«Οι φρεγάτες belharra είναι «state of the art», έχουν την τελευταία τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, η οποία είναι ολοκληρωμένη σε ένα σύστημα. Το ΠΝ παίρνει ένα καράβι το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές απειλές αλλά θα έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει και απειλές του μέλλοντος», σχολίασε σχετικά με την ελληνογαλλική συμφωνία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο επίτιμος αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού, Γιώργος Γιακουμάκης.
Είναι η φρεγάτα του μέλλοντος και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία του πολεμικού ναυτικού, πρόσθεσε ο κ. Γιακουμάκης. «Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στο να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία».
Αυτές οι φρεγάτες έχουν μια δικτυοκεντρική φιλοσοφία, εξήγησε ο κ. Γιακουμάκης, άρα θα είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, τα αεροπλάνα θα είναι διασυνδεδεμένα με τις φρεγάτες και θα έχουμε μια πλήρη επίγνωση της εικόνας της επιφάνειας, του αέρα και κάτω από την θάλασσα.
« Έτσι κλειδώνει όλο το Αιγαίο για πρώτη φορά. Δεν θα έχουμε μόνο επίγνωση, θα υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματη κατανομή στόχων και να προσβάλλονται στόχοι ανάλογα με το πού βρίσκεται το πλοίο, τι απειλή είναι για το πλοίο, τι απειλή είναι για κάποιες εγκαταστάσεις στην ξηρά. Η άμυνα περιοχής είναι περί τα 100 χλμ., άρα με 3 φρεγάτες, μπορούμε να καλύψουμε, 600 χλμ.».
Αναλύοντας τις δυνατότητες των συγκεκριμένων φρεγατών, ο κ. Γιακουμάκης εστιάζει στο ότι είναι πολύ σημαντικό σε μια κατασκευή να υπάρχουν αργότερα ψηφιακές διασυνδέσεις μεταξύ συσκευών ανάλογα με την απειλή που θα διαμορφωθεί. «Οι πολυηχητικοί πύραυλοι για παράδειγμα δεν υπάρχουν σήμερα ως απειλή, άρα μιλάμε για μια δυνατότητα που θα έχουμε να αναπτύξουμε. Το ίδιο ακριβώς και στις κυβερνοεπιθέσεις, θα υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες. Υπάρχει άρα μια λογική ανοιχτής αρχιτεκτονικής, άρα μπορείς να επεμβαίνεις και να αλλάζεις τα δεδομένα που θέλεις».
Αλλάζουν δραματικά οι ισορροπίες για την Ελλάδα, εκτιμά ο κ. Γιακουμάκης. «Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα και εξετάζοντας την πολιτική που εφαρμόζει, οι δυνατότητές της δεν είναι πολλές, γιατί μπορεί να αναπτύσσει τεχνολογίες, πάντα όμως χρειάζεται την δυτική τεχνολογία. Όσο αφορά τους Ρώσους, η εμπειρία μας από την ρώσικη τεχνολογία δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί στα δυτικά συστήματα, πέρα από τα εφοδιαστικά προβλήματα που είχαμε με διάφορα συστήματα», είπε καταλήγοντας ο επίτιμος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος