Τα στοιχεία της φύσης αποσάθρωσαν τη σκάλα των προσφύγων στην Καλαμαριά

Από τους περίπου 350.000 ξεριζωμένους πρόσφυγες που έφτασαν στην Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 1922, οι μισοί αποβιβάστηκαν επί ελληνικού εδάφους  από την σκάλα της Καλαμαριάς.

Η αποσάθρωση του σκυροδέματος από τα στοιχεία της φύσης επί 70 χρόνια οδήγησε στην τελική καταστροφή της σκάλας, ανήμερα της πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλλη, τον Μάιο του 2021 ένα έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της κτηματικής εταιρείας του Δημοσίου, όπου ανήκει η σκάλα, ζητούσε να κατεδαφιστεί, ενώ το λιμεναρχείο κάλεσε για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών. Ο δήμος κατέθεσε αίτημα ακύρωσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, που έγινε προσωρινά δεκτό. Ο κ. Δαρδαμανέλλης ελπίζει ότι θα γίνει αποδεκτό από την ΕΤΑΔ το αίτημα της απόδοσης κάποιων χώρων στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και ο Δήμος είναι πλέον αρκετά ώριμος για την αξιοποίηση και διαχείρισή τους.

Συγκεκριμένα, η σκάλα αποβίβασης- επιβίβασης που κατέρρευσε δεν είναι η ίδια με εκείνη του 1922. Η πρώτη ήταν ξύλινη και κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τους ψαράδες του νέου οικισμού. Την δεκαετία του ΄50 αντικαταστάθηκε με μια τσιμεντένια, όπου έδεναν οι τράτες, αλλά και τα καραβάκια που μετέφεραν τους Θεσσαλονικείς από το κέντρο της πόλεως προς τα λεγόμενα “απολυμαντήρια”, όπου δημιουργήθηκε η πλαζ στην παραλία της Αρετσούς.

Η σημερινή σκάλα-μόλος υπενθυμίζει την άφιξη των προσφύγων από τη θάλασσα και αποτελεί κομμάτι της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατοίκων, που οι περισσότεροι είναι απόγονοι εκείνων που έφτασαν στην Καλαμαριά από την Μικρά Ασία, τον Καύκασο και την Ρωσία, κατά την περίοδο 1922-1924.

Τεχνικά η γέφυρα θα πρέπει να κατεδαφιστεί πλήρως και να κατασκευαστεί μια νέα, η οποία μόνο ως τοποθεσία θα θυμίζει το ιστορικό γεγονός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος