Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο: Θα πρέπει να μπει στον ποινικό κώδικα το έγκλημα της γυναικοκτονίας (audio)

Πάντοτε στον πόλεμο, αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι άμαχοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Η γιορτή για την ημέρα της γυναίκας έχει και την έννοια του αναστοχασμού, έχει και την έννοια του απολογισμού για το τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, σε ποια κατάσταση βρίσκεται και ποιους στόχους μπορούμε να έχουμε για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα ήρθε η ώρα να μπει και στο νομικό μας οπλοστάσιο, στον ποινικό κώδικα και η νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας (αριθ. 190) που πέρασε σε ένα νομοσχέδιο για την εξάλειψη της βίας και την παρενόχλησης να εφαρμοστεί. Επίσης, σε σχέση με την ανισότητα στην εργασία, η ανισότητα ακόμα και με την τηλεεργασία. Νομίζω ότι οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο, λόγω και του ρόλου τους στην οικογένεια ταυτόχρονα με την τηλεεργασία. Θα μπορούσα να απαριθμήσω πάρα πολλά, άρα είναι ένα ακόμα πεδίο που θα πρέπει να δώσουμε μάχη σαν κοινωνία, σαν κόμματα, σαν πολιτικό σύστημα έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες» συνέχισε ο κ. Αμανατίδης.

Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο που μαίνεται για 12η ημέρα στην Ουκρανία, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι θα είναι επίτευγμα να γίνει κατορθωτή η εκπλήρωση των ανθρωπιστικών διόδων έτσι ώστε να γίνει εκκένωση των αμάχων σε συγκεκριμένες πόλεις, ενώ προσέθεσε ότι τα υλικά που έχουν σταλεί και από την Ελλάδα δεν έχουν φτάσει στην Μαριούπολη, υπάρχει θέμα και με την παράδοση του ανθρωπιστικού υλικού.

«Βλέπω ότι σε ένα επίπεδο Ουκρανίας-Ρωσίας μπορούν να συζητηθούν αρκετά πράγματα, ωστόσο η τελική λύση αφορά μια συνολική συζήτηση σε σχέση με την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη, είναι ένα συλλογικότερο ζήτημα που θα πρέπει να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου να συμμετέχουν όλοι, Ε.Ε., ΗΠΑ. Ρωσία, πιθανόν και η Κίνα» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.

«Στην διαπραγμάτευση μπαίνουν πάντα όροι που δεν σημαίνει ότι θα γίνουν όλοι αποδεκτοί, μπορεί ωστόσο να βρεθεί η τομή, εφόσον η πολιτική επιλογή είναι να λυθεί το ζήτημα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Να αυτοκτονήσουμε σαν ανθρωπότητα για ποιον λόγο; Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα έχει χαρακτηριστικά συμβατικών όπλων. Είναι δυνατόν να συζητάμε τέτοια πράγματα; Δεν θα υπάρχουμε σαν είδος» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης, συμπληρώνοντας το παζλ των επιπτώσεων του πολέμου, με αναφορές στο επισιτιστικό πρόβλημα, τις τεράστιες προσφυγικές ροές μέσα στην ίδια την Ευρώπη αλλά και τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος