Γ. Πανταγιάς στο Πρώτο: Ζωντανό το ένστικτο αυτοσυντήρησης της Κεντροαριστεράς (audio)

«Αν κάτι έδειξαν οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης της Κεντροαριστεράς, φαίνεται να είναι ζωντανό και μάλιστα ότι ενεργοποιείται πολύ πιο έντονα σε αυτή τη νέα εποχή που ανοίγει, αυτή την περίοδο, με την εκλογή της νέας ηγεσίας», τόνισε ο Γιώργος Πανταγιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας POLITY και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Κώστα Σημίτη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον «Καθρέφτης».

Αναφέρθηκε στον θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο, καθώς διαμόρφωσε ένα κλίμα συγκινησιακής περιόδου και έβαλε σε αναστοχαστική διάθεση, έναν κόσμο που είχε και έχει μια βιωματική σχέση με το χώρο της Κεντροαριστεράς. «Οι υπόγειες διεργασίες που συντελούνται εδώ και 2-3 χρόνια στη χώρα μας, θα αναδείκνυαν την επικαιρότητα του αποκαλούμενου κεντροαριστερού χώρου. Μια επικαιρότητα που τείνει να γίνει πιο ισχυρή, τώρα που η διακυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει κάποια μεταρρυθμιστική αδράνεια, αλλά και η αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα δείχνει την αδυναμία της να αφομοιώσει νέες πολιτικές. Με άλλα λόγια, είναι πασιφανής η αδυναμία του κ. Τσίπρα να προχωρήσει με τρόπο δυναμικό σε αυτό που υποσχέθηκε από τις εκλογές του 2019, δηλαδή τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μετεξέλιξη που παραμένει μετέωρη», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το πώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν επικοινωνιακά το νέο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Πανταγιάς εκτίμησε ότι είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα το τι θα συμβεί στους δυο μεγάλους πόλους της πολιτικής ζωής, καθώς η επικοινωνία προϋποθέτει την πρώτη ύλη, την πολιτική. Πρόσθεσε, δε, ότι οι οποιεσδήποτε επικοινωνιακές τους προσπάθειες, «δεν θα αποδειχθούν ισχυρές, δεν θα τελεσφορήσουν, εάν η πολιτική τους δεν είναι εκείνη που θα μπορούσε να τραβήξει το ενδιαφέρον της ευρύτερης κοινής γνώμης και να καταστεί αντικείμενο προβληματισμού και αναστοχασμού από τους εκλογείς».

 

Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο του κ. Σημίτη, η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δεδομένη, αλλά δεν είναι αμετάβλητη και επομένως θα δοκιμαστεί τώρα που «τα προβλήματα της πανδημίας αλλά και των γενικότερων εξελίξεων με πρώτο την ακρίβεια, φαίνεται να προβληματίζουν ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης». «Η κυβέρνηση μπόρεσε μέχρι στιγμής να διαχειριστεί επαρκώς την πανδημία. Ωστόσο, θα ήταν λάθος και υπερβολή να νομίζει ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί θα κατοχυρώσουν την κυριαρχία της χωρίς να υποστεί την οποιαδήποτε φθορά. Η φθορά έτσι κι αλλιώς είναι αναπόφευκτη σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο τρίτο έτος της θητείας της. Από την άλλη, η αντιπολίτευση έχει δείξει την πλήρη αδυναμία της να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να χαράξει μια νέα γραμμή πλεύσης και φαίνεται ότι αυτό δεν συμβάλει θετικά στην περαιτέρω απήχησή του. Το μόνο που επιδιώκει είναι η βλάβη της κυβέρνησης. Επενδύει στη βλάβη που θα προκαλέσουν οι συνέπειες της πανδημίας, στη ζωή μας, στην κοινωνία και στην Οικονομία. Άρα δεν μπορεί να προσδοκά πολιτικά οφέλη, μια αντιπολίτευση που επενδύει στη βλάβη του αντιπάλου», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στα επικοινωνιακά λάθη της κυβέρνησης, λέγοντας πως στην ουσία  είναι λάθη τα οποία αποπνέουν μια πολιτική ατολμία, μια πολιτική δειλία στο μείζον ζήτημα της πανδημίας. «Η άρνηση να επιβάλει την υποχρεωτικότητα σε νευραλγικούς τομείς την φέρνει σε δυσμενή θέση. Δείχνει μια αντίληψη να προτάσσει τη μικροπολιτική και τη ψηφοθηρία, ενώ θα έπρεπε να είναι περισσότερο τολμηρή στην επιβολή μέτρων, όπως έκαναν η γειτονική μας Ιταλία και η Γαλλία, επιβάλλοντας την υποχρεωτικότητα σε τομείς όπως η εστίαση, τα σώματα ασφαλείας, ο στρατός, που η αναπαραγωγή της πανδημίας αποδεικνύεται πάρα πολύ επικίνδυνη», εξήγησε.

Όπως είπε, οι χώρες που δεν υπέκυψαν στις «πολιτικές μεταλλάξεις», είναι εκείνες που κέρδισαν σε μεγάλο βαθμό τη μάχη με την πανδημία. Υπενθύμισε την απόφαση των 3 κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία, οι οποίοι στο ζήτημα της πανδημίας συμφώνησαν σε μια πολύ αυστηρή επιλογή με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην πλειονότητα των πολιτών της χώρας.

Σε ερώτηση για το πώς εξηγεί την καταγραφή ρεύματος αρνητών και αντιεμβολιαστών σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, παραδέχθηκε ότι σε αρκετά κράτη, υπάρχουν τμήματα που είναι επιρρεπή σε «παράλογες λογικές» του ανορθολογισμού και αμφισβητούν την επιστήμη. «Πρόκειται για ένα πολτοποιημένο κοινωνικό σώμα, χωρίς να σημαίνει πολιτική ή κομματική αντιστοίχιση. Σίγουρα οι ακροδεξιές δυνάμεις είναι παρούσες σε αυτό το μέτωπο, το είδαμε και στη χώρα μας με τα παρανοϊκό γεγονότα με την αρπαγή γυμνασιάρχη.  Δεν είναι απλά ένα γεγονός ανορθολογισμού, αλλά γεγονός παράνοιας», τόνισε ο κ. Πανταγιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος