Γ. Γεροτζιάφας στο Πρώτο: Πολλοί και καλοί οι γιατροί στην Ελλάδα-Δομικά τα προβλήματα στο ΕΣΥ- Με διακομματική συναίνεση η βελτίωση (audio)

«Έχουμε πολλούς γιατρούς στην Ελλάδα και βρισκόμαστε να έχουμε 100 νεκρούς κάθε μέρα, που σημαίνει ότι δεν έγινε δουλειά στην βάση της πυραμίδας, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για να παρακολουθούν τους ασθενείς, γι’ αυτό φτάνουν βαριά άρρωστοι στο νοσοκομείο και μετά πεθαίνουν, συν τα προβλήματα που έχουν τα νοσοκομεία» επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή Σορβόννης, επικεφαλής του Τμήματος Θρόμβωσης στο νοσοκομείο Tenon του Παρισιού (νοσοκομείο αναφοράς Covid-19), Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Η Ελλάδα έχει καλούς γιατρούς και καλό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, παρατήρησε, όπως επίσης έχει και καλό τεχνολογικό εξοπλισμό που βρίσκεται ακόμα και σε ιδιωτικά κέντρα, σχεδόν σε κάθε κωμόπολη. «Επιπλέον, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτό που έχουμε στην Γαλλία ολόκληρες περιοχές να μην έχουν ούτε έναν γιατρό. Το γιατί έχει πάει η κατάσταση άσχημα στην Ελλάδα είναι ένα θέμα ανάγνωσης δεδομένων, που είναι πιο εύκολο για τα κοινοβουλευτικά κόμματα να καθίσουν να τα δουν και να αποφασίσουν τι μπορεί να βελτιωθεί. Για παράδειγμα, το πώς πρέπει να βελτιωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, παίρνοντας ως σταθερό ότι θα χρειαστούμε και μελλοντικά τα εμβόλια. Υπάρχουν και επιστημονικές μελέτες που λένε τι μπορεί να γίνει στην εμβολιαστική καμπάνια, να καθίσουν να τα δουν τα κόμματα συναινετικά» υπογράμμισε ο κ. Γεροτζιάφας. Σημείωσε μάλιστα, ότι ακόμα και να λήξει επίσημα η πανδημία, που είναι πιθανό να συμβεί, θα συνεχίσουμε να έχουμε επιδημικά κύματα της covid-19, άρα θα έχουμε και ασθενείς στις ΜΕΘ που θα εκτοπίζουν τους άλλους. «Να καθίσουν τα κόμματα να δουν τα κόστη, τι δαπάνες μπορούν να κόψουν, να τα βάλουν κάτω. Μπορούν να το κάνουν, γιατί μιλάμε για ιατρική, για επιστήμη και είτε είναι ο επιστήμονας σύμβουλος του κ. Τσίπρα, είτε σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Κουτσούμπα, τα ίδια γράμματα ξέρουμε και τα ίδια νούμερα διαβάζουμε».

Την ίδια ώρα, προς χαλάρωση ακόμα και σε καθολική άρση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, οδεύουν ευρωπαϊκές χώρες, με την Δανία να είναι η πρώτη χώρα μέλος που άφησε σε ισχύ μόνο ελάχιστα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους επισκέπτες της.

«Στην Γαλλία θα ανοίξουν τα νυχτερινά μαγαζιά στις επόμενες μέρες και υπάρχει συζήτηση να καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην καθημερινότητα έχουμε λιγότερο τις μάσκες, αλλά αυτά είναι αποτελέσματα του γεγονότος ότι έχει εμβολιαστεί ο κόσμος σε πολύ υψηλό ποσοστό» προσέθεσε ο κ. Γεροτζιάφας.

Υπάρχουν τα κρούσματα και υπάρχουν και οι ασθενείς, σημείωσε, εξηγώντας ότι τα κρούσματα είναι ενδεικτικό της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα και οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι ενδεικτικό της κατάστασης στο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται σωστά και να μην επιδεινώνεται η κατάστασή τους. «Η διαφορά αυτή καθορίζεται από το ποσοστό εμβολιασμού. Δηλαδή, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, στην Δανία, στο Ην. Βασίλειο όπου μπορεί τα κρούσματα να είναι πάρα πολλά, αλλά στον βαθμό που υπάρχει ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 90% στο σύνολο του πληθυσμού όπως είναι η Πορτογαλία, στο 80% όπως είναι η Γαλλία, έχουμε αναστολή στην πρόληψη των βαριών νοσηλειών, του σοβαρού νοσήματος που χρειάζεται νοσηλεία. Αν βρισκόμαστε όμως σε περιοχές χωρίς υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τότε δυστυχώς η άνοδος των κρουσμάτων είναι παράλληλη με την άνοδο των νοσηλειών με όλα τα επόμενα προβλήματα, διασωληνώσεις και θανάτους. Στην Ελλάδα τα μέτρα είναι χαλαρά εδώ και καιρό τώρα. Ο τρόπος που εφαρμόζονται. οι μάσκες, οι αποστάσεις, ακόμα και το κλείσιμο των μαγαζιών είναι πολύ σχετικό, δεν εφαρμόστηκαν με την αυστηρότητα που τα έχουμε εδώ. Κυρίως αυτό που δεν εφαρμόστηκε με αυστηρότητα στην Ελλάδα ή δεν εφαρμόστηκε καν, είναι το μέτρο που ισχύει στην Γαλλία με το οποίο ο εμβολιασμός κατέστη υποχρεωτικός, δηλαδή για οποιαδήποτε δραστηριότητα πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι».

Το πρόβλημα πια στην Ελλάδα, επανέλαβε, είναι γιατί έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς, καθώς η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από πίσω έχουμε και άλλα προβλήματα, τους ανθρώπους στις ΜΕΘ που πρέπει να αποθεραπευτούν, τα non-covid και άλλα» τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος