ertnews.gr

Γ. Κωνσταντινίδης στο Πρώτο: Οι εκλογές στη Γερμανία θυμίζουν τις κάλπες στην ανατολική Ευρώπη στις αρχές του ’90  (audio)

22/09 10:12
Γ. Κωνσταντινίδης στο Πρώτο: Οι εκλογές στη Γερμανία θυμίζουν τις κάλπες στην ανατολική Ευρώπη στις αρχές του ’90  (audio)

Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021 στη Γερμανία είναι «δύσκολη, τόσο για τους δημοσκόπους ως προς τις προβλέψεις, όσο και για τους πολίτες, υπό την έννοια ότι βρίσκονται κάπου στο κενό μετά από 16 χρόνια ουσιαστικά παντοδυναμίας της Άνγκελα Μέρκελ», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Γιάννης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

«Είναι περίπου όπως οι νέες δημοκρατίες στην ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου ουσιαστικά οι άνθρωποι πήγαιναν στις κάλπες χωρίς να έχουν καμία σταθερά. Τα κόμματα που έχουν μπροστά τους τα βλέπουν καινούργια, ακόμη και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα χωρίς τη Μέρκελ», εξήγησε ο ίδιος.

«Άρα οι προτιμήσεις τους διαχέονται και μεταβάλλονται πολύ συχνά. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προτιμά. Το σκέφτεται, αλλάζει άποψη, γι’ αυτό και βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις να μεταβάλλονται. Αυτή η επιστροφή των Σοσιαλδημοκρατών σε υψηλά ποσοστά στην πρώτη θέση, δεν ήταν κάτι που προβλέπαμε ακόμη και στην αρχή του καλοκαιριού», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, υπάρχουν πολλά σενάρια για τη νέα κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να υπάρχουν 6 κόμματα σημαντικού μεγέθους στη νέα Βουλή, καθώς το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι σχεδόν πλήρως αναλογικό. «Και στην ελληνική Βουλή υπάρχουν 6 κόμματα, αλλά στη Γερμανία μιλάμε για μικρομεσαία έως μεγάλα κόμματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παίξουν κομβικό ρόλο στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού», επισήμανε.

Οι πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες δείχνουν να είναι πολλές, κυρίως με κορμό τους σοσιαλδημοκράτες εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και είναι πρώτοι. Χαρακτήρισε λιγότερο πιθανό το σενάριο να υπάρξει ξανά συνασπισμός των δυο πρώτων κομμάτων, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία κυβέρνηση από το δεύτερο κόμμα, σε συνεργασία με άλλα μικρότερα.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε άλλες επιλογές που υπάρχουν για συνεργασία με τους Πράσινους οι οποίοι είναι σε ανοδική πορεία και κάποια στιγμή μάλιστα οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν και στην πρώτη θέση, με τους Φιλελεύθερους που είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, και με την Αριστερά, ένα μετα-κομμουνιστικό κόμμα που έχει συμμαχήσει από δεκαετίες με απογοητευμένους σοσιαλδημοκράτες, και είναι τακτικός συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κωνσταντινίδης εκτίμησε ότι η δεν είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά η πολιτική της Γερμανίας σε βασικά θέματα όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς στο Βερολίνο υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα και μια συνέχεια, και οι αλλαγές δεν είναι ποτέ ραγδαίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version