Γ. Δαρδαμανέλης: Θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η ιστορική σκάλα στο Καραμπουρνάκι

Τις κινήσεις της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς για να σωθεί και να κριθεί διατηρητέα η ιστορική σκάλα στο Καραμπουρνάκι, ένα τμήμα της οποίας κατέρρευσε την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις παραλείψεις δεκαετιών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Για το θέμα είχε μιλήσει το πρωί της Τρίτης (4/1) στην εκπομπή της ΕΡΤ3 “Περίμετρος” που ανέδειξε το θέμα. «Από τον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς, το 2019, εστάλη έγγραφο προς την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ), όπου τονιζόταν η σπουδαιότητα του μνημείου και η επικινδυνότητα της κατάστασης, στην οποία περιήλθε, ύστερα από 70 χρόνια, χωρίς συντήρηση. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης ζήτησε την άρση της επικινδυνότητας τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η ΚΕΔ, τον Μάιο του 2021, ζήτησε κατεδάφιση και απομάκρυνση της σκάλας, τη στιγμή που, όπως υπογραμμίζεται από την πλευρά του δήμου είχαν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ώστε η ιστορική σκάλα να κριθεί διατηρητέα” τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε κατάθεση, από πλευράς δήμου, αίτησης ακύρωσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει την προσωρινή διαταγή, με την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης να είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου 2022. 

«Δεν προλάβαμε να πάρουμε στα χέρια μας μια απόφαση, που να λέει ότι ο δήμος μπορεί να παρέμβει, να τη σώσει και να διαφυλάξει τη μνήμη. Ατυχώς, την Πρωτοχρονιά είχαμε την κατάρρευσης ενός τμήματος. Ευτυχώς είχαμε προνοήσει από πέρυσι και είχαμε τοποθετήσει προστατευτικά κιγκλιδώματα», εξηγεί ο κ. Δαρδαμανέλης.

«Εμείς», λέει ο δήμαρχος, «θέλουμε να συντηρηθεί η σκάλα, όμως η ιδιοκτησία στον Αιγιαλό δεν ανήκει στον δήμο, αλλά στην ΚΕΔ. Η σκάλα εμπίπτει στις ενάλιες αρχαιότητες, οπότε πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν διάφοροι φορείς, για να μπορέσει να συντηρηθεί και να σωθεί η μνήμη. Από ‘κει και πέρα, εάν ο κλήρος πέφτει στον δήμο, τότε θα κάνουμε τα πάντα, για να μπορέσουμε να την αναστηλώσουμε, προκειμένου να σωθεί αυτό το γραφικό και ιστορικό σημείο στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος