Γ. Μανιάτης στο Πρώτο: Ήδη από τον Αύγουστο του 2020 η ανθρωπότητα ζει καταναλώνοντας από το μέλλον της (audio)

«Αυτή την στιγμή ο πλανήτης βιώνει ήδη κλιματική κρίση, όχι απλά κλιματική αλλαγή, τονίζει ο πρώην Υπ. Περιβάλλοντος και Καθηγητής, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται στον Καναδά και άλλες περιοχές του πλανήτη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα.

Αυτό που υπογραμμίζουν όλοι οι επιστήμονες είναι ότι η αύξηση της  θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι το τέλος του 2100 δεν πρέπει να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό κελσίου και ήδη σήμερα, το 2020 είμαστε στον 1,3 βαθμό, γεγονός που σημαίνει ότι δυστυχώς είμαστε πολύ κοντά στο επιτρεπόμενο όριο, εξηγεί ο κ. Μανιάτης.

«Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει τώρα, θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας, την ζωή αυτής της γενιάς άρα πρέπει αυτή η γενιά να πάρει αποφάσεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι σημαντικές, γενναίες και να μην υπολογίσουν τον παλιό τρόπο σκέψης των ανθρώπων» λέει ο κ. Μανιάτης και υπογραμμίζει ότι από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τους καύσωνες που έρχονται και την ξηρασία, είναι οι χώρες της Μεσογείου, μεταξύ τους και η Ελλάδα. «Θα πληγούν τα παράκτια μέτωπα από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας. Θα χαθούν περιοχές και νησιά. Σύμφωνα με μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, αν η χώρα μας δεν πάρει μέτρα, οι ζημιές που θα υποστούμε θα είναι της τάξης των 700 δισ. ευρώ. Αν είμαστε στοιχειωδώς σοφοί πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας τώρα, με πολύ μικρότερο οικονομικό κόστος».

Τα αρνητικά αποτελέσματα έρχονται πιο ραγδαία και πιο συχνά με υψηλότερη ένταση και ήδη τα ζούμε, εκτιμά ο κ. Μανιάτης και αναφέρεται σε ελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αφορά σε θέματα των μεταναστών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και κάνει λόγο για δημιουργία 300 εκατ. κλιματικών προσφύγων από την υποσαχάρια Αφρική και την Λατινική Αμερική, «γιατί δεν θα έχουν να πιούν μια σταγόνα νερό».

Στα της χώρας μας, ο Γιάννης Μανιάτης σημειώνει πως «δαπανούμε το 85% του νερού που έχουμε για αγροτική χρήση κυρίως, ενώ ξέρουμε ότι η ίδια παραγωγή μπορεί να γίνει με μόνο το 10%, και αγνοούμε το μεγαλύτερο όπλο της ανθρωπότητας που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ξοδεύοντας ασύστολα τους ενεργειακούς μας πόρους.

Ωστόσο ο κ. Μανιάτης διατηρεί την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ουδέτερη κλιματικά ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050, δηλαδή το ισοζύγιο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να είναι μηδέν και νομίζω θα τα καταφέρει. Διαθέτει λοιπόν γύρω στα 750 εκατ. ευρώ από τα ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απέναντι σε επερχόμενες καταστροφές. Σε μεγάλο βαθμό ευτυχώς η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν αρχίσει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα».

Η ανθρωπότητα, καταλήγει ο κ. Μανιάτης, «ζει καταναλώνοντας 1,7 φορές περισσότερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους από όσους μπορεί να παρέχει ο πλανήτης. Από τις 22 Αυγούστου 2020 εξάντλησε τους πόρους αυτούς και από τότε ζούμε καταναλώνοντας από το μέλλον μας. Αν το χωνέψουμε αυτό, θα τα καταφέρουμε. Να βάλουμε ο καθένας τον εαυτό του μπροστά στον ιστορικό του καθρέφτη».

Να θυμηθούμε τον Καζαντζάκη, που είπε «να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μόνος μου μπορώ να σώσω τον κόσμο, και αν ο κόσμος δεν σωθεί, τότε μόνο εγώ θα φταίω».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος