Γ. Χαρδούβελης στο Πρώτο: Με αυξήσεις στους μισθούς θα αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός- Έρχεται δεκαετής ανάπτυξη στην χώρα (audio)

«Παραδοσιακά ο τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού, είναι στο επόμενο διάστημα να έχεις μια παρόμοια αύξηση στους μισθούς, επειδή για τους περισσότερους ανθρώπους το εισόδημα έρχεται από την εργασία τους. Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα γίνουν κεντρικά, θα τους φέρει η αγορά, αν υπάρχει ζήτηση για κάποιες ειδικότητες ανθρώπων, προφανώς οι μισθοί τους θα ανέβουν» υποστήριξε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Οικονομολόγος, πρώην Υπ. Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Έχουμε μια ευκαιρία, τα χρήματα που θα έρθουν στην χώρα μας να τα χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο και να έχουμε ανάπτυξη για 10 ή και 15 χρόνια» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι εφόσον υπάρχει χρήμα, θα υπάρξουν επενδύσεις που τις χρειαζόμαστε σε πολλούς τομείς. Θα υπάρξει μια απότομη αύξηση στην ζήτηση, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν εργαζόμενοι και αν δεν τους βρίσκει κανείς θα αυξήσει τους μισθούς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει και θα τρέξει για πολλά χρόνια, φτάνει να αρπάξουμε την ευκαιρία.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το φετινό έτος, θα κλείσει με ανάπτυξη 8% ενώ βλέπει ανάπτυξη 5% για το 2022.

Αναφορικά  με τα τραπεζικά δάνεια, ο κ. Χαρδούβελης, σημείωσε ότι μέσα σε 18 μήνες έχουν δοθεί πάνω από 20 δισεκατομμύρια σε δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα. «Τις σιγοντάρισε το κράτος, γιατί έδωσε εγγυήσεις, ήθελε να τις σπρώξει να ξεφύγουν από το παλιό περιβάλλον που έβλεπαν τον πελάτη και υποψιάζονταν ότι ήταν κακοπληρωτές.

Σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, στην Ελλάδα δεν  πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο πληθωρισμός, καθώς είναι ένα φαινόμενο που πιθανόν να χτυπήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τις ΗΠΑ και προέρχεται από το γεγονός ότι όλες οι χώρες του πλανήτη είχαν μια έκρηξη ζήτησης στην αναπτυξιακή τους πορεία μετά την πανδημία. «Με 99% πιθανότητα ο πληθωρισμός, διεθνώς, θα είναι μάλλον ένα παροδικό φαινόμενο. Θα μας ενοχλήσει το 2022, αλλά εφόσον δεν αλλάξει τις προσδοκίες, δεν αναστατώσει τον  κόσμο δεν περιμένουν όλοι οι πολίτες ότι συνεχιστεί, θα εξαφανιστεί σιγά σιγά» κατέληξε ο  Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος