Γ. Γεραπετρίτης στο Πρώτο: Όλες οι δράσεις μας έχουν ως κοινό τις συμπεριληπτικές πολιτικές- Κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει πίσω (audio)

«Τέτοιου τύπου εθνικά σχέδια δράσης, τα οποία αφορούν τις πιο ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, είναι εκείνα τα οποία απαμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγούν σε μια αληθινή δημοκρατία, διότι χωρίς ισότητα δεν πρόκειται να υπάρχει αληθινή δημοκρατία» τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο.

Ήταν μάλιστα η πρώτη πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης τον Ιούλιο του 2019, συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ένωσε όλες τις επιμέρους δράσεις, τις έβαλε κάτω από μια ενιαία ομπρέλα με έξι πυλώνες και 30 συγκεκριμένες δράσεις. Οι 30 αυτές δράσεις έχουν ένα φορέα που έχει την ευθύνη της υλοποίησης, έχει συγκεκριμένη, ποσοτικοποιημένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.  Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλες οι δράσεις του Σχεδίου έχουν ενταχθεί στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συντονισμού και Παρακολούθησης της προεδρίας της κυβέρνησης έτσι ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, μηχανογραφημένα, η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων, πού εντοπίζονται τυχόν καθυστερήσεις, πού απαιτείται συντονιστική παρέμβαση.

Ενδεικτικά, ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, έχει ολοκληρωθεί η διοικητική κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας των ατόμων με αναπηρία. «Η νομοθεσία ήταν τόσο διάσπαρτη και άγγιζε 20 υπουργεία, έτσι ώστε ένας συνάνθρωπός μας με αναπηρία ήταν σχεδόν αδύνατον να μπορέσει να δει πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα δικαίωμα που απέρρεε από τον νόμο ακριβώς επειδή ήταν τόσο πολυδαίδαλη η νομοθεσία», σημείωσε ο Υπουργός. «Πλέον, σε ένα ενιαίο, εύχρηστο κείμενο που έχει αναρτηθεί και είναι προσβάσιμο σε όλες τις μορφές, μπορεί να αναζητήσει κανείς το όποιο δικαίωμα απορρέει» υπογράμμισε.

Επιπλέον έχει ενεργοποιηθεί η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, αίτημα του αναπηρικού κινήματος, που αποτελεί τον μηχανισμό που παρακολουθεί την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Ακόμα, έχει εγκατασταθεί το amea.gov.gr που είναι το πιο προσβάσιμο site που υφίσταται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη.  «Έχουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να εξασφαλίσουμε τη φυσική προσβασιμότητα» σημείωσε ο ίδιος, ενώ προτεραιότητα έχει επιδειχθεί στα σχολεία, στις δομές υγείας, τους αθλητικούς χώρους, προκειμένου να υπάρχει ένα αναβαθμισμένο επίπεδο φυσικής προσβασιμότητας παντού. «Γιατί η καθολικότητα στην πρόσβαση είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορούμε να έχουμε για να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο ισονομίας όλων. Το συμβολικό εναρκτήριο λάκτισμα έγινε με το αναβατόριο της Ακρόπολης, καθώς με το σύγχρονο θαύμα της τεχνολογίας πλέον καθίσταται προσβάσιμο το στολίδι του παγκόσμιου πολιτισμού, η κοιτίδα της δυτικής δημοκρατίας, καθίσταται προσβάσιμο σε εκατομμύρια συμπολιτών που δεν είχαν την δυνατότητα αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εξαιρετικά σημαντική δράση είναι η αποϊδρυματοποίηση. Δυστυχώς ακόμη λειτουργούν ορισμένα ιδρύματα στα οποία βρίσκονται άτομα με αναπηρία. Σκοπός μας είναι να πάψουν να υφίστανται στη δομή και μορφή που υπάρχουν σήμερα. Είναι σημαντικό να φύγουμε από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Από ένα ιατρικό μοντέλο, πηγαίνουμε σε ένα πιο δικαιωματικό χαρακτήρα» προσέθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε σχέση με τις κοινωνικές ισότητες ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ που έχει γίνει με την επιμέλεια της Προεδρίας της Κυβέρνησης και προΐστατο ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο καθηγητής Αλέξανδρος-Λίνος Σισιλιάνος. «Το Εθνικό αυτό Σχέδιο έχει τεθεί στην δημοσιότητα, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί. Θεωρώ πολύ εμβληματικές δύο δράσεις, που είναι το δικαίωμά τους να είναι  αιμοδότες και την απαγόρευση των λεγόμενων θεραπειών μεταστροφής» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.  Αναφορικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σημείωσε πως «όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς και ενδιαφερόμενους, θα είμαστε σε θέση να φέρουμε ένα απολύτως εύλογο, δίκαιο, ισόνομο μοντέλο για όλους τους συνανθρώπους μας. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής μας. Δεν έχουμε υπολογίσει το πολιτικό κόστος και σε ό,τι με αφορά, όταν έχουμε δικαιώματα των πολιτών, δεν θα φεισθούμε καμίας απολύτως προσπάθειας».

«Έχουμε και για τους Ρομά και για τους αστέγους πολύ συγκεκριμένα σχέδια που βρίσκονται σε ανάπτυξη, με την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη. Για τους Ρομά υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο για την περαιτέρω ένταξή τους στην κοινότητα ενώ για τους αστέγους έχουν γίνει πολλαπλά προγράμματα, δράσεις που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, οι συμπεριληπτικές πολιτικές. Να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι πολίτες. Ένα δίκαιο μερίδιο ανάπτυξης να το έχουν όλοι οι συμπολίτες μας, δεν θα μείνει κανένας πίσω» υπογράμμισε τέλος, ο υπουργός Επικρατείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος