Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ) στο Πρώτο για την “Appodixi”: Οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν οι φόροι που πληρώνουν καταλήγουν σε τσέπες επιτήδειων (audio)

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δημόσια έσοδα είναι η κοινή μας περιουσία, άρα μέσα από αυτή την εφαρμογή δίνουμε την δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν αν οι φόροι που πληρώνουν σε ένα αγαθό ή σε μια συναλλαγή πράγματι πηγαίνουν εκεί που προορίζονται και δεν καταλήγουν στις τσέπες ορισμένων επιτηδείων» ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, για την εφαρμογή «appodixi».

«Είναι η πρώτη εφαρμογή για κινητά της ΑΑΔΕ και εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική μας για την παρακολούθηση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, εντάσσεται στο ευρύτερο έργο του myDATA, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικό τιμολόγιο, με σκοπό να ενισχύσουμε την διαφάνεια των συναλλαγών και την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων προς όφελος του υγειούς επιχειρείν, της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.

Η λειτουργία της εφαρμογής είναι πολύ απλή, σύμφωνα με τον ίδιο. «Όλες οι αποδείξεις πρέπει να έχουν QR code το οποίο είναι αναγνώσιμο από την εφαρμογή αυτή, η οποία παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα. Αν η απόδειξη έχει διαβιβαστεί, η εφαρμογή ενημερώνει ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με τα στοιχεία του αριθμού της ταμειακής, του ΑΦΜ της επιχείρησης, του αριθμού της απόδειξης, την αξία της συναλλαγής, του ΦΠΑ της συναλλαγής, την ημερομηνία και την ώρα της έκδοσης απόδειξης» εξήγησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που είναι απόδειξη από πρατήριο καυσίμων, επιπλέον αναφέρει την ποσότητα και το είδος του καυσίμου που αγοράστηκε. «Εκεί ο καταναλωτής ελέγχει αν αυτό που έχει στο χέρι του στο χαρτί είναι ίδιο με αυτό που βγάζει η εφαρμογή. Αν είναι ίδιο, η απόδειξη είναι καθόλα νόμιμη. Αν για παράδειγμα η απόδειξη γράφει 100 ευρώ και στην οθόνη γράφει 10 ευρώ, τότε υπάρχει παραποίηση. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα στον πολίτη να αναφέρει την απόδειξη, να την βγάλει μια φωτογραφία και να την στείλει, περιγράφοντας τον λόγο που την στέλνει. Εμείς πρέπει να αντιπαραβάλλουμε την απόδειξη ως εικόνα με το QR code. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία για να μπορεί να αποδεικνύεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί κανείς να στείλει την απόδειξη επώνυμα ή ανώνυμα. Επώνυμα σημαίνει ότι μπαίνει κάποιος στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet. Σε αυτή την περίπτωση η πληροφορία που στέλνει ο πολίτης δρομολογείται αυτόματα στο σύστημα καταγγελιών, μετά αξιολογείται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και αποτελεί έναυσμα αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα για να γίνει έλεγχος» περιέγραψε ο κ. Πιτσιλής.

Πρόσθεσε μάλιστα πως υπάρχει η συζήτηση στο Υπ. Οικονομικών να θεσπιστεί μια οικονομική επιβράβευση για όσους στείλουν επωνύμως μια πληροφορία από την οποία θα προκύψει φορολογικός έλεγχος και θα βεβαιωθεί πρόστιμο. Θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες σύντομα, ανέφερε.

«Υπάρχουν δίκτυα και κυκλώματα που φαίνεται πως λειτουργούν και προσφέρουν λογισμικά παραποίησης. Έχουμε κατά καιρούς ανακοινώσει από τις έρευνες που διεξάγουμε τέτοιες περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, δεν είναι μικρά ποσά ούτε σποραδικά. Παρακολουθούμε πολύ στενά το τι γίνεται στην αγορά και μαζί με το υπουργείο οικονομικών χτίζουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο νομοθετικό, κανονιστικό και επιχειρησιακό για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Δεν είναι ένα φάρμακο κατά της φοροδιαφυγής. Είναι μια σειρά μέτρων που χτίζουν μια συνολική εικόνα. Έχουμε το myDATA από τον Οκτώβριο του 2020, όπου πάνω από 1,2 δισ. παραστατικά έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ που πλησιάζουν τα 720 δισ. αξίας» συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος