Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο: “Οικονομικό πυρηνικό όπλο” οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας (audio)

«Η Δύση πλέον – ως ΗΠΑ, ΕΕ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία – έχει αντιδράσει με έναν εντυπωσιακό συντονισμό, ταχύτητα και μεγάλη τόλμη, στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός ειδικά για το τελευταίο πακέτο οικονομικών κυρώσεων ως οικονομικός πόλεμος, από την πλευρά των Ρώσων, είναι ακριβής. Είναι το αντίστοιχο ενός “οικονομικού πυρηνικού όπλου”, τα μέτρα που αφορούν ιδίως την Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και το πάγωμα των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, τα οποία βρίσκονται σε Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και της Αμερικής»

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σημειώνοντας ότι «όσοι υποτίμησαν την ικανότητα της ΕΕ να απαντά με ενότητα στις μεγάλες υπαρξιακού χαρακτήρα κρίσεις, πρέπει να “καταπιούν” τη γλώσσα τους». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «χωρίς ιστορικό προηγούμενο» την απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει με εξοπλισμό την Ουκρανία.

«Κράτη – μέλη είχαν ενισχύσει την Ουκρανία και το είχαν κάνει και με άλλες χώρες, αλλά είναι καινοφανές η ΕΕ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να αποφασίσει ομόφωνα να ενισχύσει στρατιωτικά μια τρίτη χώρα, διότι υπάρχουν διαφορές στην Ευρώπη των 27». «Είναι εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα ιστορικής σημασίας η αποστολή όπλων στην Ουκρανία καθώς και οι βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις. Πρόκειται για πολυεπίπεδες κυρώσεις με δυνατότητα να πλήξουν πολύ βαριά τη ρωσική οικονομία», υπογράμμισε.

«Είδαμε ότι σήμερα κατέρρευσε κατά 30% το ρούβλι, τα επιτόκια έχουν ανέβει πάρα πολύ ψηλά σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τις εκροές καταθέσεων. Ουσιαστικά τα ΑΤΜ δεν λειτουργούν στη Ρωσία και η κυβέρνηση υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να παραδώσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής προάσπισης του ρωσικού νομίσματος», εξήγησε ο ίδιος.

Όπως είπε ο κ. Παγουλάτος, η απάντηση της Δύσης σε αυτή την «εξαιρετικά επιθετική κίνηση του Πούτιν», έπρεπε να είναι η συγκεκριμένη, από τη στιγμή που ο Ρώσος Πρόεδρος «άλλαξε πίστα». «Είναι προωθημένη απάντηση, όπως προωθημένο είναι και αυτό που έχει κάνει ο Πούτιν να επιστρέψει την Ευρώπη στη δεκαετία του ’30. Έχουμε να δούμε πολλές δεκαετίες άρματα να προελαύνουν για να εισβάλουν σε μια χώρα. Το είδαμε βέβαια στη Γιουγκοσλαβία, αλλά σε μικρότερη κλίμακα και ουσιαστικά ήταν ένας εμφύλιος. Τώρα δεν είναι ένας εμφύλιος, παρά το ότι έτσι θα ήθελε να το παρουσιάζει ο Πούτιν. Ασχέτως εάν δεν έχει επιστρατεύσει τα βαρύτερα όπλα για αυτή την εισβολή, δηλαδή δεν έχουμε δει ολικούς βομβαρδισμούς ή τη χειρότερη μορφή στρατιωτικής κτηνωδίας, αλλά είναι εισβολή», διευκρίνισε.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, έκανε λόγο για «τεκτονική μετακίνηση της Γερμανίας και άρα και της ΕΕ», λέγοντας πως «χθες ήταν μια ιστορική ημέρα για τη Γερμανία», καθώς «το ποσό που ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Σολτς για εξοπλισμούς, είναι το διπλάσιο του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας».

«Αυτό είναι εγκατάλειψη της μεταπολεμικής πολιτικής της Γερμανίας. Είναι ουσιαστικά η “αποφοίτηση” της Γερμανίας από το μεταπολεμικό ενοχικό της πλέγμα, που της είχε επιβάλλει μια πολιτική πασιφισμού απέναντι στη Ρωσία και μια λογική ότι θα μπορεί να λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της μέσα από τις οικονομικές συναλλαγές και την εμπορική αλληλεξάρτηση. Επομένως είναι τεράστιας, ιστορικής σημασίας αυτά που έχουμε δει την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιον, δεν είναι σαφές πώς θα τελειώσει στρατιωτικά αυτή η επιχείρηση. «Ενώ θεωρούσαμε δεδομένο ότι η στρατιωτική υπεροπλία του Πούτιν θα του επέτρεπε να καθαρίσει σύντομα στρατιωτικά αυτή την υπόθεση, φαίνεται ότι οι αντοχές της Ουκρανίας είναι μεγαλύτερες, και φαίνεται ότι η αντίδραση της Δύσης και η υποστήριξη που έμπρακτα πλέον δίνει στην Ουκρανία, είναι μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζε ο Πούτιν», επισήμανε.

Ο κ. Παγουλάτος ανέφερε ότι οι αλλαγές που συντελούνται είναι πραγματικά τεκτονικές, από τη στιγμή που όλη η μετα-ψυχροπολεμική αρχιτεκτονική βρίσκεται σε μια συνολική κατάρρευση ή αποδόμηση. «Έχουμε την ανάδυση ενός περιβάλλοντος που μοιάζει περισσότερο με το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου, με τη Ρωσία στη θέση που βρισκόταν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τη διαφορά ότι τώρα δεν έχουμε έναν Ψυχρό Πόλεμο, αλλά έναν πραγματικό θερμό πόλεμο, με ανθρώπους που χάνονται. Και αυτός ο Ψυχρός Πόλεμος τον οποίο οι ΗΠΑ περίμεναν ότι θα διεξάγουν με την Κίνα, αλλά έχουν και την Ρωσία απέναντί τους», είπε.

Εκτίμησε ότι εκ των πραγμάτων πλέον η Ρωσία συγκλίνει προς την Κίνα, διότι τη χρειάζεται μετά τις βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Δύση, αλλά «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μετατοπιστούν από το να θεωρούν την Κίνα ως τον μεγάλο στρατηγικό αντίπαλο τους».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ζωτικός χώρος για συνεννόηση και διάλογο, απάντησε ότι δεν περιμένει εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών, στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας. «Κάποια στιγμή θα επανέρθουμε σε συνθήκες ομαλότητας, θα σταματήσουν οι ερπύστριες και οι βομβαρδισμοί κι θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κόσμος θα είναι αυτός που θα κληθούν να διαχειριστούν, ποια θα είναι η ισορροπία όσον αφορά το status της Ουκρανίας- αν το όρος για την ειρήνη θα είναι μια ουδετερότητα στρατηγική, το πόσο κοντά θα είναι στην Ευρώπη – και ποια θα είναι η ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αυτό θα είναι το μεγάλο ερώτημα», υπογράμμισε.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κατέληξε λέγοντας πώς «κάποια στιγμή θα καθίσουν όλοι γύρω από το τραπέζι και θα πρέπει και η Ευρώπη και η Δύση να συνομιλήσουν με τον Πούτιν, εκτός και αν δεν υπάρχει ο Πούτιν ως καθεστώς, λόγω των οικονομικών και πολιτικών συνεπειών, διότι τα πράγματα εξελίσσονται με τέτοιες ταχύτητες, που όλα είναι πιθανά». «Δεν είναι αυτονόητο ότι η Ρωσία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Αν κρατήσει πάνω από μερικές εβδομάδες το κόστος του θα είναι τεράστιο και οικονομικά και πολιτικά-κοινωνικά», συμπλήρωσε ο κ. Παγουλάτος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος