Πού σταματά η άσκηση της εξουσίας των γονέων επάνω στα παιδιά τους, ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών και πώς μπορούν να τα υπερασπιστούν, είναι ένα τεράστιο θέμα. «Ο γονιός έχει μια τεράστια αποστολή απέναντι στο παιδί του αλλά παράλληλα έχει και υποχρεώσεις. Ο πατέρας και η μητέρα αν παραβαίνουν τα καθήκοντα που επιβάλλει το λειτούργημά τους, πλέον ο εισαγγελέας και το δικαστήριο μπορούν να επιβάλουν οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο» υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο πρώτος Συνήγορος του Παιδιού στην Ελλάδα που παρέμεινε σε αυτή την θέση για 14 χρόνια, Γιώργος Μόσχος.
Συγκεκριμένα για τα παιδιά που οι γονείς τους, τους απαγορεύουν να πάνε στο σχολείο, αντιδρώντας στα μέτρα που εφαρμόζει η πολιτεία για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, ο κ. Μόσχος επισημαίνει ότι τυπικά το σχολείο που το παιδί δεν φοιτά, οφείλει να αναφερθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες και ο νόμος του δίνει την δυνατότητα να το καταγγείλει και στην αστυνομία για την αναζήτηση του παιδιού, γιατί οι λόγοι μη εμφάνισης στο σχολείο μπορεί να είναι οποιοιδήποτε, μπορεί να γίνεται κακοποίηση του παιδιού, μπορεί να το βάζουν να δουλεύει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.
«Εδώ οι λόγοι είναι δεδηλωμένοι και το σχολείο ξέρει ότι ο γονιός δεν θέλει το παιδί του να μπει σε ένα πλαίσιο που έχει τεθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ζώνη και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία και μοναδική ξεκάθαρη προσέγγιση. Κατά περίπτωση η εισαγγελική αρχή αφού της γίνει αναφορά για το περιστατικό, θα δώσει μια εντολή κοινωνική έρευνας και θα δει ποια είναι τα δεδομένα. Θα υπήρχε μια πιθανότητα που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο, λόγω αυξημένης νοσηρότητας, οικογένειας, αλλά εφόσον υπάρχουν μέτρα υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος του παιδιού στην εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Μόσχος.
«Δεν ξεκινάμε ποινικά, ξεκινάμε με την εξέταση της κάθε περίπτωσης γιατί μας ενδιαφέρει η προστασία του παιδιού πάνω απ’ όλα. Απέναντι σε γονείς που αρνούνται συστηματικά να δεχθούν ένα πλαίσιο που έχει αποφασιστεί από την πολιτεία για την γενικότερη προστασία γονιών και ανηλίκων, θα πρέπει να μελετηθεί ad hoc η περίπτωση. Θα πρέπει να έχει συνέπειες ο γονιός που κράτησε το παιδί στο σπίτι. Δεν ξέρουμε αν ρωτήθηκαν τα παιδιά ή αν το υποτιθέμενα προστατευτικό πλαίσιο του σπιτιού είναι πραγματικά περισσότερο προστατευμένο από αυτό του σχολείου».
Ο κ. Μόσχος επεσήμανε πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα του παιδιού, δεν είναι στο χέρι του γονέα. Μέχρι τα 16 τους τα παιδιά υποχρεούνται να πηγαίνουν σχολείο και αυτή η υποχρέωση πάει μαζί με το δικαίωμά τους.
«Ένα παιδί έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την εγγυητική υπηρεσία του κράτους, που είναι η εισαγγελία ανηλίκων να δώσει την έγκριση για μια ιατρική πράξη και για άλλες ενέργειες που μπορεί να αρνηθεί ο γονέας».
Τα δικαιώματα πρέπει να τα δούμε από την μεριά του παιδιού και όχι σε σχέση με το τι θέλει ο γονέας, τόνισε ο κ. Μόσχος. «Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται τόσο σε κοινωνική συνείδηση όσο και σε νομικό επίπεδο ο έλεγχος του γονέα που δεν ασκεί τα καθήκοντά του ορθά. Φύγαμε από την περίοδο που πιστεύαμε ότι το παιδί είναι ιδιοκτησία του γονέα, ο οποίος κάνει ό,τι θέλει. Όχι μόνο για την κακοποίηση αλλά και για άλλες πρακτικές. Πλέον υπάρχει ένας έλεγχος. Από το 1989 έχουμε την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία ρητώς δίνει την ευθύνη και το δικαίωμα στους γονείς να αναθρέφουν τα παιδιά σύμφωνα με τις επιλογές τους αλλά παράλληλα καθιερώνει το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση, το δικαίωμα να έχει γνώμη, το δικαίωμα να έχει προσωπικότητα, να αναπτύσσεται από τις μικρές ηλικίες ένας νέος μικρός πολίτης».
Όσο για την σχολική εκπαίδευση, ο κ. Μόσχος ήταν ξεκάθαρος.
«Τα παιδιά χρειάζονται το σχολείο για την κοινωνικοποίησή τους καταρχήν, για την επαφή τους με τα άλλα παιδιά. Τον καιρό της πανδημίας που για λόγους δημοσίου συμφέροντος τα σχολεία δεν λειτουργούσαν, τα παιδιά είχαν τρελαθεί στα σπίτια και γύρισαν πίσω, σαν να έχουν πάρει φωτιά. Χρειάζονται τα παιδιά να είναι πέραν του σπιτιού και μετά το σπίτι να τα ξαναμαζεύει, να τα καθοδηγεί, να τα υποστηρίζει, να είναι ένας συνδυασμός της γονεϊκής φροντίδας και αυτής του εκπαιδευτικού πλαισίου».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος