Γ. Τασόπουλος στο Πρώτο: Ανάγκη για μεγαλύτερη ενάργεια και ταχύτητα στα θέματα που αφορούν τη θεσμική υπόσταση της Πολιτείας (audio)

Στην απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών με αφορμή τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τασόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το διαφορετικό σκοπό της ποινικής δικαιοσύνης και της αναζήτησης των ποινικών ευθυνών από το γενικότερο θεσμικό ζήτημα που εν πολλοίς εμπίπτει στο πεδίο ευθύνης της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, της κυβέρνησης αλλά και της Βουλής, ως θεσμού που στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα παρέχει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση. Άρα λοιπόν, πρέπει να διαχωρίσουμε το ζήτημα των ποινικών και νομικών ευθυνών από εκείνο των πολιτικών ευθυνών», δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

«Ο σκοπός της ποινικής δίκης είναι να κρίνει αν ο κατά τεκμήριο αθώος είναι πράγματι ένοχος ή όχι. Το ότι δηλαδή απονέμεται η ποινική δικαιοσύνη δεν απαντά στο ερώτημα αν και κατά πόσον θα διορθωθούν τα θεσμικά ελλείμματα που επέτρεψαν του ανθρώπου αυτού να παρανομήσει από θέσεις δημόσιας εξουσίας. Το να λέει κάποιος ότι θα επιληφθεί η δικαιοσύνη δεν αποτελεί, ούτε άλλοθι ούτε υποκατάστατο της υποχρέωσής σου να νομοθέτησεις είτε στο επίπεδο της Βουλής είτε κανονιστικά στο επίπεδο της διοίκησης και να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διορθωθούν, τα ελλείμματα, να καλυφθούν τα κενά, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί», συμπλήρωσε ο κ. Τασόπουλος σχετικά με το ζήτημα του διαχωρισμού των ποινικών και νομικών ευθυνών από των πολίτικων.

Ο κ. Τασόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί ο ρόλος του κράτους στην εποπτεία. «Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύστημα που ενδεχομένως θα εμπλέκει και συλλογικά όργανα και θα έχει μια πιο οργανική σχέση με τους ελεγχόμενους θεσμούς. Να υπάρχει μια πιο ουσιαστική, πιο διαφανής και πιο κριτική εποπτεία και έλεγχος. Αυτό μας λείπει, τα αντίβαρα», συνέχισε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ

Ερωτηθείς για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις και την προσέγγιση ότι ελέγχων και ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο, ο κ. Τασόπουλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία τέτοια σκοπία. «Σε ορισμένα κρίσιμα σημεία, όπως για παράδειγμα είναι αυτό της γνωστοποίησης στους ελεγχόμενους, δηλαδή στα πρόσωπα, στο κάθε πολίτη που ουσιαστικά αίρεται η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας του για λόγους εθνικής ασφάλειας, πλέον η αρμοδιότητα αφαιρείται από την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), η οποία την είχε κλασικά και ανατίθεται σε ένα όργανο συλλογικό που στην πραγματικότητα, είναι οι ίδιοι που αποφασίζουν την άρση του απορρήτου».

«Η ΑΔΑΕ μετέχει σε αυτό το συλλογικό όργανο, αλλά στην πραγματικότητα στο μέτρο που είναι μία στους τρεις ακριβώς και στο μέτρο που δεν καταγράφεται καν η μειοψηφούσα άποψη, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι τελικά καταλήγει να είναι προσχηματικό και να είναι τελείως ανεπαρκές», συνέχισε ο κ. Τασόπουλος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι και πάλι θετικότερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη, όπου είχε καταργηθεί τελείως η πρόβλεψη της γνωστοποίησης στον θιγόμενο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Αναφερόμενος στη διάταξη του νομοσχεδίου που ορίζει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του για λόγους εθνικής ασφάλειας μετά από παρέλευση τριών ετών από την λήξη της άρσης, ο καθηγητής δημοσίου δικαίου είπε «Η πολιτική ευθύνη καλό είναι να δίδεται η ευκαιρία να ελεγχθεί και να φανεί, όπως επίσης και οι νόμοι και το ίδιο ισχύει στα πλαίσια της θητείας της βουλευτικής περιόδου της θητείας μιας κυβέρνησης. Διότι αν τυχόν εγώ πάρω ένα νόμο, ο οποίος είναι ο νόμος αντισυνταγματικός, η πράξη δεν είναι νόμιμη και πω “δεν βαριέσαι θα κριθεί στην επόμενη θητεία”, ουσιαστικά πετάω το μπαλάκι στους επόμενους».

Τέλος ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι είναι αναγκαία μεγαλύτερη ενάργεια και ταχύτητα σε θέματα που αφορούν τη θεσμική υπόσταση της Πολιτείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος