Γ. Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ: Οι κίνδυνοι για τη Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τη δεύτερη κάλπη

«Υπάρχει εντολή από τον λαό για ρήξεις και ριζικές αλλαγές», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ αναφέρθηκε και στους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Νέα Δημοκρατία, στον δρόμο προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Αύριο θα έχουμε τη σύσκεψη υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία κλείνει η συνταγματική διερεύνηση για το κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει μια βιώσιμη κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα έχουμε την ορκομωσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο οποίος θα είναι ένας εκ των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και την επόμενη ημέρα θα έχουμε την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, η οποία είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Άρα, εκτιμούμε ότι το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση στη θέση της πολιτικής» εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Απροσδόκητη» χαρακτήρισε ο κ. Γεραπετρίτης τη συντριπτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου ενώ συμπλήρωσε: «Περιμέναμε ότι θα είχαμε μια σημαντική νίκη. Περιμέναμε ότι ο λαός θα εκτιμούσε τη σκληρή δουλειά, την οποία έχουμε κάνει, τα όσα έχουμε επιτελέσει, με τα όποια λάθη και παραλείψεις. Δεν περίμενα, για να σας είμαι ειλικρινής, την έκταση αυτής της νίκης. Ήταν μια διαφορά, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και η οποία διαμορφώνει συνθήκες μιας εντολής αυτοδυναμίας από το εκλογικό σώμα και ελπίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί και στη δεύτερη κάλπη».

«Εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήμασταν πολύ σαφείς και συνεπείς. Είπαμε ότι πιστεύουμε στην ισχυρή κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα η οποία περιβάλλεται από ανέμελους ανθρώπους. Είναι μια χώρα η οποία έχει πολύ υψηλές διακυβέυσεις και έχει πάρα πολλούς πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους. Για το λόγο αυτό, ειδικά σήμερα, όταν θα έχουμε απέναντί μας την Τουρκία, με μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση με τη σύνθεση που όλοι γνωρίζουμε, αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ισχυρή ελληνική κυβέρνηση, με γρήγορα αντανακλαστικά, να παίρνει αποφάσεις και να μην χρειάζεται κάθε φορά να παίρνει τηλέφωνο τους Ευρωπαίους» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σχετικά με το αν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ΝΔ, πηγαίνοντας στις δεύτερες κάλπες, είπε: «Δεν υπάρχει διακινδύνευση υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως παρακαταθήκη από την πρώτη κάλπη. Ξεκινάμε με μια άδεια κάλπη. Θα είναι μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση. Κάθε ψήφος μετράει. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων επιβάλλουν να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό. Δεν πρόκειται κύριε Κουβαρά, διότι παρακολουθώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται σε ένα επίπεδο ότι οι επόμενες κάλπες θα κρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση, η απάντηση είναι πολύ σαφής: Οι επόμενες εκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τη χώρα και θα κρίνουν την κυβέρνηση. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στις επόμενες κάλπες ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, αλλά ψηφίζουμε στην πραγματικότητα και για πόσο ισχυρή θα είναι η εντολή. (…) Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία πάρα πολύ ισχυρή διακύβευση. Αισθάνομαι ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα της πρώτης κάλπης καθόλου, διότι εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι επιφυλάξεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση».

Συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για μία προοδευτική διακυβέρνηση την οποία, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλούσε για μία μάλλον ομιχλώδη κατάσταση, με έναν άγνωστο πρωθυπουργό, με αντιρρήσεις σε βασικές τομές τις οποίες επιδιώκουμε, με μία πολιτική η οποία ήταν τουλάχιστον αμφίσημη. Εδώ έχουμε μία καθαρή εντολή, να πάμε σε μεγάλες ρήξεις. (…) Η διαφορά πάνω απ’ όλα ήταν μια πράξη πολύ ισχυρής απόδοσης ευθύνης. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη που αναλαμβάνουμε και η ευθύνη αυτή είναι πραγματική ευθύνη».

Σχετικά με το αν η Νέα Δημοκρατία προτιμά ως αξιωματική αντιπολίτευση το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη ή αυτό του κ. Τσίπρα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι για αυτούς είναι εντελώς αδιάφορο, «εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να είναι μία υπεύθυνη αντιπολίτευση».

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπουν κόμματα στη Βουλή, να έχουμε μια επτακομματική Βουλή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα είναι πολύ υψηλό το απαιτούμενο ποσοστό της αυτοδυναμίας, Ανεξάρτητα του αν αυτό θα συμβεί, το πιο σημαντικό από όλα είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι οι επόμενες εκλογές, είναι εκλογές για να αναδείξουν κυβέρνηση και νομίζω ότι χρειάζεται μια θετική ψήφος για να συνεχιστούν οι ρήξεις με το παρελθόν» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος