Στην πολιτική εσωτερική επικαιρότητα και στο Qatargate επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε σήμερα ο Γιώργος Φλωρίδης, δικηγόρος και πρώην υπουργός, με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».
Μιλώντας για την πολιτική πλευρά της υπόθεσης Καϊλή, ο κ. Φλωρίδης, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά δυσάρεστη, σημείωσε ότι «έρχεται σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκοί λαοί, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων που παράγουν οι οικονομικές εξελίξεις δεν είναι και στα καλύτερά τους, μάλλον περνάνε δύσκολες μέρες». «Ενώ λοιπόν περνάνε δύσκολες μέρες οι ευρωπαϊκοί λαοί, μεταξύ αυτών ο ελληνικός, έχουμε ένα περιστατικό όπου όπως οι ελβετικές αρχές, οι αστυνομικές δήλωναν, η εικόνα θυμίζει Εσκομπάρ, δηλαδή χαρτονομίσματα σε δεσμίδες απλωμένα και κατηγορίες διαφθοράς, σύσταση συμμορίας, πολύ βαριά πράγματα. Αυτό παράγει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, γιατί ο κόσμος, δικαίως κάποιες φορές, από τη δική του πλευρά, τα γενικεύει αυτά. Αρχίζει και λέει, να ορίστε το σαθρό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το διεφθαρμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί. Δηλαδή τους τσουβαλιάζει όλους» προσέθεσε ο κ. Φλωρίδης.
Την ίδια στιγμή, επισήμανε, πρέπει «να αναδείξουμε ότι αυτό που βγαίνει εκεί, ανήκει στις λεγόμενες αρετές της δημοκρατίας, δηλαδή των κοινοβουλευτικών δημοκρατικών πολιτευμάτων, διότι αυτά σε ένα καθεστώς αυταρχικό ή δικτατορικό, ένα τέτοιο γεγονός, εάν μεν το καθεστώς ήθελε να το καλύψει, θα το κάλυπτε, εάν όμως δεν ήθελε να το καλύψει, τότε αφαιρουμένων όλων των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, θα ήταν σε κάποια φυλακή με κομμένα κεφάλια».
«Οι δημοκρατίες που αγρυπνούν διαρκώς προσπαθούν να καλύψουν τα κενά στη λειτουργία τους και ιδιαίτερα στα κενά μέσα από τα οποία ξεφυτρώνουν τέτοιες περιπτώσεις διαφθοράς, ενώ ταυτόχρονα πιστοποιούν για μία ακόμη φορά ότι οι εξουσίες οι ανεξάρτητες λειτουργούν» υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.
«Αυτές οι δημοκρατίες που αγρυπνούν έχουν τους τρόπους τους να μπορούν να προστατεύουν τα αρνιά από τους λύκους, γιατί η ανθρώπινη φύση είναι φύση και αρνιού και λύκου. Και οι δημοκρατίες έχουν αυτό το πλέγμα της προστασίας των δικαιωμάτων των αρνιών απέναντι στους λύκους. Αυτή είναι μία αέναη μάχη από τότε που υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη γη, η οποία θα συνεχίζεται διαρκώς» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός. Επίσης, το γεγονός ότι ένα στέλεχος ενός κόμματος ή μιας παρατάξεως ή μιας χώρας συλλαμβάνεται κυριολεκτικά με τόσο βαριές κατηγορίες αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενοχοποιήσουμε ένα κόμμα, μια παράταξη, μια χώρα ή τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι λάθος» ανέφερε ακόμα ο κ. Φλωρίδης.
Όσο αφορά στο πώς επιλέγονται τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Φλωρίδης, σημειώνοντας ότι ενώ για πάρα πολλά χρόνια, από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ, γινόταν η εκλογή των ευρωβουλευτών με λίστα, δηλαδή στην πραγματικότητα την ευθύνη, την αναλάμβαναν οι αρχηγοί των κομμάτων, καθιστώντας τους πολύ πιο προσεκτικούς στην επιλογή, γιατί δεν θα ήθελαν να χρεώνονται με επιλογές οι οποίες αποδεικνύονταν στη συνέχεια άστοχες, κατόπιν «για λόγους μικροκομματικής και μικρονοϊκής αντίληψης πήγαμε στην εκλογή με σταυρό και μάλιστα με μία εκλογική περιφέρεια, όπως είναι το σύνολο της χώρας». «Τότε έγινε αντιληπτό ότι πλέον τα πρόσωπα τα οποία επιλέγονται είναι αυτά που είναι πιο προβεβλημένα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως από τηλεοράσεως και όχι μόνο» υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης. Και αυτό, προσέθεσε, οδηγεί σε επιλογές του κόσμου με βάση τέτοια κριτήρια και όχι με βάση τα κριτήρια ενός πολύ καλό βιογραφικού που όντως θα μπορούσε να στείλει στην Ευρωβουλή ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά ζητήματα και θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν, την Ελλάδα στην Ευρώπη με μεγαλύτερο κύρος και αξιοπρέπεια.
Στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, τα πράγματα δείχνουν περίπου παγιωμένα και «υπάρχει μια ευκρινής διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ».«Έχουμε εισέλθει σε μια προεκλογική περίοδο, δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτή αλλά με τους χειρότερους δυνατούς όρους, δηλαδή με όρους τοξικότητας, λασπομαχίας. Κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάνε αυτά. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνολικά της αντιπολίτευσης να εμφανίσει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβερνητική, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αλλού με επιτυχία, αλλού με λιγότερη επιτυχία ή με καθόλου επιτυχία». Σε αυτό το κλίμα, θα κινηθεί η χώρα προεκλογικά, εκτίμησε ο κ. Φλωρίδης, που «την κρατά περίπου καθηλωμένη» λόγω της έλλειψης ενός επί της ουσίας πολιτικού διαλόγου για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την χώρα.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε «ο κ. Ανδρουλάκης μου έχει δημιουργήσει δύο βασικές απορίες». Η πρώτη, είπε, είναι «όταν η κυβέρνηση παραδέχθηκε το ζήτημα της παρακολούθησής του και αυτή η παραδοχή οδήγησε σε πολιτικές κινήσεις κορυφής, με την απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και του διοικητή της ΕΥΠ, αλλά η κυβέρνηση παραδέχθηκε εκεί σοβαρά πολιτικά σφάλματα και κάλεσε τον κύριο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης». «Εγώ κατάλαβα, τουλάχιστον όλοι καταλαβαίναμε ότι η κυβέρνηση είναι πιασμένη στη φάκα από τον κ. Ανδρουλάκη και περίμενε κανένας ότι όταν εκλήθη να πάει να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησης, διότι η κυβέρνηση έλεγε ότι εγώ έχω το απόρρητο, δεν μπορώ να ενημερώσω κανέναν δημόσια, αλλά έλα να ενημερωθείς και πες εσύ στον ελληνικό λαό, γιατί εσύ δεν δεσμεύεσαι από το απόρρητο αυτό, για ποιους λόγους γινόταν αυτή η παρακολούθηση. Τότε ο κ. Ανδρουλάκης δεν πήγε να ενημερωθεί. Δεν θέλω να κάνω εικασίες, μπορούμε να υποθέσουμε χίλια πράγματα και εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτό. Εγώ μένω, ας πούμε στο γεγονός ότι ενώ είχε πιασμένη την κυβέρνηση στη φάκα, την άφησε. Τώρα, για ποιο λόγο την άφησε θα πρέπει ο ίδιος να το εξηγήσει» συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.
Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας για την υπόθεση Καϊλή, επισήμανε «αυτό που είδα ήταν μία αντίδραση η οποία έκανε στο ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη ζημιά από το ίδιο το θέμα αυτό καθαυτό, ο τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση αυτή ο κ. Ανδρουλάκης, επιχειρώντας να μεταθέσει τις πολιτικές ευθύνες για αυτή την πολύ δυσάρεστη εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία».
«Εκείνη την ώρα σκεφτήκαμε όλοι και το έχουμε πει, ότι στην περίπτωση Πάτση, η λογική αντίδραση κατά τον Ανδρουλάκη, δηλαδή αν η Νέα Δημοκρατία είχε μια αντίστοιχη αντίδραση με αυτήν του κ. Ανδρουλάκη, θα έλεγε ότι ο κ. Πάτσης ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έμαθε τα κόλπα εκεί και τα έφερε στη ΝΔ. Δηλαδή ότι ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πάτσης, ήταν, αλλά αν το έλεγε αυτό ΝΔ θα πεθαίναμε από τα γέλια ή από την οργή. Όταν λοιπόν εσύ λες ότι ένα στέλεχος το οποίο ήταν χρόνια βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, είναι χρόνια ευρωβουλευτής εκλεγμένο με τη σημαία του κόμματος, αυτό το χρεώνεις στη ΝΔ, είναι προφανές ότι όλη αυτή η αντίδραση, πέρα από το σοκ το ίδιο που προκαλεί στον κόσμο όλη αυτή η υπόθεση διαφθοράς και οι κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, που είναι ισχυρότατο σοκ στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, έρχεται και μία αντίδραση της ηγεσίας, η οποία μεγαλώνει τη στενοχώρια και το θυμό. Σου λέει τι κάνεις τώρα ρε παιδί μου; Πες μια φράση ότι προφανώς ο χώρος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη και εκκαθαρίζεται. Εν πάση περιπτώσει, ο κόσμος θα αξιολογήσει στη συνέχεια το γεγονός αυτό καθαυτό. Νομίζω, όπως αντέδρασε ο κ. Ανδρουλάκης επιβάρυνε τις συνέπειες για το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε καταλήγοντας ο πρώην υπουργός.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος