Γ. Πρεβελάκης στο Πρώτο: Ούτε η Δύση ούτε η Ρωσία έχουν στόχο μια γενικευμένη σύρραξη στην Ουκρανία (audio) 

«Εκτιμώ ότι δεν είναι ούτε στόχος της Δύσης ούτε της Ρωσίας μία ένοπλη γενικευμένη σύρραξη στην Ουκρανία. Οι παρούσες εντάσεις εντάσσονται σε ένα γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι και βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει αρκετό καιρό», τόνισε ο Γιώργος Πρεβελάκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Γεώπολις» με τον Δημήτρη Φαναριώτη.

«Η ουσία του προβλήματος είναι ότι με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Δύση προχώρησε πολύ και θεωρεί απειλή όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Άλλωστε η Δύση έχει μια μακρά ιστορία εισβολών, από τον Ναπολέοντα μέχρι το Χίτλερ και στο μυαλό του Πούτιν αυτό που κυριαρχεί είναι να εξασφαλίσει προστασία στα σύνορά της χώρας του», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σκληρών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία τόνισε ότι αν αυτές επιβληθούν θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση στην  Ευρώπη. Επισήμανε ότι είναι δύσκολο για τη Δύση να διατηρεί ανοικτό το μέτωπο με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα η οποία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή. Αναφορικά με έναν συμβιβασμό η Δύση θα μπορούσε να δεχθεί μια τέτοια λογική, ωστόσο δεν μπορεί να εμποδίσει ένα κράτος όπως η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όπου δεν θα υπήρχε ομοφωνία στα κράτη-μέλη του. Το πώς θα εξισορροπηθεί η όλη κατάσταση συνιστά ουσιαστικά το αντικείμενο της όλης διαπραγμάτευσης. Ο κ. Πρεβελάκης κατέληξε τονίζοντας ότι γι΄ αυτό παρατηρούνται οι παρούσες διακυμάνσεις στις διαπραγματεύσεις καθώς πρόκειται για μία πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση από την οποία θα πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες τόσο αναφορικά με την Ευρώπη όσο και με την Κίνα.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος