Γ. Μπαλτζώης για την τουρκική NAVTEX: Στις ναυτικές ασκήσεις βάζουν το θέμα της κυριαρχίας

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προώθησε το σχέδιο συνεργασίας Ελλάδος, Ινδίας και Ευρώπης, όχι μόνο στον εμπορικό τομέα αλλά και στον στρατιωτικό τομέα» δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Νewsroom» ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α., πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών σχολιάζοντας το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Ινδία. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμώντας ότι οι παραβιάσεις των Τούρκων στον Ελληνικό εναέριο χώρο θα συνεχιστούν λόγω της αναθεωρητικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή «η Ινδία σχεδιάζει αυτή τη διείσδυση στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος». Ειδικότερα, όπως τόνισε, υπήρχαν στα γεωστρατηγικά τους σχέδια, η δημιουργία ενός άξονα απ’ όπου θα πέρναγαν τα προϊόντα της Ινδίας προς την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας με αφορμή τη νέα τουρκική navtex, ο νεοεκλεγής πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ τόνισε ότι «εκείνο που αλλάζει είναι αυτή η ηρεμία, η οποία έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Φεβρουάριο και η οποία -εκτιμώ- ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις αμερικανικές εκλογές. Μετά θα δούμε την Τουρκία που ξέρουμε επί εκατό χρόνια». Και όπως είπε, «ενώ παραμένουν τα ήρεμα νερά, βλέπουμε να αυξάνουν τις διεκδικήσεις τους».

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά οι γείτονες μας αυξάνουν τις διεκδικήσεις τους. «Στις ναυτικές ασκήσεις βάζουν το θέμα της κυριαρχίας» σημείωσε σχετικά. Ο ίδιος επισήμανε ότι χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή δύναμη αποτροπής και πολιτική βούληση. «Όλοι οι μεγάλοι γεωπολιτικοί αναλυτές το λένε: χωρίς στρατηγική δεν μπορεί να κάνεις τίποτε» πρόσθεσε.

Γ. Μπαλτζώης για την τουρκική NAVTEX: Στις ναυτικές ασκήσεις βάζουν το θέμα της κυριαρχίας
Aμφισβητεί εναέριο χώρο και ζώνη ευθύνης Ελλάδας και εγείρει θέματα αποστρατιωτικοποίησης η νέα τουρκική Navtex

Πρέπει να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία

Ερωτηθείς για το ράλι των εξοπλισμών στο οποίο πρωταγωνιστούν Ελλάδα και Τουρκία ο κ. Μπαλτζώης υποστήριξε ότι πρέπει να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία. «Η Τουρκία πήγε στη Σομαλία και κάνει βάση για να ελέγχει την περιοχή και μας περικυκλώνει.

Και όπως είπε «η Τουρκία έχει μεγαλοϊδεατισμό» αναλύοντας την στρατηγική των Τούρκων που σχεδιάζουν το 2053, στα 600 χρόνια από την άλωση της Πόλης να είναι στις πέντε μεγαλύτερες δυνάμεις στον πλανήτη, να έχουν αποκτήσει ατομική βόμβα.

Επιπλέον ο κ. Μπαλτζώης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αλβανία λέγοντας ότι το μέτωπο της Ελλάδας δεν είναι μόνο εξ ανατολής αλλά και δυτικά, προς τα Βαλκάνια.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος