Γ. Μαγιορκίνης στο Πρώτο για 6ο κύμα: Κοιτάμε εάν θα πιεστεί το σύστημα υγείας- Αν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα (audio)

«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε, αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που κοιτάμε είναι το θέμα της δημόσιας υγείας, κατά πόσο θα πιεστεί το σύστημα από τα λίγα αναλογικά κρούσματα, τα οποία θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αναλόγως, εάν χρειαστεί, που θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί, θα λάβουμε κάποια μέτρα» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπάρχουν δύο θέματα σημείωσε ο ίδιος. Το ένα είναι ο κίνδυνος που έχει κάθε άνθρωπος προσωπικά, ο οποίος με το εμβόλιο και με την Όμικρον φαίνεται ότι έχει πέσει δραματικά, δηλαδή είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος αν κολλήσει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάποιο βαρύ νόσημα και έχει κάνει τα τρία εμβόλια.

«Το θέμα της long covid ή post covid που είναι δύο διαφορετικά σύνδρομα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που λέγεται long covid είναι η παράταση συμπτωμάτων για ένα χρονικό διάστημα και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω υποστήριξη» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσο αφορά στις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε πως μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν έχουμε την έλευση μιας τελείως καινούριας μετάλλαξης, αλλά βλέπουμε υπομεταλλάξεις της Όμικρον. «Που σημαίνει ότι είναι λίγο ενθαρρυντικά αυτά τα στοιχεία, ότι η Όμικρον θα επικρατήσει σε βάθος χρόνου με τα χαρακτηριστικά της χαμηλότερης νοσηρότητας και πιθανώς να μην δούμε κάποια έκπληξη, τουλάχιστον όχι σύντομα» εκτίμησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος