Γ. Πρεβελάκης στο Πρώτο: Σήμα για μια καινούργια οργάνωση του κόσμου εκπέμπει ο πρόεδρος Τραμπ (audio)

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία, τη διώρυγα του Παναμά, τον Καναδά, τον Κόλπο του Μεξικού, το τι δηλαδή είναι αυτό που ακριβώς επιδιώκει, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Σήμα για μια καινούργια οργάνωση του κόσμο εκπέμπει ο πρόεδρος Τραμπ

Για Ντόναλντ Τραμπ: Φαίνεται να υιοθετεί το δόγμα μονρόε – Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δικαιώματα στην Αμερική και δεν πρέπει να αναμειγνύονται στις αμερικανικές πολιτικές εξελίξεις και στα αμερικανικά σχέδια

Όπως και υπογράμμισε ο κ. Πρεβελάκης, στη ραδιοφωνική συζήτηση που είχε με τον Θάνο Σιαφάκα «Νομίζω στέλνει ένα σήμα για μια καινούργια οργάνωση του κόσμου που θα έλεγα ότι ακολουθεί την παλιά παράδοση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η Αμερική είναι δική τους σφαίρα επιρροής, δηλαδή απέναντι σε μια λογική παγκοσμιοποίησης που κυριαρχούσε τις περασμένες δεκαετίες, ότι η Αμερική είναι ο ηγεμών όλου του κόσμου. Νομίζω ότι εδώ πάμε λίγο στη λογική του δόγματος Μονρόε. Το δόγμα Μονρόε ήταν η διακήρυξη ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα αμερικανικά θέματα. Τότε ήταν, ας πούμε τρόπον τινά, μια αμυντική στάση και κατά συνέπεια ότι η Αμερική είναι δική τους. Νομίζω ότι αυτό λέει».

Και συμπλήρωσε «Νομίζω ότι η λογική του Τραμπ είναι να στραφεί περισσότερο προς την Αμερική και λιγότερο προς τον κόσμο. Δηλαδή έχουμε μπει σε μια εποχή μετά από την παγκοσμιοποίηση, δηλαδή την ενοποίηση του κόσμου. Τώρα έχουμε μπει σε μια περίοδο κατά την οποία κλεινόμαστε σε περιφερειακά σύνολα και ο καθένας κοιτάζει την περιοχή του. Η Ρωσία κοιτάζει την περιοχή της που είναι κατά βάση η Ευρώπη, ενδιαφέρεται για την Ευρώπη. Και την Αμερική προφανώς την ενδιαφέρουν οι παγκόσμιες ισορροπίες. Την ενδιαφέρει πάρα πολύ ο ανταγωνισμός με την Κίνα, αλλά νομίζω ότι και εκεί έχουμε μία τάση προς την περιφερειοποίηση, δηλαδή τη δημιουργία μιας περιφέρειας στην οποία να αισθάνεται πιο εστιασμένη, πιο ασφαλής, λιγότερο μπλεγμένη σε παγκόσμιες περιπέτειες, οι οποίες σύμφωνα με την ανάλυση των Ρεπουμπλικάνων, έφθειραν την Αμερική. Είναι αυτό που λένε ότι ανοίχτηκαν πάρα πολύ και τώρα θέλουν να κλειστούν».

Για τα επιχειρήματα προέδρου Τραμπ: «Είναι λοιπόν, αυτό που είπαμε πριν, δηλαδή ότι τώρα εστιάζουμε στην Αμερική, στη δική μας περιοχή, την οποία θέλουμε να την διασφαλίσουμε από τις ξένες επιδράσεις και επομένως κοιτάμε να δούμε ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία, ποια είναι τα σημεία τα οποία δεν ελέγχουμε ως έδαφος αμερικανικό και να δούμε με ποιο τρόπο αυτά θα τα εντάξουμε σε ένα σύστημα το οποίο θα το ελέγχουμε απολύτως».

Γ. Πρεβελάκης στο Πρώτο: Σήμα για μια καινούργια οργάνωση του κόσμου εκπέμπει ο πρόεδρος Τραμπ (audio)
Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

Η άνοδος της ακροδεξιάς ευνοεί τον Πούτιν – Ο Τραμπ φαίνεται ότι θέλει να αφήσει την Ευρώπη στα χέρια του Πούτιν

«(…) Το φυσικό είναι το εκκρεμές από την ενοποίηση να πάει προς την πολυδιάσπαση. Αυτό είναι το οποίο συμβαίνει σήμερα. Το θέμα είναι ότι αυτή η πολυδιάσπαση δεν ξέρουμε ποια μορφή θα πάρει. Αυτό είναι που παίζεται και διακυβεύεται. Ποια είναι τα καινούργια περιφερειακά σύνολα; Ποιος θα κυριαρχήσει σε αυτά τα περιφερειακά σύνολα; Και αυτό φυσικά που μας ενδιαφέρει εμάς περισσότερο ως Ευρωπαίους είναι η φιλοδοξία. Η σαφής φιλοδοξία της Ρωσίας του Πούτιν να ηγεμονεύσει σε ένα σύνολο μέσα στο οποίο θα είναι η Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους, δηλαδή τον εκφοβισμό, τον πόλεμο και κατόπιν πιστεύω ότι θα έρθει η φάση όπου θα κάνει μια επίθεση φιλίας, ο Πούτιν θα προσπαθήσει δηλαδή να αξιοποιήσει τα στηρίγματα που έχει στην Ευρώπη και βλέπουμε ότι η άνοδος ας πούμε, της ακροδεξιάς, που τη θυμηθήκαμε τώρα με τον θάνατο του Λεπέν, τον ευνοεί πάρα πολύ σε αυτή την επιδίωξη. Το βλέπουμε. Είναι όλα αυτά τα ακροδεξιά κινήματα, είναι φιλορωσικά που είτε ενισχύονται από τη Ρωσία, είτε ενισχύονται μέσα από προπαγανδιστικούς και άλλους μηχανισμούς επηρεασμού του εκλογικού σώματος, είτε είναι και μέσα στο κύτταρο τους».

Σχετικά τέλος, με το αν βλέπει θερμές συγκρούσεις και πολεμικές συρράξεις σε πιο κεντρικό επίπεδο επισήμανε πως ο Τραμπ και ο Πούτιν θα βρουν κάποια συνεννόηση.

«Πάνω από τα κεφάλια βέβαια της Ευρώπης και των λαών θα βρουν κάποια συνεννόηση. Διότι, ο Πούτιν είναι πολύ ρεαλιστής, λογαριάζει κάθε βήμα του. Έχει για τα δικά του συμφέροντα, τα οποία δεν συμπίπτουν καθόλου με τα δικά μας. Ο Τραμπ αντίθετα, είναι μέσα σε μια λογική αυτό που λένε η λογική του ανθρώπου που προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων, δεν κινείται, κατά τη γνώμη μου, από κάποια ιδεολογία η οποία να οδηγήσει σε μια σύγκρουση. Αυτό που βλέπω είναι ότι κάπως θα κλείσει το θέμα της Ουκρανίας με κάποιο συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα είναι καλός για τα συμφέροντα ούτε των Ουκρανών ούτε και των Ευρωπαίων (…). Νομίζω ότι τώρα γυρίζουμε σε μια λογική πάλι, Αμερική για τον εαυτό της να μην μπλέκει στην Ευρώπη. Άρα, ο Τραμπ θα αφήσει την Ευρώπη στον Πούτιν και ο Πούτιν θα ασκήσει αυτά τα δύο μέσα: Από τη μια μεριά η απειλή ότι μη μας πηγαίνετε και πολύ κόντρα γιατί άμα σας ανοίξουμε πάλι ένα μέτωπο πολεμικό θα έχετε όλα τα προβλήματα και από την άλλη έχουμε τόσα συμφέροντα, είμαστε η ίδια ήπειρος. Είναι θέματα τα οποία και αυτά έρχονται και ξανάρχονται».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος