Γερμανία: Η Μέρκελ στο πλευρό του Λάσετ – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον συντηρητικό υποψήφιο καγκελάριο Άρμιν Λάσετ να ανακάμπτει, παραμένει όμως πίσω από τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Το «βαρόμετρο τάσεων» των καναλιών «RTL/ntv», το SPD διατηρεί το 25% της προηγούμενης εβδομάδας. Το συντηρητικό CDU/CSU βελτιώνει κατά μία μονάδα τη θέση του ανεβαίνοντας στο 22%. Τα υπόλοιπα κόμματα παραμένουν στα ίδια ποσοστά: Οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ 17%, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι (FDP) 11%, όσο και το ακροδεξιό AfD, ενώ η Αριστερά (Die Linke) επί μήνες στο 6%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «forsa», στην προσωπική σύγκριση των υποψηφίων για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) προηγείται αισθητά των αντιπάλων του με 29%, ενώ ο Άρμιν Λάσετ με 14% είναι τρίτος με δεύτερη την «πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ με 16%.

Στο επιτελείο του συντηρητικού Λάσετ μιλούν για «αλλαγή κλίματος» στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα. Το πρόβλημα για τον Λάσετ όμως είναι ότι αυτήν τη φορά πολλοί έχουν ήδη ψηφίσει επιστολικά.

Στο πλευρό του Λάσετ συστρατεύεται και η Άνγκελα Μέρκελ. Απόψε εμφανίζεται στην προεκλογική συγκέντρωση του Άρμιν Λάσετ στο Στράλζουντ της βόρειας Γερμανίας. Για μεγάλο διάστημα η Μέρκελ είχε μείνει έξω από την προεκλογική μάχη. Βλέποντας όμως τη δραματική πτώση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, στο οποίο η Μέρκελ ήταν πρόεδρος επί δύο σχεδόν δεκαετίες, κατεβαίνει στην προεκλογική αρένα υπέρ του κομματικού υποψήφιου.

Έμμεση κριτική Σόιμπλε στη Μέρκελ

Αντιδράσεις στο συντηρητικό στρατόπεδο και κριτική από τον πρώην πρόεδρο του CSU Εντμουντ Στόιμπερ προκάλεσε η έμμεση ευθύνη που απέδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Μέρκελ για την κακή εικόνα της Χριστιανικής Ένωσης στον προεκλογικό αγώνα.

Ο πρόεδρος του Μπούντεσταγκ, Σόιμπλε θεωρεί εμμέσως υπεύθυνη την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κακή πορεία της Χριστιανικής Ένωσης, η οποία είχε συνηθίσει στο «μπόνους» του/της καγκελαρίου. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι και τα δύο αξιώματα θα πρέπει να ασκούνται από το ίδιο πρόσωπο: Και η προεδρία του κόμματος και η Καγκελαρία. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επομένως δεν πιστώνεται ο επικεφαλής του κόμματος τα οφέλη της άσκησης καθηκόντων Καγκελαρίου, το αντίθετο», δήλωσε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα του Βερολίνου «Ταγκεσσπίγκελ».

Ο Άρμιν Λάσετ είχε ταυτιστεί πολιτικά με την Άνγκελα Μέρκελ και δεν μπορεί στην προεκλογική εκστρατεία να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με σύνθημα «θα τα αλλάξουμε όλα», αλλά ούτε τον συμφέρει το σύνθημα «συνεχίζουμε ως έχει». Για τη δύσκολη αυτήν θέση του Λάσετ «ίσως να μην έχουν όλοι κατανόηση», εκτίμησε ο Σόιμπλε.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος