Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Στα όρια πολεμικού επεισοδίου ενδεχόμενο χτύπημα τουρκικών drones- H Tουρκία πρέπει να πληρώσει κόστος για τη συμπεριφορά της (audio)

 

Για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, το περιστατικό με τους μετανάστες στον Έβρο, αλλά και την ανάγκη  να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα μίλησε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με το Θάνο Σιαφάκα.

Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο και τόνισε ότι πρόκειται για τον έσχατο εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για εικόνες που δεν πρέπει να συνηθίσουμε να βλέπουμε. «Πρόκειται για μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού ζητήματος και του ανθρώπινου πόνου. Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις προσφυγικές ροές και να τις κάνει πολιτικό όπλο. Εμείς πρέπει να έχουμε μια διττή αντιμετώπιση στο θέμα αυτό. Αφενός κάθε φορά που βλέπουμε μια παρόμοια προσπάθεια να την καταγγέλλουμε σε όλα τα fora και ταυτόχρονα να σεβόμαστε απολύτως το διεθνές δίκαιο. Ακριβώς γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει σημαία τη διεθνή νομιμότητα, δεν μπορεί να την εφαρμόζει α λα καρτ», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Καλούμενος να σχολιάσει το άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο οποίο εκφράζεται η άποψη ότι πρέπει να καταρρίπτονται τα τούρκικα drones που έρχονται στη χώρα ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αυτό θα αποτελούσε μία κλιμάκωση στα όρια του πολεμικού επεισοδίου, και προβοκάτσια που πιθανότατα επιδιώκει η άλλη πλευρά. «Η δική μας η άποψη είναι ότι θα πρέπει να μην αρκούμαστε στις καταγγελίες και να αναζητούμε δηλώσεις συμπαράστασης από τους εταίρους και συμμάχους μας. Θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να εισπράττει κόστος η Τουρκία. Συγκεκριμένες κυρώσεις και αυτό που συνδέει τις οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την επιθετικότητα της, ειδικά απέναντι στη χώρα μας», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το εάν η Τουρκία «έχει ρίξει τα φώτα της» στην Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι υπάρχει μια αλλαγή στόχευσης στην τουρκική εξωτερική πολιτική, και ότι το σύνολο του τουρκικού πολιτικού συστήματος με την εξαίρεση του κουρδικού κόμματος αναδεικνύει τις διαφορές που νομίζουν ότι έχουν με τη χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη επιθετικότητα.

Τέλος, ο πρώην υπουργός εξήρε την ανάγκη να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα  και επισήμανε ότι  οι δίαυλοι αυτοί είναι περισσότερο αναγκαίοι σε περιόδους έντασης για την πρόληψη ενός θερμού επεισοδίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος