Γ. Ατσαλάκης στο Πρώτο : Αρχές του ’23 αναμένουμε η τιμή του σίτου να ξεπεράσει τα 490 δολάρια ο τόνος (audio)

Αντιμέτωπη με πολύ σημαντική επισιτιστική ανασφάλεια παραμένει η Ευρώπη, αν όχι ο πλανήτης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, του μεγαλύτερου σιτοβολώνα της ηπείρου, αλλά και σειρά άλλων παραγόντων όπως η κλιματική κρίση και τα καιρικά φαινόμενα που απειλούν ή καταστρέφουν καλλιέργειες σε εξαγωγές χώρες.
Οπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου, ο Γιώργος Ατσαλάκης, Αναπληρω΄της Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ένα θέμα είναι αν βρίσκουμε τροφές και ένα άλλο σε τι τιμές τις βρίσκουμε. Για παράδειγμα η καινούργια παραγωγή σιτηρών το κιλό κοστίζει έως 50 λεπτά, 400-500 ευρώ ως τόνος τιμή αγοράς από τον παραγωγό. Αν επομένως η νέα παραγωγή διατεθεί στην αγορά από τον Οκτώβριο πόσο θα πωληθεί στον τελικό καταναλωτή; Επομένως δεν είναι το θέμα αν θα έχουμε τρόφιμα, αλλά αν θα είναι προσιτά στον μέσο άνθρωπο.
Από την άλλη, υπάρχουν καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν όλες τις περιοχές που εξάγεται σιτάρι όπως στην Αμερική, τη Γαλλία και τη Γερμανία που έχουμε ξηρασία αυτόν τον καιρό, το ίδιο και στην Ουκρανία όπου καύσωνας έχει κάψει μεγάλο κομμάτι της παραγωγής με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η εξαγωγή, παράγοντας που θα αυξήσει περισσότερο τις τιμές και θα επηρεάσει τις διαθέσιμες ποσότητες.
Οπου έχουμε αύξηση τιμών, ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η αύξηση της παραγωγής και του σίτου και του καλαμποκιού, γιατί αν υπάρξει μόνο του σίτου θα υπάρξει πρόβλημα στις ζωοτροφές και για παράδειγμα και τα κοτόπουλα και τα αυγά θα γίνουν πολύ ακριβή τροφή.
Εκτίμησε πως είναι δύσκολο να δούμε αποκλιμάκωση τιμών. Αρχές του 2023 η τιμή του σίτου θα ξεπεράσει τα 490 δολάρια ο τόνος γιατι τα κόστη παραγωγής έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αρα χρειάζεται στο άλλο ημισφαίριο να φυτευτούν περισσότερες ποσότητες. Και στη χώρα μας, το χαλάζι που έπεσε χθες κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής. Πρέπει εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βιοκαύσιμα να μετατραπούν για την καλλιέργεια σίτου και καλαμποκιού, με σχετικά κεφάλαια στους παραγωγούς από τις τράπεζες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος