Γ. Τούντας στο Πρώτο: Είμαστε σε καλή φάση με την πανδημία- Όχι στον εφησυχασμό – Τοπικές ή εποχικές εξάρσεις από το φθινόπωρο (audio)

«Είμαστε σε καλή φάση, με την έννοια ότι το επιδημικό κύμα είναι σε αποδρομή, οι επιδημιολογικοί δείκτες βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και κυρίως οι σκληροί δείκτες δηλαδή οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε μηδενισμό των θανάτων μέσα στον Μάιο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε εφησυχασμό», τόνισε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Υπενθύμισε ότι και πέρυσι το καλοκαίρι «τις περισσότερες ημέρες του Ιουνίου και του Ιουλίου είχαμε μηδενικούς θανάτους και μετά είδαμε τον Σεπτέμβριο ένα νέο επιδημικό κύμα το οποίο κυριάρχησε μέχρι και την Άνοιξη», κάτι που συνέβη όταν «πέρασαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού που πάντα μας προστατεύουν σε ένα βαθμό από ιογενείς- αερογενείς επιδημίες, λόγω της θερμοκρασίας και του ότι είμαστε σε εξωτερικούς χώρους». «Όλα αυτά λειτουργούν προστατευτικά όπως θα λειτουργήσουν και φέτος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, φέτος είμαστε πιο προστατευμένοι λόγω των εμβολιασμών αλλά και του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν νοσήσει και για το λόγο αυτό «δεν αναμένουμε να έχουμε το φθινόπωρο το ίδιο πρόβλημα που είχαμε πέρυσι, δηλαδή δεν θα έχουμε πάλι ένα ισχυρό επιδημικό κύμα». «Αυτό όμως που περιμένουμε – όπως σε κάθε περίπτωση τέτοιων επιδημιών – είναι ότι θα έχουμε πιθανόν τοπικές ή εποχικές εξάρσεις της επιδημίας. Αυτό δεν πρέπει να το αποκλείουμε», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι μέχρι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την τραγωδία την οποία ζει η ανθρωπότητα τα τελευταία 2 χρόνια, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη η πανδημία, για την οποία «ελπίζουμε να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και αυτό είναι ένα σενάριο προς επαλήθευση». «Μέχρι τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ιός κυκλοφορεί γύρω μας, ότι δυστυχώς θα έχουμε και άλλα θύματα τους επόμενους μήνες και ότι κάποια μέτρα δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχάσουμε ακόμα το θέμα της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους», διεμήνυσε, λέγοντας ότι παρά το γεγονός πως ζούμε πλέον λίγο πολύ σαν να μην ισχύουν περιοριστικά μέτρα, ωστόσο ο ίδιος – όπως είπε – βλέπει ότι τουλάχιστον στους εσωτερικούς χώρους συνεχίζεται να χρησιμοποιείται η μάσκα σε μεγάλο βαθμό και αυτό το θεωρεί πάρα πολύ θετικό.

Επιπλέον, ο κ. Τούντας είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης, διότι έτσι είναι η φύση των συγκεκριμένων ιών και ειδικά του κορονοϊού, θυμίζοντας ότι τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε κατά μέσο όρο μια νέα σημαντική μετάλλαξη που αλλάζει τα δεδομένα περίπου κάθε 6 μήνες. «Δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον», συμπλήρωσε ο καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι λάθος η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι κάθε νέα μετάλλαξη που επικρατεί είναι λιγότερο επικίνδυνη και περισσότερο μεταδοτική.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος