Γ. Πρεβελάκης στο Πρώτο: Αν οι ηττημένοι στην υπόθεση της Συρίας είναι το Ιράν και η Ρωσία, ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Τουρκία (audio)

Τη διεθνή επικαιρότητα και συγκεκριμένα τις τρέχουσες εξελίξεις σε Γαλλία και Συρία, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Όπως και υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε σε μια ιστορική περίοδο, δύσκολη. Είμαστε σε μια ιστορική περίοδο μετάβασης. Μετά από την περίοδο της ευφορίας, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την παγκοσμιοποίηση, ήρθε μια σειρά από κρίσεις, οι οποίες ήταν και σε μεγάλο βαθμό συνέπεια των υπερβολών της παγκοσμιοποίησης και έχει αλλάξει επίσης σε αυτό το διάστημα και λόγω της παγκοσμιοποίησης, η οικονομική ισορροπία του κόσμου, όπου κυριαρχούσαν στην παγκόσμια οικονομία οι δυτικές δυνάμεις. Τώρα έχουμε δυνάμεις όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες έχουν αλλάξει την ισορροπία. Επομένως, η πραγματικότητα, η γεωπολιτική, πηγαίνει προς μια προσαρμογή, προς μια διόρθωση θα λέγαμε, η οποία πάντα γίνεται κατά τρόπο βίαιο, δεν γίνεται δηλαδή ποτέ ομαλά με κάποια συζήτηση, αλλά γίνεται με συγκρούσεις, με αντιπαραθέσεις και με θύματα. Αυτά είναι που ζούμε τώρα. Και εξάλλου αυτές τις μέρες ζούμε πραγματικά δραματικές στιγμές και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά κυρίως με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

Μιλάμε ήδη για μια κομματιασμένη Συρία – Ανατρέπεται όλο το σκηνικό της Μέσης Ανατολής

Αν οι ηττημένοι στην υπόθεση της Συρίας είναι το Ιράν και η Ρωσία, ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Τουρκία

Αυτό υπογράμμισε στη συνέχεια της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, ο κ. Πρεβελάκης, υποστηρίζοντας παράλληλα την εξής άποψη «Οι εξελίξεις στη Συρία ανατρέπουν όλο το σκηνικό της Μέσης Ανατολής. Και καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε γιατί έπεσε ο Άσαντ και αυτό είναι η συνέπεια της δράσης του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, διότι κατάφερε το Ισραήλ να εξουδετερώσει τις δυνάμεις που κρατούσαν τον Άσαντ. Ο στρατός του Άσαντ ήταν σε κακά χάλια. Αυτό που τον κρατούσε ήταν η Χεζμπολάχ. Τη Χεζμπολάχ την ξεθώριασαν οι Ισραηλινοί και επίσης και η ίδια η Χεζμπολάχ κατάλαβε ότι με το να βρίσκεται στη Συρία ήταν εκτεθειμένη πολύ περισσότερο στη δράση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Χωρίς τη Χεζμπολάχ κατάλαβε δεν μπορούσε να σταθεί ο Άσαντ. Και εκεί παίρνουμε επίσης υπόψιν μας και το ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να διαθέσει πολύ δυναμικό στη Συρία. Το Ιράν είναι αδυνατισμένο. Δηλαδή ξαφνικά βγαίνει μια εικόνα όπου αυτός ο άξονας που τον λέμε μερικοί, ο άξονας του κακού, δηλαδή η Ρωσία, το Ιράν, η Χεζμπολάχ κτλ., τουλάχιστον στη Συρία μοιάζει να καταρρέει. Και αυτό βάζει μπρος καινούργιες διαδικασίες. Τώρα το τι θα γίνει στη Συρία είναι ένα ερωτηματικό. Διότι, βέβαια όλοι θεωρούν ότι η πτώση αυτού του φοβερού καθεστώτος του Άσαντ-το οποίο σημειωτέον εκτός από βασανιστήρια, εκτελέσεις κτλ-ήταν και μια τεράστια μηχανή για το εμπόριο των ναρκωτικών. Αυτό ήταν η βασική οικονομική λειτουργία του κράτους (…). Αυτό όμως, το μήνυμα το οποίο πρέπει να κρατήσουμε ιδιαίτερα εμείς, είναι ότι εάν, ας πούμε οι ηττημένοι με αυτή την κατάσταση είναι το Ιράν και η Ρωσία, ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Τουρκία. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε πολύ, διότι η Τουρκία έχει ρυθμιστικό ρόλο μέσα σε όλη αυτή την ιστορία και έχει επίσης και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί θέλει να ξεφορτωθεί τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες Σύρους που έχει στο έδαφός της, οι οποίοι τώρα θα αρχίσουν να γυρίζουν. Αλλά έχει και πολύ μεγάλη επιρροή διότι έχει και αυτή στρατεύματα στη Συρία, γιατί είναι δίπλα και γιατί συνδέεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες έκαναν την επανάσταση. Επομένως, όλοι θα καλοπιάνουν τώρα την Τουρκία για να έχουν επίδραση στη Συρία (…)».

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Τουρκίας – Πιθανότητα να είναι αυτή που θα συνδιαλλαγεί με τις μεγάλες δυνάμεις

Κίνδυνος για την Ελλάδα να πει ο Ερντογάν: «Δώστε μου κάτι στην Ελλάδα για να βοηθήσω τη Συρία»

Τέλος, ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, κ. Γιώργος Πρεβελάκης σημείωσε «Εμείς είμαστε μια χώρα για την οποία έχει πάρα πολλή σημασία το διεθνές δίκαιο, έχει πάρα πολλή σημασία να μη θίγεται η ακεραιότητα η εδαφική και είναι σωστό να επιμένουμε σ’ αυτό. Αλλά υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα στο έδαφος αυτό. Και νομίζω ότι μια από τις κυριότερες ανησυχίες, οι δικές μας πρέπει να είναι: Η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, η οποία ενδεχομένως να θελήσει να κάνει κάποιου είδους συναλλαγή με τις μεγάλες δυνάμεις που να μην είναι ευνοϊκή για μας. Για παράδειγμα «Δώστε μου κάτι στην Ελλάδα να σας βοηθήσω λίγο, να σας βοηθήσω στη Συρία» και πρέπει να το προσέξουμε αυτό (…)».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος