα απευθύνεται σε διαχειριστές επενδυτικών εταιρειών, τα venture capital fund. «Αν συγκεντρώσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ιδιωτικών κεφαλαίων θα μπορούν να αιτηθούν και να πάρουν και δημόσια χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου με την σειρά τους να επενδύσουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις που θεωρούν ότι μπορεί να γίνουν κερδοφόρες. Μέχρι τώρα έχουν πάει πολύ καλά μέσα σε λίγα χρόνια τέτοιες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από το μηδέν».

Για να έρθει κάποιος να κάνει start up επιχείρηση στην Ελλάδα, τρεις είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφασή του, επεσήμανε ο κ. Τσακίρης. «Ο ένας είναι η χρηματοδότηση και αυτό το έχουμε προχωρήσει, οι καλές ιδέες βρίσκουν χρηματοδότηση, το δεύτερο είναι οι υποδομές, που το έχουμε λύσει σε σημαντικό βαθμό και το τρίτο είναι το θεσμικό πλαίσιο που από την μεριά του Υπ. Ανάπτυξης και του Υπ. Οικονομικών, όλη η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας  μιας επιχείρησης στην Ελλάδα έχει απλοποιηθεί σημαντικά. Έχουμε βγάλει μέχρι τώρα τρία νομοσχέδια απλοποιήσεων. Άρα το περιβάλλον έχει βελτιωθεί πάρα πολύ για κάποιον, είτε έλληνας είτε ξένος θέλει να ξεκινήσει δουλειά στην Ελλάδα και βλέπουμε παραδείγματα τέτοια αρκετά. Όπως βλέπουμε και ένα καινούριο φαινόμενο, τους ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι κάνουν μόνοι τους software και αποφασίζουν να το δουλέψουν από την Ελλάδα γιατί τους αρέσει το περιβάλλον και έχουν τις υποδομές ώστε την ψηφιακή δουλειά τους να την πουλήσουν από εδώ όπου θέλουν».

Αναφερόμενος τέλος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, αυτό υπερεκτελείται, υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης. «Είμαστε πάνω από τις προβλέψεις μας, έχει φτάσει τα 7,5 δις.. Έως το 2019 είχαμε υποεκτέλεση. Κάτι που συνδέεται με το συγχρηματοδοτούμενο, είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει αιτήματα πληρωμής, δηλαδή έχουμε εισπράξει σαν χώρα από το ΕΣΠΑ πάνω από 12 δισ. ευρώ. Όλο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ από το 2014 ως το 2020  ήταν 20 δισ. ευρώ. Εμείς μέσα σε 2 χρόνια δώσαμε στην αγορά τα 12 δισ., είναι σημαντικές οι απλοποιήσεις που έγιναν αλλά και η ταχύτητα που εγκρίνονται τα projects».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος