Γ. Μπαμπινιώτης στο Πρώτο: Ο Zuckerberg δηλώνει περήφανος που επέλεξε το ελληνικό -μετά- Το ίδιο πρέπει να αισθανόμαστε και εμείς (audio)

«O Mark Zuckerberg επέλεξε μια ελληνική λέξη και αυτό λέει ακριβώς, ότι αισθάνεται περήφανος που επέλεξε μια ελληνική λέξη και πρέπει και εμείς να είμαστε υπερήφανοι» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Έχει κάνει σπουδές που έχουν σχέση με την κλασική φιλολογία, επομένως γνωρίζει την «μεταφυσική» από όπου παίρνει το «μετά», πρόσθεσε ο κ. Μπαμπινιώτης. «Έρχεται ένας κολοσσός στα διαδικτυακά μέσα και κάνει την αυριανή μέρα του facebook, «metaverse», μια σύνθετη λέξη που δημιουργεί από το ελληνικό «meta» και το «verse» από το «universe». Επομένως κάνει ένα «μετασύμπαν», ένα δυναμικό σύμπαν υψηλής τεχνολογίας και εικονικού κόσμου, που υπερβαίνει το σημερινό στατικό σύμπαν του διαδικτύου, κάνει την υπέρβαση σε σχέση με το τωρινό διαδικτυακό σύμπαν και για να τονίζει την υπέρβαση χρησιμοποιεί την ελληνική λέξη «μετά» που σημαίνει το «πέρα από»».

Αυτή η πολύ βασική έννοια του μετά που υπάρχει στις επιστήμες, την φιλοσοφία, ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός, εξήγησε ο κ. Μπαμπινιώτης. Ο Ανδρόνικος ο Ρόδιος, ο σχολάρχης του Περιπατητικής Σχολής των Αθηνών, το 70 π. Χ. κατέταξε την «Πρώτη Φιλοσοφία» μετά το έργο που έφερε τον τίτλο «Φυσικά». Πήρε λοιπόν την «Πρώτη Φιλοσοφία» που είναι η βάση του Αριστοτέλους και την έβαλε κατά την σειρά ιεράρχησης, την έκδοση, μετά τα «Φυσικά».  Ήρθαν λοιπόν οι νεοπλατωνικοί και χρησιμοποίησαν τον όρο «τα μετά τα φυσικά». Πήρε λοιπόν το όνομά της η μεταφυσική, στην φιλοσοφία, που εξετάζει ό,τι είναι πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα, τον αισθητό κόσμο, δηλαδή την μετάβαση σε έναν υπερβατικό κόσμο, τον κόσμο της «Πρώτης Φιλοσοφίας», που μελετά το είναι, την ουσία των όντων.

«Το «μετασύμπαν» (metaverse), το να βαφτιστεί με το ελληνικό «μετά», είναι πάρα πολύ καλό και το χαιρετίζουμε», τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης.

Όπως σημείωσε, το εξαιρετικό με τις ελληνικές έννοιες είναι ότι δείχνουν την δύναμη που έχουν, ότι είναι διαχρονικές, ξεπερνούν τον χρόνο και είναι σύγχρονες. «Μπορούν να είναι και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον. Το μέλλον είναι που θέλησε να δηλώσει ο Zuckerberg και χρησιμοποίησε το «μετά». Οι κλασικές σπουδές είναι πάντα ζωντανές, άλλωστε κλασικός είναι αυτός που ξεπερνά τον χρόνο και είναι ενδιαφέρων μέσα στην ροή του χρόνου, ως κάτι παλιό, πρόσφατο, παρόν και μελλοντικό. Είναι η υπέρβαση του χρόνου», είπε καταλήγοντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος