Γ. Πρεβελάκης για Τουρκία: Παρά τις αδυναμίες της διακυβέρνησης Ερντογάν, δε διαγράφεται ένα πειστικό εναλλακτικό σενάριο

«Οι σκεπτόμενοι Τούρκοι ενδεχομένως να υποστηρίξουν τον Ερντογάν από φόβο για το τι θα ακολουθήσει» δήλωσε στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής

Για τις νέες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα ηγηθεί στην συμμαχία της αντιπολίτευσης εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου.

«Παρά τις αδυναμίες της διακυβέρνησης του Ερντογάν, δε διαγράφεται ένα πειστικό εναλλακτικό σενάριο. Γιατί αυτό το σχήμα με τους αντιπροέδρους, οι οποίοι προφανώς δεν θα είναι διακοσμητικοί αλλά θα θέλουν να έχουν ρόλο, δίνει πραγματικά μια εικόνα αρκετά χαοτική για την επόμενη μέρα, εάν δηλαδή κερδίσουν το πως θα κυβερνηθεί μια χώρα η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πολιτικός επιστήμονας.

Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα για τα οποία ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να επιχαίρει καθώς θεωρεί τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εύκολο αντίπαλο, ο κ. Πρεβελάκης μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της Τουρκίας λέγοντας ότι η χώρα είναι μια περιφερειακή δύναμη με πολύ μεγάλες εσωτερικές αδυναμίες λόγω της μεγάλης ετερογένειας στον πληθυσμό της.

«Έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις, οι οποίες είναι και θρησκευτικές και εθνικές με τους Κούρδους και πολιτισμικές ανάμεσα στο κομμάτι της Τουρκίας, το οποίο είναι εξευγενισμένο και το άλλο, το οποίο είναι ακόμα σε μια λογική βαθιάς Ανατολής. Είναι μια εκρηκτική κατάσταση την οποία έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ο Ερντογάν να διαχειριστεί φυσικά με τρόπους οι οποίοι είναι απωθητικοί γιατί είναι ανελεύθεροι» δήλωσε ο κ. Πρεβελάκης, ο οποίος κάνοντας μια αναφορά στους σκεπτόμενους Τούρκους εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως θα υποστηρίξουν τον Ερντογάν από φόβο για το τι θα ακολουθήσει.

Και οι δύο εκδοχές είναι ανησυχητικές

Σχολιάζοντας τους δύο υποψηφιους και ποιος Τούρκος πολιτικός είναι προτιμότερος για την Ελλάδα ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής δήλωσε ότι «και οι δύο εκδοχές είναι ανησυχητικές. Ο Ερντογάν είναι ανησυχητικός, όχι για αυτά που βλέπουμε, δηλαδή τις εκρήξεις οργής, αλλά γιατί είναι ένα καθεστώς το οποίο είναι φθαρμένο αν σκεφτούμε πόσο καιρό διοικεί την Τουρκία. Η άλλη εκδοχή είναι άγνωστη, αλλά ίσως είναι πιο επικίνδυνη, διότι αν περάσει η Τουρκία σε μια πολιτική αστάθεια και σε ένα ανταγωνισμό διαφόρων δυνάμεων, πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο ανταγωνισμός εκφράζεται είναι με την επιθετικότητα προς το γείτονα. Πολλές φορές ασκείται εξωτερική πολιτική με κριτήρια εσωτερικής πολιτικής»

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από τα φαινόμενα επισημαίνοντας ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο της Τουρκίας είναι πολλαπλά ανησυχητικό πρώτα από όλα και για τους ίδιους τους Τούρκους, οι οποίοι ζουν και με τον εφιάλτη της αστάθειας.

«Υπάρχουν κίνδυνοι και για την ίδια την Τουρκία, αλλά η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας δημιουργεί κινδύνους και για την ευρύτερη περιοχή και πρώτα από όλα για εμάς» εκτίμησε ο κ. Πρεβελάκης.

Προϊόν σκληρού συμβιβασμού η επιλογή Κιλιτσντάρογλου

Για την επιλογή Κιλιτσντάρογλου μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» λέγοντας ότι η επιλογή του ήταν προϊόν ενός σκληρού συμβιβασμού ανάμεσα σε διάφορες πλευρές της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, κυρίως μεταξύ της Ακσενέρ και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Μιλώντας για την Μεράλ Ακσενέρ σχολίασε ότι με την εκβιαστική στάση της πέτυχε να προωθήσει τους Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου, τους δύο δημάρχους τους οποίους θεωρεί ικανούς για να έχουν έναν ενεργό ρόλο σε περίπτωση που βγει νικητής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο εξακομματικός συνασπισμός υπόσχεται ότι θα επαναφέρει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, θα ανατρέψει την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική και θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος