Γ. Αράπογλου στην ΕΡΤ για τα σενάρια των επερχόμενων εκλογών – Τι είπε για ψηφοφόρους Κασιδιάρη, κυβέρνηση ηττημένων, αντίκτυπο Τεμπών και ρόλο των ντιμπέιτ


Την εκτίμησή του για το πού μπορούν να κινηθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου έδωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» του Απόστολου Μαγγηριάδη, ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse.

Έχουμε μια εκτίμηση πού μπορούν να κινηθούν οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη που, όπως είπε ο δημοσιογράφος, από τις έρευνες που είχατε κάνει τους βλέπατε να κινούνται σε όρια εντός Βουλής, πάνω από το 3 – 4% ήταν η ερώτηση του Απόστολου Μαγγηριάδη με τον κ. Αράπογλου να απαντά «και πάνω από το 3 – 4%, αλλά και σε μία διερεύνηση που προσπαθήσαμε το τελευταίο διάστημα για το πού βρίσκονται πιο κοντά οι αναποφάσιστοι είδαμε και εκεί να υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή υπέρ του συγκεκριμένου κόμματος[…] ένα 8-10% -μαζί με τα περιθώρια του στατιστικού σφάλματος που είναι σημαντικά εκεί πέρα- να θεωρούν πιο κοντά τους το συγκεκριμένο κόμμα. Δηλαδή, άλλη 1 με 1,5 μονάδα τουλάχιστον ως δεξαμενή του συγκεκριμένου κόμματος[…] θα μπορούσαν να είναι σίγουρα περισσότερο από αυτό που αποτυπώνει η πρόθεση ψήφου η οποία έχει και αναποφάσιστους, έχει και τη γκρίζα ζώνη. Άρα έχεις δίκιο κι έχουν δίκιο όλοι να αναρωτιούνται. Εκτός από τις προσωπικές εκτιμήσεις που είναι σεβαστές, δημοσκοπικά έγιναν κάποιες προσπάθειες να διερευνήσουμε τι απαντούν οι ίδιοι, αλλά είναι τόσο μικρή η συμμετοχή τους σε κάθε έρευνα των 1000, 1500 ατόμων που το δειγματοληπτικό σφάλμα των απαντήσεών τους- της υποανάλυσης δηλαδή- ήταν πολύ υψηλό, ήταν διψήφιο, άρα δεν νομίζω ότι έχει νόημα να σταθούμε στις δημοσκοπικές προσεγγίσεις. Νομίζω ότι η καλύτερη εικόνα προς τα πού θα κινηθούν θα μας τη δώσουν οι δημοσκοπήσεις που θα αρχίσουν να μετράνε από σήμερα και μετά. Θα έχουμε μια πραγματική εικόνα[…] Αν και κανείς δεν αποκλείει τις πρώτες μέρες να είναι αναποφάσιστοι ή να επαναλαμβάνουν σαν αυθόρμητη απάντηση το ίδιο κόμμα, σιγά- σιγά θα ξεκαθαρίσει. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η δημοσκοπική εικόνα από σήμερα και μετά γιατί εκτός από το ποια επιλογή θα κάνουν οι ψηφοφόροι που επέλεγαν το συγκεκριμένο κόμμα στο παρελθόν θα δούμε αν υπάρχει επίδραση στην κοινωνία και από την στάση των υπολοίπων κομμάτων στο συγκεκριμένο θέμα».

Ο κ. Αράπογλου απάντησε και στην ερώτηση για το πού εκτιμά ότι θα κινηθεί το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής το οποίο θα κρίνει και το όριο της αυτοδυναμίας. Όπως είπε αν τυχόν ήμασταν σε μια διαφορετική προεκλογική περίοδο όπως του 2019 που θυμίζω τα πράγματα έδειχναν κατασταλαγμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσα να απαντήσω με μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας. Τώρα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Έχουμε σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί λίγες μέρες πριν από την ημέρα των εκλογών και κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα φαίνεται να ανακατεύει την κατάσταση και να μπερδεύει λίγο την εικόνα που έχουμε. Ας ξεκινήσουμε την απάντηση από την εικόνα του 2019. Είχαμε έξι κόμματα στη Βουλή και γύρω στο 8% εκτός Βουλής. Νομίζω ότι από εκεί θα ξεκινήσουμε τους υπολογισμούς μας[…] Αλλά επειδή οι πρώτες εκλογές γιατί ως πρώτες εκλογές έχουν περάσει στην κοινή γνώμη και αυτό πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει, είναι με απλή αναλογική, άρα κάνει πιο εύκολο το να εκφράσει ένας ψηφοφόρος εκτός από την επιλογή του για το ποιος θα κυβερνήσει και την επιλογή του για το ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στις απόψεις του, στις σκέψεις του, τον εκφράζει καλύτερα, θέλει να στείλει ένα μήνυμα, δεν αποκλείω να δούμε αρκετά διαφορετικό ποσοστό. Θα έλεγα ότι από τη στιγμή που το κόμμα, το έβδομο κόμμα που βρίσκαμε στις δημοσκοπήσεις μένει εκτός και εφόσον οι ψηφοφόροι του δεν θα κινηθούν συγκεκριμένα και στοχευμένα σε μεγάλο βαθμό προς μία κατεύθυνση και μάλιστα μέσα στη Βουλή, δηλαδή προς ένα κόμμα το οποίο θα μπει μέσα στη Βουλή, μπορεί να δούμε αντίστοιχο και υψηλότερο ποσοστό εκτός Βουλής στις πρώτες εκλογές με αυτό του 2019. Αλλά νομίζω ότι θα είναι καλύτερα να δούμε τι αποτυπώνεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις γιατί ακριβώς και οι απαντήσεις των ψηφοφόρων που επέλεγαν το συγκεκριμένο κόμμα μέχρι τώρα θα βοηθήσει να απαντήσουμε και σε αυτό το ερώτημα».

Τι είπε για τον πολιτικό αντίκτυπο των Τεμπών

«Νομίζω ότι παρά το χρονικό διάστημα που πέρασε το τραγικό αυτό δυστύχημα που επηρέασε όλους μας ίσως περισσότερο τους νέους, αλλά νομίζω λίγο πολύ όλους μας, δεν νομίζω ότι έχει ξεχαστεί. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ότι περνάει ο χρόνος και το ξεχνάμε. Νομίζω ότι αποτιμάται πιο ψύχραιμα αυτή τη στιγμή και ενώ στην αρχή μπορεί να επικρατούσε το συναίσθημα, η αντίδραση, ο θυμός, η απογοήτευση, ίσως τώρα νομίζω ότι έχουμε περάσει στο στάδιο της ψύχραιμης και λογικής αποτίμησης δύο πραγμάτων. Το ένα είναι ποιος φταίει, ποιοι φταίνε και σε ποιο βαθμό και το δεύτερο είναι τι μπορεί να γίνει ώστε αυτά τα φαινόμενα, αυτές οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, όχι να εξαφανιστούν, δεν νομίζω ότι κανένας ελπίζει κάτι τέτοιο, αλλά τουλάχιστον να περιοριστούν να αντιμετωπιστούν σιγά σιγά με μια ιεράρχηση τουλάχιστον τα πιο σοβαρά. Άρα η όποια επίδραση νομίζω θα είναι αυτή, δηλαδή ότι θα οδηγήσει κάποιους να κάνουν επιλογές που θα απαντάνε σε αυτό τον προβληματισμό»

Πόσο ρεαλιστικό το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων

Στην ερώτηση για το πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων και αν βγαίνει αριθμητικά ο Γιώργος Αράπογλου απάντησε «Νομίζω ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αριθμητικά. Δεν είναι ένα σενάριο το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι είναι απίθανο, αδύνατο, και άρα δεν πρέπει να μας απασχολεί. Είναι ένα πιθανό σενάριο με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα και με διάφορους συνδυασμούς, σενάρια και εκτιμήσεις που κάνουμε φαίνεται να είναι ένα δύσκολο σενάριο[…] Προφανώς όταν λέμε κυβέρνηση ηττημένων συζητάμε για μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, αυτό είναι ουσιαστικά. Δεν έχουμε το δεύτερο και το τρίτο αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνουν τέτοια ποσοστά που να πει κανείς ότι ήδη βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο και η απλή αναλογική φυσικά το επιτρέπει γιατί θα πρέπει το πρώτο κόμμα να έχει πολύ υψηλό ποσοστό για να απαγορεύσει ένα τέτοιο σενάριο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Νομίζω ότι δικαιολογημένα συζητιέται και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Παρόλα αυτά με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα παραμένει δύσκολο. Και βέβαια αν λάβουμε υπόψη μας τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, φαίνεται να δυσκολεύει λίγο περισσότερο».

Πόσο επηρεάζουν τα ντιμπέιτ την ψήφο των πολιτών

Στην ερώτηση για το αν επηρεάζουν οι τηλεμαχίες την ψήφο των πολιτών, ο κ. Αράπογλου απαντησε: «Έχουμε μετρήσει το ποσοστό παρακολούθησης το οποίο δεν είναι αμελητέο, αλλά δεν είναι και εντυπωσιακό. Έχουμε μετρήσει αξιολογήσεις, σπάνια ξεφεύγει η αναλογία από την κομματική τοποθέτηση. Υπάρχουν όμως νομίζω περιπτώσεις που μπορεί να έχει υπάρξει κάτι ενδιαφέρον, κάποιος που να ξεχώρισε αλλά δεν είναι το σύνηθες. Όλοι μας περιμένουμε ότι θα δούμε άλλη μια επανάληψη όχι ενός διαλόγου αλλά μια σειράς μονολόγων, χωρίς πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι κάποιες συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών σε δημοσιογράφους ίσως έχουν επιδράσει περισσότερο από ότι τα κλασικά ντιμπέιτ και σίγουρα πρέπει να δούμε κάποιον εμπλουτισμό, κάποια διαφορά, γιατί είναι κρίμα να συνεχίσουν σε αυτή την μορφή».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή του Απόστολου Μαγγηριάδη στο βίντεο που ακολουθεί:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος