Γ. Μεϊμάρογλου στο Πρώτο: Διακομματικές ευθύνες για το Turkaegean- Κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25; Δεν πιστεύω να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ (audio)

«Για το Turkaegean έχω αντιρρήσεις, πιστεύω ότι είναι διακομματική η ευθύνη του πολιτικού συστήματος, δηλαδή, πάμε τώρα ουσιαστικά, έχουμε τον κίνδυνο να περάσουμε από το «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» στο «το Αιγαίο είναι ένα και είναι ελληνικό» τόνισε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια σχετικά με το ζήτημα της εμπορικής κατοχύρωσης του όρου από την Τουρκία.

Συνέχισε την διατύπωση της θέσης του, λέγοντας χαρακτηριστικά «δηλαδή από εδώ μας βρέχει το Αιγαίο, έχουμε τα νησιά μας, διαφημίζουμε το απέραντο γαλάζιο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον τουρισμό γιατί είναι η ατμομηχανή της επιβίωσής μας και πού πάει το Αιγαίο στην άλλη μεριά, χύνεται κάτω, σε γκρεμό; Υπάρχει μια χώρα στην άλλη μεριά. Αυτή η χώρα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχει δικαίωμα να διαφημίζει και αυτή και να προσπαθεί να έχει όσο γίνεται περισσότερο τουρισμό».

Σε σχέση με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προοδευτική διακυβέρνηση ο κ. Μεϊμάρογλου, εξέφρασε την γνώμη ότι «με βάση τις καθημερινές θέσεις που διατυπώνει σήμερα σε όλα τα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο, με βάση τα πολιτικά δεδομένα η προσωπική μου θέση είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για κάποια συνεργασία σε κάποιους από τους τομείς του κυβερνητικού έργου». Η συγκεκριμένη θέση ξεκαθάρισε ο κ. Μεϊμάρογλου είναι η προσωπική του άποψη, καθώς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σημείωσε, όταν έρθει η ώρα θα αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και τι συνεργασίες θα κάνει.

«Στερείται ουσιαστικού πολιτικού περιεχομένου» η πρόταση περί προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστήριξε ο κ. Μεϊμάρογλου, ενώ περιέγραψε το πώς θα σχηματιστεί σύμφωνα με τον ίδιο μια τέτοια συνεργασία. «Προοδευτική διακυβέρνηση είναι να βρεθούν 151 βουλευτές με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη γνώμη του θα έρθει πρώτο, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 δηλαδή Βαρουφάκης-τα ξεπερνάμε όλα αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν, τα σβήνουμε μονοκονδυλιά αφού το φορτώσαμε όλο το φιάσκο του 2015 και επειδή δεν βγαίνουν οι 151 βουλευτές και την ανοχή του ΚΚΕ, που μου φαίνεται το πιο δύσκολο από όλα τα οποία λέει, αν και θέλω να ελπίζω ότι και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν θα υπάρξει πολιτική ανταπόκριση στο συγκεκριμένο θέμα. Η οποιαδήποτε πολιτική κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ένα άθροισμα βουλευτών, πρέπει να είναι σύγκλιση προγραμμάτων. Το θέμα είναι πολιτικό, πρέπει να συμφωνήσουμε σε βασικά πράγματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, ας πούμε για την Παιδεία, όταν εσύ κοιτάς όσο περισσότερο να αναδείξεις αρίστους και να τους κρατήσεις στον τόπο σου και ο άλλος έχει την αριστεία σαν ένδειξη ταξικών διαχωρισμών, είναι δύσκολο να προχωρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμάρογλου.

«Σοσιαλδημοκρατία με την ιδεολογική έννοια δεν υπήρξε στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στην σοσιαλδημοκρατία, υποστήριξε πως πραγματική σοσιαλδημοκρατία με την ιδεολογική έννοια του όρου δεν υπήρξε στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας «το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν ήταν ένα τυπικό σοδιαλδημοκρατικό κόμμα, ανήκει βέβαια στην μεγάλη οικογένεια των σοσιαλιστικών κομμάτων. Και ακριβώς επειδή δεν υπήρχε αυτή η ιδεολογική προέλευση, ακόμη και σήμερα, δύο τουλάχιστον κόμματα στην χώρα μας διεκδικούν την ιδεολογία της σοσιαλδημοκρατίας».

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν παίρνει καθαρή θέση, ιδίως στο τι θα κάνει το βράδυ του πρώτου εκλογικού γύρου, ο κ. Μεϊμάρογλου ανέφερε «καμία κριτική δεν είναι εντελώς άδικη αλλά πρέπει να δούμε αν είναι βάσιμη». Δεν είναι τόσο επαμφοτερίζουσα η στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επισήμανε ο κ. Μεϊμάρογλου φέρνοντας ως παράδειγμα την στάση του κόμματος σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν πάρθηκε μια πολύ καθαρή θέση; Ακόμη και για το θέμα της ενίσχυσης της Ουκρανίας με εξοπλισμούς» και συμπλήρωσε «για το θέμα των εκλογών στην Γαλλία, τον Εμανουέλ Μακρόν, δεν πήρε πάρα πολύ καθαρή θέση; Για την συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο χωρίς να πέφτει σε λαϊκισμούς και μικροπρέπειες, μιλώντας για την ουσία. Δεν συμφωνώ ότι παίρνει επαμφοτερίζουσες θέσεις και για το θέμα της ακρίβειας πήρε καθαρή θέση».

«Δυστυχώς μπαίνουν τα κριτήρια, δεν μπορώ να αποκλείσω τις πρόωρες εκλογές» απάντησε σε σχετικό ερώτημα σημειώνοντας την σημασία που θα είχε για την χώρα να ολοκληρώνονται οι τετραετίες. «Προσωπικά φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω να ζήσω ένα Σύνταγμα που να λέει όπως το αμερικάνικο, ότι κάθε 4 χρόνια την τάδε ημέρα γίνονται εκλογές, το οποίο θα είναι μια μεγάλη θεσμική κατάκτηση για την χώρα» τόνισε. Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής, απάντησε αρνητικά. «Δεν θα είμαι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ, αλλά κάποτε πρέπει να μπαίνουν στην πολιτική και άνθρωποι κάτω των 60 και να βγαίνουν περπατώντας στα πόδια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος