Γ. Παπαδόπουλος: 200.000 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές στην Τουρκία – Στα 290 χλμ. η ζώνη της καταστροφής

«Δε θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των θυμάτων του σεισμού γιατί είναι αδύνατο να ανευρεθούν όλοι μέσα στα χαλάσματα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος.

«Η ένταση του σεισμού ξεπέρασε το βαθμό 11 και προσέγγισε το βαθμό 12 στην κλίμακα Mercalli-Sieberg. O βαθμός 12 είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο. Η ζώνη καταστροφής έχει μήκος 290 χλμ! Τα κτήρια που υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δηλαδή από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000! Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε πρόσφατη ‘Εκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης» έγραψε σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Καλεσμένος της ΕΡΤ ο γνωστός σεισμολόγος μίλησε για τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ευθύνεται, μέχρι τώρα, για 37.000 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους σε Τουρκία και Συρία.

«Ο σεισμός σε ορισμένα σημεία έφτασε την κορυφή της κλίμακας, δηλαδή τον βαθμό έντασης 12 που είναι ο ανώτερος βαθμός καταστροφών στην γνωστή κλίμακα Mercalli-Sieberg» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζοντας το γεγονός εξαιρετικά σπάνιο.

Περιγράφοντας το διάγραμμα με το ρήγμα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα ο γνωστός σεισμολόγος επισήμανε ότι πάρα πολλές από τις πόλεις που επλήγησαν είναι σχεδόν επάνω στο ρήγμα της Ανατολίας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δικαιολογεί την μεγάλη έκταση και ταυτόχρονα την μεγάλη ένταση των σεισμικών βλαβών.

Τεράστια η έκταση και η ένταση των ζημιών

Σχολιάζοντας τα ευρήματα των Τούρκων σεισμολόγων ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ακόμα και οι βλάβες από 3 έως 5 στην σχετικά κλίμακα αφορούν σημαντικές ζημιές όχι ελαφρές σε 100 χιλιάδες κτήρια.

«Εάν βάλουμε όλες τις βλάβες, ακόμα και τις μικρές, τότε τα κτήρια που έχουν ζημιές, έστω και μικρές, προσεγγίζουν τις 200.000. Είναι τρομερός ο αριθμός. Σπάνια έχουμε δει τέτοια νούμερα, αλλά όχι σε τόση έκταση» σημείωσε ο σεισμολόγος.

Μιλώντας για τον αριθμό των αγνοουμένων ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ποτέ δε θα βρεθεί ο ακριβής τους αριθμός αναφέροντας το παράδειγμα του 1999 στην Τουρκία όταν εκτιμήθηκε ότι είχε 18.000 ως επίσημο αριθμό θυμάτων και 40.000 ως ανεπίσημο.

«Δυστυχώς υπήρχαν συνάνθρωποί μας, οι οποίοι ουδέποτε βρέθηκαν μέσα στα χαλάσματα. Δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν και κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και εδώ» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος