Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο για Γλυπτά Παρθενώνα: Όχι στην πολιτική εκμετάλλευση – Εθνική υπόθεση η επιστροφή (audio)

«Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μία εθνική υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η επιστροφή των μαρμάρων είναι εθνικός στόχος που διαρκεί δεκαετίες. Αυτόν τον στόχο λοιπόν τον χειρίστηκε η κυβέρνηση εδώ και κάποιους μήνες με μία μυστικότητα, η οποία δεν αρμόζει να γίνεται γνωστή με διαρροές. Αναγκαστικά μετά τις διαρροές, οι οποίες φέρνανε την ελληνική κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει στο δανεισμό και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει. Εύλογα προκλήθηκαν και στην κοινή γνώμη ανησυχίες», είπε ο κ. Αμανατίδης.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά και προεκλογικά την ιστορία αυτή, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. «Η δήλωση της κυρίας Μενδώνη, η οποία επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, που μίλησε για μικροπολιτικούς υπολογισμούς για ζητήματα, πρώτα από όλα καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου καλή η τοποθέτηση της κ. Μενδώνη απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του στη συνάντηση με τον σύλλογο των αρχαιολόγων και αυτό προοιωνίζει κάποια διαφορετική στάση, νομίζω σχεδόν το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει τελικά να παρεκκλίνει από αυτό το οποίο υπάρχει σαν εθνική θέση αυτά τα 40 χρόνια. Δηλαδή ότι είναι κλεμμένα και επιβάλλεται η επιστροφή τους», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η αρμόδια τομεάρχης πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, έτσι ώστε η υπουργός Πολιτισμού να εξηγήσει τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και σε τι συνίσταται από εδώ και μετά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

 «Είμαι αισιόδοξος για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα»

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, ο κ. Αμανατίδης απάντησε καταφατικά. «Ο αγώνας που γίνεται εδώ και χρόνια επέφερε αλλαγές στην κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας. Όμως και σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά για τα γλυπτά του Παρθενώνα, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον», συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος