Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Κακή η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν – Εικονική πραγματικότητα τα περί απομόνωσης της Τουρκίας (audio)

Την εκτίμηση ότι έγινε κακή προετοιμασία από την Αθήνα για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ΄ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, χαρακτήρισε ως «εικονική πραγματικότητα» το αφήγημα περί δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας.  Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «προβληματικό από πλευράς πρωθυπουργού» το γεγονός  ότι συγκαλεί συσκέψεις για μείζονα ζητήματα – όπως για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία – χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών.

«Είναι θετικό να συναντώνται οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, το είχε ζητήσει άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας αρκετές φορές στη Βουλή. Δεν μπορούσε όμως να γίνει χειρότερη προετοιμασία. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε στην τουρκική πλευρά να διαρρέει ότι θα γίνει η συνάντηση χωρίς να το επιβεβαιώνει. Επέτρεψε με αυτό τον τρόπο στον εκπρόσωπο του κυβερνητικού κόμματος στην Τουρκία να ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια ατζέντα διευρυμένη με τα απαράδεκτα αιτήματα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών και όλα αυτά τα αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Έπρεπε να γίνει το αυτονόητο της διπλωματικής πρακτικής, να ανακοινωθεί ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές ότι θα γίνει η συνάντηση και η ατζέντα της, για να μην γίνεται με αυτό τον τρόπο παιχνίδια», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης, έστω και τώρα, θα πρέπει να πάει στο γεύμα εργασίας που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, προφανώς για να ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας και να συζητήσει τον κοινό χειρισμό για την ουκρανική κρίση. «Αλλά αυτό δεν φτάνει, πρέπει να θέσει στο τραπέζι και τα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε με την άλλη πλευρά, την ανάγκη να μειωθούν οι προκλήσεις της και να γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση για την εξασφάλιση και τη διαχείριση της ύφεσης στις σχέσεις των δυο χωρών και προοπτικά για τη λύση στη διαφορά που έχουμε για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες με προσφυγή στη Χάγη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Το ζητάμε συνεχώς, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ρητά ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν πιστεύει στις συλλογικές διαδικασίες, δεν πιστεύει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Άρα δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να το ζητάμε, μια και η αντίρρηση του κ. Μητσοτάκη είναι πια δομική, δεν πιστεύει ότι πρέπει να γίνονται συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Άσχετα αν τα ζήταγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δεν είναι το πρώτο δείγμα αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού αυτό», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς εάν είναι απομονωμένος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι αδιαμφισβήτητα, η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη και «όλο αυτό το αφήγημα περί δήθεν απομόνωσης, είναι μια εικονική πραγματικότητα που απλώς θέλει να την επιβάλλει ως πραγματική η προπαγάνδα της κυβέρνησης». «Και δεν είναι μόνο η Ουκρανική κρίση που πράγματι αναβάθμισε την Τουρκία που επέλεξε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής, όπως φάνηκε και με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας- Ουκρανίας που οργάνωσε. Η εικόνα περί απομόνωσης της Τουρκίας είχε διαλυθεί πολύ πριν, με τις επισκέψεις στην Τουρκία του διαδόχου του θρόνου των Εμιράτων και του Ισραηλινού προέδρου», επισήμανε.

«Φάνηκε πόσο αναποτελεσματική είναι η πολιτική του γη και ύδωρ στους Αμερικανούς. Τα έδωσε όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε βάσεις επ΄αόριστον και πήρε ως απάντηση την απόσυρση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών από τον East Med», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια στροφή στο αμυντικό δόγμα της Ελλάδας.
«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, χρησιμοποίησε για τη χώρα μας τον παρωχημένο όρο που χρησιμοποιούσε η ελληνική Δεξιά κατά την περίοδο του εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, ότι η Ελλάδα είναι το “προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης”», δήλωσε.

Όπως είπε, αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την  «πολιτική της γέφυρας» που ξεκίνησε μεταπολιτευτικά ο γενάρχης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος ταξίδεψε στη Μόσχα το 1979, έχοντας πάει νωρίτερα στη Σόφια. «Και έκτοτε η πολιτική της χώρας ήταν ότι ναι μεν δεν είμαστε αδέσποτοι, το πολιτικό μας σπίτι είναι η ΕΕ, επιδιώκουμε όμως να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, ιδίως με τη Ρωσία με την οποία έχουμε ιστορικές σχέσεις αλλά και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο. Για να το εξασφαλίσουμε αυτό, προβάλλουμε στη διεθνή σκηνή μια εικόνα ήπιας ισχύος, ότι είμαστε χώρα ειρήνης που θέλει να μεσολαβεί στις διαφορές, δεν είμαστε χώρα του πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, καταλόγισε τον πρωθυπουργό ότι «και πριν στείλει το θανάσιμο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία – πρώτος από όλους για δείξει πόσο πιστός και δεδομένος είναι στην Ουάσιγκτον – είχε ανατρέψει στέλνοντας πυραύλους και στρατιώτες μας στη Σαουδική Αραβία για να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο ενδοαραβικό σουνιτών και σιϊτών, διαλύοντας ουσιαστικά κάθε δυνατότητα που έχουμε να παίξουμε διαμεσολαβητικό ρόλο. Και σε άλλες περιπτώσεις έχει δηλώσει πόσο πιστός και δεδομένος είναι», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος