Γ. Κονιδάρης στο Πρώτο: Σεβασμός και αναγνώριση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον Μπάιντεν (audio)

«Είναι σημαντικό ότι έγιναν οι συζητήσεις τόσο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν και ακόμα περισσότερο με τον κ. Μπλίνκεν όπου μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου είναι προφανές ότι ετέθησαν πολύ περισσότερα ζητήματα απ’ ό,τι σε μια συνάντηση που είναι οπωσδήποτε εθιμοτυπική με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, χωρίς να οδηγεί σε αποφάσεις», επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Κονιδάρης.

Το Πατριαρχείο αυτή την στιγμή αφενός βρίσκεται σε ένα κράτος που δεν κρύβει πλέον ότι είναι μουσουλμανικό, παρότι στο Σύνταγμά της η Τουρκία αναφέρεται ως κοσμικό κράτος, θεωρείται πιο προχωρημένη στο Σύνταγμά της απ’ ό,τι η Ελληνική Δημοκρατία, σημείωσε ο κ. Κονιδάρης. Επίσης, η αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, συμπλήρωσε ο κ. Κονιδάρης, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον χριστιανικό κόσμο, έχει διασπάσει την Ορθόδοξη Εκκλησία, στις Ελληνόφωνες και τις Σλαβόφωνες και δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με το θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας που ανήκει στα προνόμια του Οικονομικού Πατριαρχείου. «Το πρώτο που είχε να κερδίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν να στερεώσει το κύρος του και να δείξει ότι η Αμερική, τον στηρίζει παντοιοτρόπως και επειδή και οι σχέσεις Αμερικής και Ρωσίας δεν είναι στο καλύτερο τους σημείο, αυτό έχει σημασία και για την θέση του στο θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας. Η παρουσία του εκεί έχει ένα μόνο νόημα, να ενδυναμώσει την θέση του όχι μόνο ανά τον κόσμο και την οικουμένη αλλά και εντός της Τουρκίας, μετά τις εκλογές του 2023» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κονιδάρης.

Αναφορικά με την διαβεβαίωση Μπλίνκεν ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο κ. Κονιδάρης, «κρατάει μικρό καλάθι». «Γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν πρόεδρο (Ερντογάν) που ασκεί δικτατορικές εξουσίες και παράλληλα έχει υποσχεθεί ίσως και σε πέντε Προέδρους της Αμερικής ότι θα ανοίξει την Σχολή της Χάλκης. 50 χρόνια που είναι κλειστή η Σχολή της Χάλκης, το άνοιγμά της είναι ίσως ένα άπιαστο όνειρο, γιατί ο Ερντογάν κατάφερε να το συνδυάσει με αντίστοιχες κινήσεις που περιμένει από την ελληνική πλευρά, παρότι το θέμα δεν είναι διμερές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος