Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο: Έχουμε μπει σε πορεία αποπαγκοσμιοποίησης – Υπάρχουν φραγμοί στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες (audio)

Για τάση υποχώρησης της παγκοσμιοποίησης, τη θέση της οποίας παίρνει ο προστατευτισμός στο διεθνές εμπόριο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Έχουμε μπει σε μια αντίστροφη πορεία από-παγκοσμιοποίησης, με την έννοια ότι υπάρχουν πλέον φραγμοί στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, αυτό είναι κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εντάθηκε μετά την κρίση του Βrexit και πλέον έχει κορυφωθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το οποίο οδήγησε στην επιβολή των εξαιρετικά εκτεταμένων κυρώσεων», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Παράλληλα ο καθηγητής του ΟΠΑ, επισήμανε ότι σοβεί μια αντιπαράθεση με ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και όλα αυτά έχουν «σπάσει» αυτό το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς που είχαμε δει την περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, που ήταν η περίοδος αιχμής της παγκοσμιοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Παγουλάτο  αφού έχει προηγηθεί η περίοδος του προστατευτισμού του Τραμπ , έχουμε πλέον σήμερα ένα νέο τεράστιο πακέτο προστατευτισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Δύση.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο κ. Παγουλάτος είπε ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος, Τζό Μπάιντεν, έχει βάλει μπροστά την πιο σημαντική επενδυτική πρωτοβουλία στην ιστορία της Αμερικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απανθρακοποίηση της αμερικανικής οικονομίας. «Ένα τεράστιο πακέτο 369 δισ. επενδύσεων και επιδοτήσεων, το οποίο συνολικά με διάφορα άλλα εργαλεία μπορεί να ξεπεράσει το μισό τρισεκατομμύριο. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό για την Αμερική, διότι την οδηγεί σε μια πορεία πράσινων επενδύσεων σε όλα τα στάδια των αλυσίδων αξίας, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις τεχνολογίες, βιομηχανίες καθαρής ενέργειας. Το πακέτο αυτό έχει το πρόβλημα ότι οι επιδοτήσεις που δίνει είναι τόσο δυνατές που προσελκύουν ήδη τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να πάνε να επενδύσουν στην Αμερική, από-επενδύοντας από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ τόνισε ότι τα διακύβευμα είναι να εξασφαλίσει ότι θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην Αμερική και δεν θα πηγαίνουν στην Κίνα. «Αυτό το πακέτο έχει ως στόχο όχι την Ευρώπη, να επαναπατρίσει επενδύσεις από την Κίνα σε όλο το φάσμα, από τα φωτοβολταϊκά μέχρι τις μπαταρίες και τα λοιπά και πολύ καλά κάνει. Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει τη δική της απάντηση σε αυτό, γιατί αν το κάνει, κινδυνεύει να χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής και ειδικά της πράσινης παραγωγής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος