Γ. Σεφερτζής στο Πρώτο Πρόγραμμα: Στη Γαλλία νίκησε η λογική τον φόβο και το μίσος (audio)

Η νίκη Μακρόν στις Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, δημιουργεί νέα δεδομένα για τη χώρα και συνολικά την Ευρώπη, με πρώτη κρίσιμη την προσεχή αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο.
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Πρωινές διαδρομές“, τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο μίλησε ο Επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής για το τί σημαίνει η νίκη Μακρόν.
Οπως είπε, ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές από τον α γύρο γιατί στη Γαλλία ψηφίζουν στον πρώτο γύρο με την καρδιά και στον δεύτερο με το μυαλό, την κοινή λογική με επιλογές που είναι ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες για τον ίδιο τον ψηφοφόρο και τη χώρα του.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι έχει ήδη αρχίσει η αναθεώρηση όλου του πολιτικού συστήματος με πρώτο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Αυτές θα κρίνουν αν ο Γάλλος Πρόεδρος κυβερνήσει είτε χωρίς εξάρτηση από άλλο κόμμα, είτε με Πρωθυπουργό άλλης παράταξης, γεγονός που αποτελεί δύσκολη εξίσωση.
Για την Ευρώπη αποτράπηκε το χειρότερο. Μια αποσταθεροποίηση σε αυτή τη συγκυρία της Ουκρανίας και χτύπησε το καμπανάκι ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον λαϊκισμό, τον ανορθολογισμό.
Αυτό που έδωσε κυρίως τη διαφορά είναι ότι η λογική νίκησε τον φόβο και κυρίως το μίσος.

Ο Μακρόν ήταν ο Πρόεδρος διαχείρισης των κρίσεων : η κοινωνική με τα κίτρινα γιλέκα, η εσωτερική με την τρομοκρατία, η οικονομική, η πανδημκή με τον κορονοϊό και τώρα με την Ουκρανία.
Στην ουσία συντελέστηκαν δύο μεγάλες αλλαγές : άρχισε να μη λειτουργεί ο διαχωρισμός δύο αιώνων Δεξιάς-Αριστεράς και δεύτερη είναι η διαρκώς εντεινόμενη ανησυχία για το τι ξημερώνει. Οι άνθρωποι καταβάλλουν μια συνεχή προσπάθεια προσαρμογής που μεταβάλλει τις πολιτικές επιλογές τους.
Πρέπει να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα των ταχυτήτων. Η έλλειψη προσαρμογής της Ευρώπης στις αλλαγές, εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος