Γ. Παππάς στο Πρώτο: Το θέμα είναι να μην έρθει η επόμενη παραλλαγή «Π» – Δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για ενδημικότητα (audio)

«Να αποφασίσουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις πρώτες δόσεις γιατί απλούστατα όσο το αφήνουμε, τόσο πιο κοντά μας το επόμενο στέλεχος, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου απρόβλεπτο. Ο δυτικός κόσμος που υποτίθεται ότι υπηρετεί κάποια ιδανικά και κάποια ιδεώδη, πρέπει να καταλάβει ότι απαιτείται να μιλάμε παγκοσμίως. Εάν δεν μιλάμε παγκοσμίως, τότε θα έρθει η επόμενη παραλλαγή και θα μας βάλει σε νέους μπελάδες. Το θέμα θα είναι να μην έρθει η “παραλλαγή Π”», τόνισε ο Παθολόγος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Ζήτησε να υπάρξει ένας παγκόσμιος συντονισμός, λέγοντας ότι περιμένει «να υπάρξει ένας ηγέτης αυτού που ονομάζουμε δυτικός κόσμος ή Ευρώπη, κι να πει ότι “δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς εάν όλος ο κόσμος δεν θα είναι ασφαλής”. Ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ασφαλής όταν εμείς συζητάμε για την 4η δόση που μπορεί να προσφέρει περιορισμένη μεταδοτικότητα, γιατί “βαριόμαστε” να κάνουμε τα άλλα που πρέπει, δηλαδή την αυξημένη διάγνωση, ιχνηλάτηση, εφαρμογή μέτρων και την διδαχή της σωστής συμπεριφοράς στον κόσμο, ενώ πρόσφατα “πανηγυρίσαμε” ότι δώσαμε 1 δισεκατομμύριο δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ο στόχος ήταν στα τέλη του 2021 να έχουμε μοιράσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις».

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη χώρα μας περί ενδημικότητας και «συνύπαρξης» με τον ιό, αντέτεινε ότι «ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να συνυπάρξεις με τον ιό είναι να έχεις απόλυτα αποτελεσματική παρακολούθηση της κυκλοφορίας του ιού. Η γρίπη μεταλλάσσεται κάθε χρόνο, αλλά προβλέψιμα. Εδώ ξαφνικά βρεθήκαμε με στελέχη που δεν τα προβλέψαμε. Και καλά το Άλφα, το Βήτα, το Γάμα, και το Δέλτα που είναι συγγενή στελέχη, φυσιολογικές προσαρμογές του ιού. Για την Όμικρον, όμως, κανείς δεν έχει ερμηνεύσει από πού προήλθε, πώς και γιατί προήλθε». Συμβαίνει, δηλαδή, όπως ανέλυσε, αυτό που θα μπορούσε να συμβαίνει μόνο σε χώρες της Αφρικής όπου δεν γίνεται καλή παρακολούθηση των στελεχών που κυκλοφορούν. «Αυτή στη στιγμή σε κάποια χώρα της Αφρικής ή κάπου αλλού μπορεί να κυκλοφορεί ένα στέλεχος Π ή το Σ, και αυτό θα αργήσουμε να το καταλάβουμε γιατί απλούστατα δεν παρακολουθούμε τι στελέχη κυκλοφορούν. Δεν το έχουμε αναπτύξει αυτό, ενώ έπρεπε να το έχουμε κάνει», διευκρίνισε.

«Εμείς πάμε να αποφασίσουμε ότι θα συνυπάρξουμε με τον ιό “ειρηνικά” όπως ειπώθηκε – δυστυχώς- από επίσημα χείλη, γιατί ο ιός θα γίνει ενδημικός. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι έχουμε αποφασίσει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός ή ότι μπορούμε να επηρεάσουμε το πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός. Μέχρι τώρα, στη διάρκεια των δυο χρόνων της πανδημίας, δεν το έχουμε καταφέρει. Ακόμα κυνηγάμε τον ιό, έχουμε πάνω από 100 νεκρούς καθημερινά και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και θεωρούμε ότι αυτή είναι μια καλή φάση για να μιλήσουμε για ενδημικότητα», υπογράμμισε.

Σημείωσε, δε, ότι η ενδημικότητα από μόνη της δεν αρκεί, καθώς «ενδημική είναι και η γρίπη, η οποία είναι ένα πολύ ήπιο πράγμα σε σχέση με τον κορονοϊό, αλλά ενδημική είναι και η ελονοσία. Ενδημικός είναι και ο κίτρινος πυρετός σε πάνω από 100 χώρες του πλανήτη και σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά δεν είναι στον δυτικό κόσμο και τα “εξωτικά” νοσήματα τα έχουμε βάλει στην άκρη του μυαλού μας». «Και εμείς τώρα αποφασίσαμε να βάλουμε ένα εξτρά  φορτίο στην καθημερινότητά μας, να βάλουμε έναν ιό τον οποίο ούτε έχουμε καταφέρει να τον δαμάσουμε, ούτε να τον προβλέψουμε, ούτε να τον περιορίσουμε καθημερινά, να τον βάλουμε στην καθημερινότητά μας και να αποδεχθούμε έναν αριθμό θανάτων, έναν αριθμό νοσηλειών και έναν περιορισμό της κανονικότητάς μας, γιατί δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε την κυκλοφορία του», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η αποτυχία ελέγχου της κυκλοφορίας του ιού ανάγεται στις αρχές του 2020, και είναι συνδυασμός της αίσθησής μας ότι μπορούμε να τον ελέγξουμε – το οποίο αποδείχθηκε σαφώς λανθασμένο- και μιας διστακτικότητας στο να εφαρμόσουμε κάποια δραστικά μέτρα. «Εάν είχαμε εφαρμόσει δραστικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2020, τον Μάιο του 2020, τον Δεκέμβριο του 2020, τον Μάιο του 2021 κοκ, δεν θα ήμασταν εδώ τώρα. Και φυσικά θα ζούσαν και χιλιάδες συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή δεν ζουν. Ο συνδυασμός είναι διστακτικότητα και αναβλητικότητα στην εφαρμογή μέτρων και η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας ως Πολιτεία. Η επιστήμη έδωσε τις προειδοποιήσεις της, απλώς δεν εισακούστηκε», εξήγησε ο ίδιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος